Birleşmiş Milletler'den 11 Temmuz kararı!

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü ilan etti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bugün yaptığı oylamada 11 Temmuz gününü Srebrenitsa'daki 1995 Soykırımını Anma Günü olarak belirleyen ve her yıl anılacak kararı kabul etti.

BM Genel Kurulu’nda bugün yapılan oylamada 84 ülke karara ‘evet’ oyu verirken 19 ülke ‘hayır’ oyu verdi. 68 ülke ise oylamada çekimser kaldı.

SREBRENİTSA'DA NELER YAŞANDI?
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin hemen ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrol ettiği bölgeye gitmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda öldürdü, katledilenler toplu mezarlara gömüldü.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılındaki kararında, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi.

Srebrenitsa'daki soykırımda hayatını kaybedenlerden kimlik tespiti yapılamayan ve cenazesine ulaşılamayan 1600'den fazla kişi bulunuyor.

Sonraki Haber