Borç yapılandırmasında önemli gelişme! O cezalar kapsam dışı!
Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un açıkladığı dev yapılandırma, vergi borçları dışında öğrenim ve katkı kredisi borçları, trafik cezaları, köprü-otoyol geçiş ihlali cezaları gibi devlete olan gecikmiş çok sayıda borç türünü kapsıyor. Ancak maske cezalarını kapsamıyor.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan borç yapılandırma uygulaması, vergiborçlarının yanında devlete olan gecikmiş çok sayıda borç türünü kapsamına alıyor. Ancak koronavirüs sürecinde Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde kesilen para cezaları yapılandırma kapsamı dışında tutuluyor.
Yasa teklifine göre; yapılandırmadan yararlanmak isteyenler 31 Aralık 2020 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilgili idareye başvuruda bulunması, ilk taksitin 31 Ocak 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. (Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenebiliyor.) Diğer taksitler ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler hâlinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödenebiliyor.
İlk iki taksitin kesinlikle süresinde ödenmesi gerekiyor. Ayrıca her takvim yılında da en fazla iki taksit aksatılabiliyor. Aksatılabilecek bu iki taksitin de en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar (gecikme zammı da hesaplanarak) ödenmesi gerekiyor. Aksi durumda yapılandırma bozuluyor ve gecikme zammına (aylık 1,60) göre oldukça uygun belirlenmiş oranların (Yİ-ÜFE) geçerliliği kalmıyor.
Diğer yandan vergi barışının, matrah artırımının, stok ve kasa affının da torba yasaya dâhil edilip edilmeyeceği konusu merak ediliyordu. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş ‘Stok affı, kasa affı gibi konuları kayıt dışı ekonomiye yardım eden elementler’ olarak tarif ederek torba yasa içinde yer almadığını belirtti.