Baykar ihracatta da rekor kırdı: 185 ülkeye dış satım gerçekleştirdi

Türk savunma sanayiinin kendi araçlarını üretmeye dair elde ettiği uluslararası başarı sektöre ihracat yolunu açtı. Savunma sanayide en fazla dış satım yapan kurum ise Baykar oldu. Baykar açık ara farkla listenin en tepesinde yer aldı.

Savunma sanayii ihracatı, 2023 yılında 5,5 milyar dolar ile rekor kırdı. Bu başarıya en büyük katkı sağlayan kurumların listesi açıklandı.

Baykar, 2023'te 1 milyar 766 milyon dolarlık ihracata imza atarak sektörde ihracat şampiyonu oldu.

Ayrıca Türkiye'de 2022 yılında gelir vergisi rekortmeni Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu.

Bu gelişmelerde Baykar'ın ürettiği SİHA'ların ihracat başarısı, Suudi Arabistan'a ihracatı ve Türkiye'den Kuveyt'e milli SİHA Bayraktar TB2 ihracatı büyük önem taşıyor.

Geçen yıl toplam 1 milyar 766 milyon dolarlık ihracata imza atan Baykar'ı ise Türk Havacılık Uzay Sanayii ile Makine ve Kimya Endüstrisi izledi.

SAVUNMA SANAYİİNDE EN FAZLA İHRACAT YAPAN ŞİRKET: BAYKAR

Türk savunma ve havacılık sanayiinde geçen yıl en fazla ihracat yapan şirket, 1 milyar 766 milyon dolarla Baykar oldu.

"Büyümenin sürdürülebilirliğini sağlamanın en temel şartı ihracat"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, savunma sanayiinde gerçekleşen büyümenin sürdürülebilirliğini sağlamanın en temel şartının ihracat olduğunu belirtti.

"ULUSLARARASI PLATFORMDA LİDER VE YOL GÖSTERİCİ TÜRKİYE ÇALIŞIYORUZ"

Savunma ve güvenlik teknolojilerinde, uluslararası platformda lider ve yol gösterici Türkiye için var güçleriyle çalıştıklarını, gerekli bütün atılımları gerçekleştirdiklerini ifade eden Görgün, şu değerlendirmelerde bulundu:

Yaptığımız her işte güçlü bir iradenin yanımızda olduğunu bilmek bizleri daha da cesaretlendirmektedir. Yerli ve milli üretim vizyonuyla bizlere liderlik eden ve çalışmalarımızı her daim destekleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı arz ediyorum.

2023 YILI SAVUNMA VE HAVACILIK İHRACATI REKORU

Bu gayretlerin ve desteklerin neticesinde 2023 yılı savunma ve havacılık ihracatı rekorumuz Türkiye'mizin gurur tablosu oldu. 2022 yılında 4 milyar 364 milyon dolar olan savunma ve havacılık sanayii ihracat rakamımız, 2023 yılında yüzde 27'lik artışla 5,5 milyar dolara ulaştı.

"185 ÜLKEYE 230 ÇEŞİT ÜRÜN İHRAÇ EDİLDİ"

Savunma sanayiinin, son 10 yılda dünyanın dört bir yanına, farklı coğrafyalarda 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç ettiğini bildiren Görgün, şunları kaydetti:

Hiç şüphe yok ki bu büyüme, Türk savunma sanayii ürünlerinin dünya savunma pazarında muteber bir marka haline gelmesinin tezahürüdür. Türkiye'de kilogram başına ihracat tutarı ortalamada 1,57 dolarken, savunma sanayiimiz geçtiğimiz yıla oranla kilogram başına ihracat değerini yüzde 14 artırarak 65 doları aşmış ve Türkiye ekonomisine ve dolaylı olarak toplumsal refaha yüksek bir katkı sağlamıştır.

BAYKAR'A ÖZEL TEŞEKKÜR

Bu noktada sektörümüzün gerçekleştirdiği ihracatın 1,7 milyar dolarını tek başına üstlenen Baykar firmamız özel bir teşekkürü hak ediyor. Geliştirdiği teknolojilerle 'oyun değiştiren' ve bütün dünyanın takdirini toplayan Baykar firmamız, 2003'ten bugüne gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde ediyor ve yüksek teknoloji ihracatıyla ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Yakalanan başarıda katkısı bulunan vakıf firmalarımızdan özel sektör firmalarımıza, tüm sektör çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu gurur Türkiye'mizin.

2023'TE EN FAZLA İHRACAT YAPAN TÜRK SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİİ ŞİRKETLERİ

Görgün'ün paylaşımına göre, 2023'te en fazla ihracat yapan Türk savunma ve havacılık sanayii şirketleri ve ihracat miktarları şöyle:

1- Baykar: 1 milyar 766 milyon dolar

2- Türk Havacılık Uzay Sanayii: 864 milyon dolar

3- Makine ve Kimya Endüstrisi: 439 milyon dolar

4- TUSAŞ Motor (TEI): 337 milyon dolar

5- BMC: 255 milyon dolar

6- Roketsan: 161 milyon dolar

7- RAM Dış Ticaret: 160 milyon dolar

8- Pratt & Whitney THY Teknik: 111 milyon dolar

9- ASELSAN: 108 milyon dolar

10- Samsun Yurt Savunma: 104 milyon dolar

Sonraki Haber