Bir bardak içenin vücudundaki iltihabı kurutuyor! Kabızlığa birebir geliyor, her yudumda şifa veriyor...

Kış aylarında peşimizi bırakmayan grip ve birçok iltihap vatandaşların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Yağ ve karbonhidrat oranı yüksek besinler vücudumuzda bölgesel iltihaplanmalara neden oluyor. Peki, bu iltihapları yok etmek için bu besine göz attınız mı? İşte, hastalık düşmanı o besin...

Yaklaşık 12-15 cm'ye kadar uzayabilen bu bitki her derde deva olmaya devam ediyor. Baklagillerden olan bu meyan kökü bitkisi, sulak ve nemli yerlerde yetişen bir türdür. Kökeni çok eski yıllara dayanan meyan kökünün yapraklarının şekli kanata benzemektedir. Hastalıklara şifa olan bu meyan bitkisinin kökünden elde edilen şerbeti özellikle yaz aylarında oldukça tercih ediliyor.

Sıcak havalarda buzla servis edilip içilen bu şerbetin faydalarını duyunca inanamayacaksınız. Meyan kökü şerbeti özellikle Ramazan aylarında en çok tercih edilen içecekler arasında yerini alıyor. Peki, tükettiğiniz bu şerbetin faydaları hakkında bilginiz var mı?

Meyan kökü şerbetinin faydaları...

Kırılgan ve sürekli hastalanan bir vücuda sahipseniz meyan kökü şerbetine bir göz atmanızı öneririz. İçerdiği antioksidan etkisi sayesinde vücudun bağışıklık sistemini ciddi ölçüde güçlendirir. 

Bu mucizevi meyan kökü şerbetinin kısa sürede kısılan sesinizin eski halini alması için mükemmel bir etkisi var. 

Tadı bir yana sağlık açısında birçok gözle görülür etkisi olan meyan kökü şerbeti, kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor. Kış aylarında vücudun virüslere yenik düşmesi sonucunda oluşan öksürüğe kökünden bir çözüm getiriyor. Balgam söktürücü etkisiyle yaşanan bu grip durumunu en aza indirmenize sebep olacak.

Hemoroid (basur) rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlar ıkınma sonucunda şişerek tahriş olurlar. Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar. Bu durum halk arasında basur veya mayasıl adıyla da bilinir. Basur hastalığının başlangıç evresi olarak bilinen kabızlık sorununa en kökten çözümü meyan kökü şerbeti getiriyor. Ikınma sonucunda oluşan kramplara da bir çözüm yaratıyor.

Karaciğerde meydana gelen tehlikeli bir rahatsızlık olan siroza karşı önemli bir etiye sahip olan meyan kökü şerbeti, uzun ve düzenli kullanım sonucunda büyük ölçüde etkisini gösterecektir.

Meyan kökü şerbeti özellikle ergenlik dönemlerinde baş gösteren sivilce, akne ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıklara karşı güçlü bir savaş mücadelesi verir. Kış aylarındaki soğuk algınlığı grip ve nezle gibi hastalıklarla mücadele gösterir.

Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi de vardır. İdrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü, midedeki ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına fayda sağlar.

Dalak, böbrek ve karaciğere fayda sağlar. Vücudu toksinlerden korur. Antimikrobiyal, antioksidan ve tonik özellikleri vardır. Gut hastalığına karşı da kullanılabilir.

Adet dönemi ve menopoz dönemi için rahatlatıcı bir etkisi olan meyan kökü şerbetinin, kronik yorgunluğa ve halsizliğe karşı büyük ölçüde fayda sağlar.

Fazla tüketilen meyan kökünün zararları...

Gereğinden fazla tüketilen her besin vücutta yan etkilere yol açar. Meyan kökü şerbetinin fazlası yüzde ve vücutta ödem oluşumuna sebep olabilir. Yüksek tansiyonla birlikte potasyum kaybına neden olabilir. Fazla tüketilen bu besin vücuttaki sıvı fazlalığına sebep olarak, böbrek rahatsızlığına yol açabilir. Faydaları olduğu kadar fazla tüketimle zarara yol açan meyan kökü şerbetinin, hamilelik süresince kullanılması tavsiye edilmez.

Sonraki Haber