Korona virüste peş peşe korkutan açıklamalar! 3 bilim kurulu üyesi 1 dekan...

Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Serap Şimşek Yavuz, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tufan Tükek... Dört isim de çok ciddi korona virüs uyarılarında bulundu. İşte o açıklamalar...

Dünya ile birlikte Türkiye'yi de yeniden etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle zor günler yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce İstanbul'daki vaka sayısının Türkiye'nin yüzde 40'ına ulaştığını açıklamıştı. Koca, özellikle İstanbul'da yaşayanların dikkatli olması gerektiğine vurgu yaparak, toplu taşımanın en aza indirgenmesi gerektiğini belirtti.

Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından bilim insanlarından da peş peşe açıklamalar geldi. İlk açıklama, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tufan Tükek'ten geldi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tufan Tükek: Yoğun bakım ve entübe sayısı artıyor

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tufan Tükek'in sosyal medya hesabından paylaştığı ifadeler bir anda Türkiye'nin en çok konuştuğu konu haline geldi. Tükek'in çok ciddi uyarılarının ardından açıklanan rakamların güvenirliği de sorgulanmaya başlandı. Tükek kendisine yöneltilen eleştirilerin ardından bu tweetini silmek zorunda kaldı.

Tükek, Twitter adresinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: Yoğun bakım doluluk oranı artıyor. Entübe sayısı artıyor. Yoğun bakım hasta sayısında böyle giderse önümüzdeki günlerde ciddi bir ihtiyaç olacak. Kalabalık yerlerden uzak durun. İşe gitmek zorunda olmayan vatandaşlarımız gerekmedikçe işten çıkmayın. Durum ciddi.

Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Serap Şimşek Yavuz: İstanbul'daki hastanelere her gün 1000'den fazla şüpheli geliyor, önemli kısmı pozitif çıkıyor

Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Serap Şimşek Yavuz, Twitter üzerinden "Zorunlu olmayanlar evde kalsın" çağrısı yaptı. Yavuz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

İstanbul'da koronavirüs hastanelerine her gün binden fazla şüpheli hasta geliyor, önemli bir kısmı çıkıyor. Zorunlu olmayanlar evde kalsın, kapalı-kalabalık ortamlara girmesin, misafir kabul etmesin, misafirliğe gitmesin, en fazla 1-2 insanla, açık havada, mesafeli görüşsün.

Zorunlu olanlar diğer insanlarla bir arada olduğu sürece ağzını ve burnunu kapatmalı" diyen Yavuz, "Bir maske taksın ve maskesini asla çıkarmasın, mümkün olan en az kalabalık ve en az kapalı ortamda dursun, tercihen tek başına ve açık havada yemek yesin, bulunduğu ortamda camı açık tutsun

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın: Herkes hazır olsun

Bir diğer uyarı yapan isim de Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın oldu. "Herkes hazır olsun" diyen Akın, "Sonunda bu noktaya gelindi. Şimdi ağır bir kış geçireceğiz, herkes buna hazır olsun. Özellikle bizim için zor aylar Kasım ve Aralık olacak gibi görünüyor…" ifadelerini kullandı.

Akın öte yandan, "Çok büyük bir tehlike altındayız. Dünya gibi bütün Türkiye’de yükseliyor ve hiçbirinde durum iyi değil. Sağlık çalışanlarında da ciddi bir bıkkınlık başladı. Devlet otoritesinin bu bıkkınlığı aşması lazım; bunun için sadece maaş değil, başka mekanizmalara da ihtiyacı var. Deprem de üzerine tuz biber ekti…" diye konuştu.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: Her 10 kişiden biri sağlık çalışanı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise salgının sağlık çalışanları boyutuna dikkat çekerek, "Kovid-19 tanısı alan yaklaşık her 10 kişiden biri sağlık çalışanı" dedi. İlhan sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'de şu an için koronavirüs tanısı alan yaklaşık her 10 kişiden biri sağlık çalışanı. Salgının başından bu yana 40 binden fazla sağlık çalışanı enfekte oldu, yarısı hekim 100'den fazla sağlık görevlisi hayatını kaybetti. Vatandaşlar tedbir kurallarına dikkat etmediğinde hastalık sıklığı artacağından sağlık çalışanlarının da yükü artıyor.

Maske-mesafe-hijyen kuralıyla birlikte özellikle kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kapalı mekanlarda geçirilen zamanın mümkün olduğunca azaltılması da olmazsa olmaz tedbirler içinde yer almalı. Bu doğrultuda, kalabalıktan kaçınılmalı ve temiz havanın sağlanması için bulunulan yer sık sık hatta daimi bir şekilde havalandırılmalı.

Sonraki Haber