Bayramda oruç tutulur mu? Bayramda oruç tutmak günah mı? Kaza orucu bayramda tutulur mu Diyanet?

Kaza orucunu tutmak isteyenler "Bayramda oruç tutulur mu?" sorusuna yanıt arıyor. Ramazan bayramına sayılı günler kalmışken, "Bayramda oruç tutmak günah mı Diyanet?" sorusu gündem oldu. Peki, Kaza orucu bayramda tutulur mu?

Rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kaldı. Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar, tutamadıkları oruçların Ramazan bayramında kaza edip edemeyeceklerini merak ediyor. Peki, Bayramda oruç tutulur mu? Ramazan bayramı 2 Mayıs'da başlayacak, 4 Mayıs'da sonlanacak. Bayramda oruç tutmak günah mı? Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklama merak edildi.  Kaza orucu bayramda tutulur mu Diyanet? İşte detaylar...

BAYRAMDA ORUÇ TUTULUR MU?

Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir. Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

BAYRAMDA ORUÇ TUTMAK GÜNAH MI?

Bayramda oruç tutumak yasaktır. Ramazan Bayramı'nın ilk günü ve Kurban Bayramı'nın dört günü oruç tutmak tahrimen mekruh sayılır. Bayramlarda oruç tutulmasının yasak olmasının sebebi ise bayramda akraba ile vakit geçirmek, yeme-içmek ve eğlenmek gerektiğindendir.

Ramazan bayramı, bir ay boyunca tutulan orucun arkasından verilen bir "genel iftar ziyafeti"dir ve bunan dolayı ona "fıtır bayramı (iftar bayramı)" denilmiştir. Bu yüzdenn bayramlarda oruç tutmak hoş karşılanmaz hatta yasaklanır.

Sonraki Haber