Bilim insanlarının inanılmaz keşfi, tüm dünyayı şaşkına çevirdi. Ağızları yok dilleri yok ama birbirleriyle konuştukları ortaya çıktı

Bilim insanlarının inanılmaz keşfi, tüm dünyayı şaşkına çevirdi. Bitkiler hakkında insanlar pek çok bilgiye sahip olsa da bunu hiç kimse daha önce bilmiyordu. Canlılar arasındaki en sessiz tür olan bitkilerin, ağızları ve dilleri olmamasına rağmen kendi türleriyle konuştukları ortaya çıktı. Japon bilim insanları tarafından keşfedilen olay, kayda alındı. Bitkilerin havadan gelen bu alarmları nasıl alıp tepki verdikleri saniye saniye görüntülendi.

This browser does not support the video element.

Bilim insanlarının inanılmaz keşfi, tüm dünyayı şaşkına çevirdi. Bitkiler hakkında insanlar pek çok bilgiye sahip olsa da bunu hiç kimse daha önce bilmiyordu. Japonya'dan bir bilim insanı ekibi, birbirleriyle "konuşan" bitkilerin gerçek zamanlı görüntülerini yakalayarak inanılmaz bir keşif yaptı. Science Alert'e göre bitkiler, iletişim kurmak için kullandıkları havadaki bileşiklerden oluşan ince bir sisle çevreleniyor. Bu bileşikler koku gibidir ve yakındaki bitkileri tehlikeye karşı uyarır. 

ALARMA NASIL TEPKİ VERİYORLAR? 

Japon bilim adamlarının kaydettiği video, bitkilerin havadan gelen bu alarmları nasıl alıp tepki verdiklerini ortaya çıkardı. Saitama Üniversitesi'nden moleküler biyolog Masatsugu Toyota'nın önderlik ettiği bu önemli başarı, Nature Communications dergisinde yayınlandı.

UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLER

Ekibin diğer üyeleri arasında doktora öğrencisi Yuri Aratani ve doktora sonrası araştırmacı Takuya Uemura da vardı. Ekip, hasar görmemiş bir bitkinin, böceklerden veya başka nedenlerden zarar gören bitkilerden salınan uçucu organik bileşiklere (VOC'ler) nasıl tepki verdiğini gözlemledi.

ÇEVRESEL TEHDİTLERDEN KORUR

Araştırmanın yazarları, "Bitkiler, mekanik olarak veya otçulların zarar verdiği komşu bitkiler tarafından salınan VOC'leri algılar ve çeşitli savunma tepkilerini tetikler. Bu tür bitkiler arası iletişim, bitkileri çevresel tehditlerden korur" dedi. Bu bilim insanları iletişimi yakalamak için yaprak ve tırtıllarla dolu bir kaba bağlı bir hava pompası ve hardal familyasından yaygın bir yabani ot olan Arabidopsis thaliana'nın bulunduğu başka bir kutu kullandılar.

YEŞİL RENKTE PARLAYAN BİYOSENSÖR

Science Alert, tırtılların domates bitkilerinden ve Arabidopsis thaliana'dan kesilen yapraklarla beslenmesine izin verildiğini ve araştırmacıların, ikinci, sağlam, böcek içermeyen bir Arabidopsis bitkisinin bu tehlike ipuçlarına verdiği tepkileri yakaladığını söyledi. Araştırmacılar yeşil renkte parlayan ve kalsiyum iyonlarını tespit eden bir biyosensör eklemişlerdi. Kalsiyum sinyali, insan hücrelerinin de iletişim kurmak için kullandığı bir şeydir.

KARMAŞIK ÖYKÜSÜNÜ AÇIKLADIK

Videoda görüldüğü gibi, hasar görmemiş bitkiler yaralı komşularının mesajlarını aldı ve uzanmış yaprakları boyunca dalgalanan kalsiyum sinyal patlamalarıyla karşılık verdi. Bay Toyota, "Sonunda, bitkilerin tehdit altındaki komşularından gelen havadan gelen 'uyarı mesajlarına' ne zaman, nerede ve nasıl tepki verdiklerinin karmaşık öyküsünü açıkladık" dedi.

BENZER BİR TEKNİK KULLANDI

Havadaki bileşikleri analiz eden araştırmacılar, Z-3-HAL ve E-2-HAL adı verilen iki bileşiğin Arabidopsis'te kalsiyum sinyallerini tetiklediğini buldu. Araştırmacı, "Görüşümüzden gizlenen bu ruhani iletişim ağı, komşu tesislerin yakın tehditlerden zamanında korunmasında önemli bir rol oynuyor" diye ekledi. Ekip, avcılardan kaçınmak için dokunmaya tepki olarak yapraklarını hızla hareket ettiren Mimosa pudica (dokunma bana) bitkileri tarafından salınan kalsiyum sinyallerini ölçmek için benzer bir teknik kullandı.

Sonraki Haber