Bir motosiklet gezgininin sıra dışı hikayesi

O'ndan Barış Bidav çok bahsetti. "Mutlaka tanışmalısın, motosikletiyle dünyada gitmediği yer kalmadı. Suriye'ye hatta Lübnan'a bile gitti" dedi. Tam "hadi canım sende." diyecektim ki "Savaştan önce." diye ekledi.

Barış, Suriye ve Lübnan'a da gitti deyince içim cız etti. Hayalini kurup da gidemediğim iki ülke. Şimdi ikisi de kan ve barut kokuyor.

Savaştan önce Hatay'dan Halep'e, Hama'ya, Şam'a, oradan Lazkiye'ye sürmek ne kadar keyifli olurdu. Sonra Suriye'den Lübnan'a doğru gazlamak. Her şehirde bir gece... İç savaşta büyük zarar gören Palmira antik kenti o zamanlar kimbilir ne güzeldi... Bir dönem doğunun Paris'i dedikleri Beyrut sokaklarında iki teker üstünde dolaşmak...Bunları düşünürken içim bir kez daha cız etti.

Barış'tan telefonunu istedim ve aradım. İlk birkaç cümlede sıcakkanlı ve samimi bir insanla konuştuğumu farkettim. 

Erkin Yeşil, 47 yaşında, elektronik mühendisi. İTÜ'den mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi'nde matematik yüksek lisansı yapmış. 40 yaşına kadar sıkı çalışıp sonra, dünyayı gezmeyi planlamış. 40 yaşına geldiğinde dediğini yapmış. İşi bırakmış. İstanbul'u terkedip, Muğla'da bir köye yerleşmiş. 7 yıldır doğanın içinde yaşıyor, köyde olmadığı zamanlarda motosikletiyle uzaklara, çok uzaklara gidiyor.

Erkin Yeşil'in anlattıkları buraya kadar çok ilgimi çekti. Ama sohbet arasında "İki yıldır kızımla geziyoruz." deyince ilgim daha da arttı. Zira biz kız babaları, baba-kız hikayelerini çok severiz.

"Nereleri  gezdiniz, kızınız kaç yaşında?" diye sordum. Erkin Yeşil'in cevabı daha da ilginç oldu "Kızım 14 yaşına bastı.Türkiye'de çok dolaştık ama iki kez Moğolistan'a gittik." Bunu duyunca motosiklet gezgini baba ile küçük kızının imrenerek dinlediğim yolculuklarını köşeme taşımaya karar verdim.

Sonrasını ben sordum o cevapladı.

Üniversitede okurken sırt çantamla geziyordum. Sonra motosikletin bu seyahatler için çok güzel bir araç olduğunu düşündüm. Ve ilk motorumu aldım. O gün bu gündür geziyorum. 1 milyon kilometrenin üzerinde yol yaptım. Şu anda uzun seyahatlerde kullandığım Honda Afrika Twin'im; dağda, bayırda dolaşmak için Honda Crf 250'im ve şehir içi ve kısa mesafeler için 125'lik bir Monkey'im var. Fakat itiraf edeyim, kısa mesafeler için aldığım sadece 9 beygir gücündeki o Honda Monkey ile Gürcistan'a gittim ve tek seferde 8 bin kilometre yaptım.

Demek ki uzun yollara gitmek dahil gezmek istedikten sonra motosikletin küçüğü büyüğü, eskisi yenisi olmazmış.Yeter ki bakımlı olsunlar.

Türkiye'de gitmediğiniz yer kalmamıştır diye sormuyorum. Peki hangi ülkelere gittiniz?

Şimdiye kadar 50'ye yakın ülkeyi gezdim. .Savaş'tan önce Suriye'ye gittim, bütün şehirlerini gördüm. Sonra Lübnan'ı gezdim. Hatta bir dönem terörle adı anılan Bekaa Vadisini bile dolaştım. Bu yolculuk çok keyifliydi. Şimdi savaş var. Gidip görebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Bundan sonra gidilebilir mi, emin değilim. Vietnam'ı kiraladığım motosikletle dolaştım. Harika bir deneyim oldu. Çok pahalı bir ülke değil ve gayet de güvenli. İran mutlaka gezilmesi gereken bir memleket, motosikletle gittim ve bir uçtan öbür uca dolaştım. Gürcistan üzerinden Orta Asya ülkelerine birkaç kez gittim. Afganistan ve Pakistan'ı iyi ki dolaşmışım diyorum. Dünya hızla değişiyor. Şimdi korkuyorum. Oralar da karışır ve gitmek mümkün olmaz diye. Vakit varken mümkün olduğunca fazla ülkeye doğru sürmek istiyorum. Mesela, Gürcistan'a şimdi rahatça girip çıkıyoruz. Fakat Gürcistan-Rusya ilişkileri de her gün biraz daha bozuluyor. Gürcistan bizim Orta Kafkasya'ya açılan kapımız. Umarım iki ülke arasındaki sorun daha fazla büyümez ve o kapı hep açık kalır.

Baba motosikletli bir gezgin olunca kızı da doğal olarak daha şanslı oluyor.

Kızımı 8 yaşından beri arkama bindiriyorum. Şu anda 14 yaşında. Yani kullansın diye bir ısrarım hiç olmadı. Genelde böyle motorcu babalar çocuklarını küçüklüğünden itibaren özellikle yarıştırmaya çok meraklı oluyor. Bunu anlamıyorum. Ben gezme ve ulaşım amaçlı kullanıyorum. Yarışmayı ve aşırı hız yapmayı hiç sevmedim. Kızım, 2 yıl önce "Ben de kullanmak istiyorum." dedi. Bir scooterım vardı. Biraz gösterdim. Sonra da Honda'nın eğitim merkezine yolladım. Ehliyet almasına 2 yıl var. Hevesi devam ederse çok da güzel olur. Baba kız 2 motosiklet... Uzun yolculuklara çıkarız. Anne babalar çocuklarının motosiklet heveslerinden korkmasınlar. Bunun yerine doğru eğitimden geçmelerine ve düzgün motorlara binmelerine destek olsunlar. 

Baba ve Küçük Kızının 45 Günlük Motosiklet Yolculuğu

Kızınız daha 13 yaşındayken iki kez Moğolistan'a gittiniz. Baba kız her ikinize de hayran kaldım.

Geçen sene kızımla Suzuki Jimny'den campervana dönüştürdüğüm neredeyse motosiklet boyutunda çok küçük bir araçla Gürcistan, Rusya üzerinden Moğolistan'a gittik. Yolculuğumuz üç ay sürdü. Moğolistan'da bir ay kaldık her yerde kamp yaptık, çok sıkı bir yolculuktu. Bu yıl Afrika Twin ile çıktık yola. Bir önceki rotanın biraz altından ilerledik. Yine Gürcistan, Rusya, Kazakistan, Özbekistan'a kadar birlikte gittik. 45 gün boyunca güzergahımızdaki şehirleri dolaştık. Kamp alanlarında çadırımızda, hava kötü olduğu zaman kiralık evlerde veya otellerde kaldık. Ev pansiyonculuğu özellikle Gürcistan'da çok yaygın. Böyle yerlerde kalınca o ülkenin kültürünü, yaşam alışkanlıklarını, yemeklerini, insanların hayata bakışını gözlemleyebiliyorsunuz. Özbeki stan'da Taşkent, Semerkant ve Buhara harika şehirler. Kızım için çok faydalı bir deneyim oldu. Küçük yaşında farklı coğrafyaları, kültürleri ve farklı tarihleri öğrenme fırsatı oldu. 45 günün ve 8 bin 500 kilometrenin sonunda kızımı Özbekistan'dan uçakla Almanya'ya gönderdim. Dil eğitimi için planlanmış bir kursu vardı. Ben oradan tek başıma Moğolistan'a devam ettim.

Peki kızınızla birlikte önümüzdeki yıl nereye gitmeyi hedeflediniz, sırada hangi ülkeler var?

Kızım, Güney Kore ve Japonya'ya gitmek istiyor. Hani şimdiki nesil biliyorsunuz çok meraklı. Kara'dan motorla gitmek mümkün olmadığı için, her iki ülkeye de uçakla gideceğiz. Oralarda motosiklet kiralayıp tarihi ve turistik mekanları gezmeyi hedefliyoruz. Henüz planlama aşamasına geçmedik. Seyahat planımızı önümüzdeki aylarda yapmaya başlarız.

Motosikletle Uzun Seyahatlerin Bütçesi 

Bunu mutlaka sormam lazım. Bu geziler çok pahalıya gelmiyor mu? Sürekli seyahat halindesiniz. 50'ye yakın ülke ve 1 milyon kilometre kat ettiniz. Ayrıca, 40 yaşında mesleği bıraktınız. Bu işin formülü nedir?

Ben üniversite yıllarımdan itibaren bunları planlamaya başlamıştım. Daha o yıllarda 40 yaşıma kadar çalışıp sonra dünyayı gezmeye karar vermiştim. Gerçekten de 40 yaşıma kadar çok sıkı çalıştım. Birikimlerimi buna göre yaptım. Tabi ki, sadece bu değil. Ayrıca, insan sevdiği bir işten para da kazanabiliyor. Eğer sevdiğiniz işi hakkıyla yaparsanız, doğru adımları atarsanız gerisi geliyor. 

Daha önce dediğim gibi, ben 6-7 yıldır tamamen bu işe odaklandım. YouTube ve Instagram'a seyahatlerim için içerik üretiyorum. Ayrıca, iki seyahat kitabı yazdım. Biri Türkiye'nin maceralı rotaları, diğeri güneydeki kamp ve karavan güzergahları. Bu kitaplarımın gelirleri oluyor. Sosyal medya ve YouTube'daki içeriklerimden  kazanabiliyorum. Ayrıca motosiklet dünyasının önemli markalarından sponsorluklar alıyorum. Şu sıralar, Orta Asya rotaları üzerine üçüncü kitabımı yazıyorum. Bu coğrafyayı çok detaylı gezdiğim için nerede ne var çok iyi biliyorum. Kızımla Japonya ve Kore'ye gitmenin dışında tekrar Orta Asya'ya bir yolculuk yapmayı hedefliyorum. Ama o bölgelerin zamanı, mevsimi çok kısıtlı. O yüzden iyi planlama yapmak gerekiyor. Örneğin Tacikistan'a tekrar gitmek istiyorum. Ama oranın rakımı 4000 metrenin üzerinde. Yılın sadece iki ayı motosikletle dolaşabiliyorsunuz.

Erkin Yeşil, motosiklet sırtında şimdiye kadar 1 milyon kilometre katetti. Henüz yaşı genç daha önünde milyonlarca kilometre yol var. Hayatını daha genç yaşlarda planlaması tüm gençlere örnek olacak cinsten. 40 yaşına kadar sıkı çalışıp yeterli birikimi sağlaması ve tam da planladığı yaşta hayatını değiştirmesi sadece gençler değil, hepimize ilham veriyor. Demek ki insan sevdiği işten veya hobisinden hedeflemese de para kazanabiliyormuş. Onun uzun yolculuklarına çok imrendim. Erkin Yeşil'in seyahatlerini ve rota önerilerini İnstagram ve Youtube'daki "deneme.tahtası" hesaplarından takip etmenizi öneririm. Kendisinin ve küçük kızının tekerlerine taş değmesin. Farları da yolları da hep açık olsun.