Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sokaklar karıştı... Ölü ve yaralılar var
Beyrut Limanı'nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan hakim Tarık el-Bitar'ı "görevden alma" talebi ikinci kez reddedildi. Karar, Beyrut sokaklarını karıştırdı. Çıkan olaylarda sivillerin üzerine ateş açılırken çatışmalarda 6 kişi öldü çok sayıda kişi yaralandı.
Lübnan Temyiz Mahkemesi, Beyrut Limanı'nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan hakim Tarık el-Bitar'ı "görevden alma" talebini ikinci kez reddetti. Kararın protesto edildiği gösteriler nedeniyle Beyrut sokakları karıştı.
Şii Emel Hareketi ve Hizbullah destekçilerinin üzerine ateş açılması sonrasında çıkan olaylarda ölü sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı.
Adalet Sarayı dışındaki protesto, Yargıç Tarek Bitar'ın görevden alınmasını talep eden güçlü Hizbullah grubu ve müttefikleri tarafından başlatıldı.
Binanın balkonundan protestoculara ateş açtı
AP'den bir gazeteci, protesto sırasında bir adamın tabancayla ateş açtığını gördü. Başka bir görgü tanığı, bir binanın balkonundan protestoculara doğru ateş eden insanları gördüğünü söyledi.
6 ölü, çok sayıda yaralı
Lübnan İçişleri Bakanlığı, çıkan olaylarda ölü sayısının 6'ya yükseldiğini çok sayıda da yaralı olduğunu açıkladı.
Roket ve uzun namlulu silahların kullanıldığı olay, Beyrut'ta gerginlik ve büyük korkuya yol açtı. Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un güney banliyösü ile Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi destekçilerinin yoğunlukta olduğu Fırın Şubbak bölgesinde yaşanan olayın ardından silah sesleri gelmeye devam ediyor.
Sokakta silahla görülenlere ateş açılacak
Lübnan ordusu sivillerden Beyrut'ta çatışma bölgesindeki sokakları boşaltmasını istedi, sokaklarda gördükleri silahlı kişilere ateş açacaklarını duyurdu.
Hizbullah'tan açıklama
Hizbullah ve Emel Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, "Beyrut Limanı'ndaki patlamaya ilişkin soruşturmanın siyasi hedefler amacıyla kullanılmasına karşı Beyrut Adalet Sarayı'na yürüyen göstericilerin, binaların üzerindeki keskin nişancılarla hedef alındığı" ifade edildi.
Keskin nişancıların saldırısından sonra göstericilerin kafalarından hedef alınarak yoğun şekilde ateş açıldığı aktarılan açıklamada, "silahlı örgütsel gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırının ülkeyi fitneye çekmeye çalışılan kasıtlı bir eylem olduğu" savunuldu.
Bunları teşvik edenlerin de sorumlu tutulacağına dikkati çekilen açıklamada, "Emel Hareketi ve Hizbullah, Lübnan ordusunu bu suçluları en kısa sürede yakalamaya davet ediyor." ifadeleri kullanıldı.
Hükümeti raydan çıkarabilir
4 Ağustos 2020'de bir liman deposunda uygunsuz bir şekilde depolanan yüzlerce ton amonyum nitrat patladı ve en az 215 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı. Bu tarihteki en büyük nükleer olmayan patlamalardan biriydi ve siyasi bölünmeler ve benzeri görülmemiş ekonomik ve finansal çöküşle zaten çalkalanan ülkeyi daha da harap hale getirdi.
Karmaşık soruşturmayı yöneten ikinci yargıçtan biri olan Bitar, Hizbullah grubu ve müttefiklerinden gelen zorlu bir muhalefetle karşılaştı. Hizbullah yetkililerinin hiçbiri 14 aylık soruşturmada şimdiye kadar suçlanmadı.
Silahlı Çatışma, ülkenin bir aylık hükümetini daha Lübnan'ın eşi görülmemiş ekonomik kriziyle mücadele etmeye başlamadan raydan çıkarabilir.