Bu hastalığın tedavisi yok! Kadınlar 9 kat daha fazla risk altında

Sistemik lupus eritematozus (SLE) ya da lupus, bağışıklık sistemindeki bozukluktan dolayı ortaya çıkan bir otoimmün hastalık. Kelebek hastalığı olarak da bilinen SLE, bağışıklık sisteminin bozulması ile ortaya çıkan bir dizi hastalığı kapsıyor. Lupus hastalığının kesin nedenleri bilinmiyor ve kadınların bu hastalığa yakalanma oranları 9 kat daha fazla.

Lupus iltihaplanmaya neden olan bir otoimmün hastalıktır. Bir kişide lupus veya başka bir otoimmün bozukluk geliştiğinde bağışıklık sistemi yanlışlıkla sağlıklı hücrelere saldırır. Lupus; cilt, akciğerler, böbrekler, eklemler, kaslar ve kalp dahil olmak üzere çeşitli organları ve vücut kısımlarını etkiliyor.

LUPUS KALITSAL MIDIR?

Lupus, diğer birçok otoimmün bozuklukta olduğu gibi aileden geçme eğilimindedir. Ailenizde lupus geçmişine sahip olmak, hastalığa yakalanacağını anlamına gelmez. Lupus her insanı farklı şekilde etkilemektedir.

KİMLER LUPUS’A YAKALANIR?

Herkes lupusa yakalanabilir, ancak bazı kişilerin bunu geliştirme olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Lupus en çok 15-44 yaş arası kadınlarda görülür. Siyah kadınların beyaz kadınlara kıyasla lupus geliştirme olasılığı daha yüksektir. Lupus ayrıca İspanyol, Asyalı, Yerli Amerikalı ve Alaska Yerlisi kadınlarda daha yaygındır. 

Lupus, sanayileşmiş Batı ülkelerinde giderek daha yaygın hale gelmiştir. Araştırmacılar, Afrika ve Asya'da yaşayan insanlarda lupus oranlarının Batı ülkelerine kıyasla daha düşük olduğunu söylemektedirler.

KADINLAR 9 KAT DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Medipol Esenler Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, Lupus hatalığı ile ilgili olarak, "Kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 9 kat daha sık görülür. Çocukluk çağında nadiren görülebilmekle birlikte genellikle erişkin yaşlarda başlamaktadır. Kronik yani uzun süre devam edebilen Lupus hastalığında bağışıklık sistemi tarafından üretilen otoantikorlar vücudun kendi organlarını yabancı olarak algılar ve bu organlara saldırır. Bu saldırı sonucunda organlarda iltihaplanma başlar. Bu durumun uzun süre devam etmesi durumunda etkilenen doku ve organlarda hasar oluşmaya başlar. Sıklıkla etkilenen organlardan biri olan deride değişik tarzda döküntüler ve güneş ışığına hassasiyet görülmektedir. Burun ve yanaklarda gözlenen 'kelebek' benzeri döküntü sık görülmektedir.” İfadelerini kullandı.

NEDEN OLDUĞU BİLİNMİYOR

Araştırmacılar lupusun altında yatan kesin neden hakkında fikir belirtmiyorlar ancak bazı risk faktörlerini belirlediler. Hormonlar, genler, çevre ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarının tümünün lupusu tetiklediğini ortaya çıkardılar.

SAĞLIKLI DOKULARA SALDIRMAYA BAŞLIYOR

Lupus bir otoimmün bozukluktur, dolayısıyla bu hastalığa sahip çoğu insanda bağışıklık sisteminin işleyişiyle ilgili değişiklikler görülür. Hücreler hasar gördüklerinde veya bağışıklık sisteminde artık ihtiyaç duyulmadığında apoptoza uğrarlar. Apoptoz, hücrelerin kendi kendini yok etmesine veya ölümüne neden olan bir süreçtir. Bu hücreler genellikle artık kullanılmadıklarında vücuttan çıkarlar.

Araştırmalar lupuslu kişilerin vücutlarında ölü hücrelerin kaldığını göstermiştir. Bu hücreler, bağışıklık sisteminde iltihaplanmayı tetikleyebilecek maddeleri veya toksinleri serbest bırakır . Bağışıklık sistemi vücudun farklı organlarındaki sağlıklı dokulara saldırmaya başlar ve sonunda lupusun fiziksel semptomlarını gösterir.

LUPUS’U TETİKLEYEN ÇEVRESEL ETMENLER

-Araştırmalar, bazı çevresel faktörlerin lupus geliştirme riskinizi etkileyebileceğini buldu. Bu faktörler şunları içerir:5

-Antibiyotikler gibi bazı ilaçlara alerjisi olmak

-Tozların, toprağın, çömlek malzemelerinin ve çimentonun temizlenmesinde yaygın olarak kullanılan silika tozuna maruz kalma

-Bağışıklık sisteminizde iltihaba neden olabilecek   Epstein-Barr virüsü (EBV) gibi bazı enfeksiyonlara yakalanmak

-Mevcut veya geçmiş sigara içme geçmişine sahip olmak

-Ultraviyole (UV) ışığın kullanılması veya buna maruz kalınması 

LUPUS ÖLÜMCÜL MÜ?

Lupus tipik olarak ölümcül değildir, ancak semptomlar yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Birden fazla organı içeren daha ciddi vakalarda bozukluk ölümcül olabilir.

LUPUS NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Bir sağlık uzmanı , bir dizi test kullanarak lupus teşhisini koyabilir . Teşhis fizik muayene, kan testleri ve görüntüleme testlerini içerebilir.

LUPUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yorgunluk ve göğüs ağrısından kilo kaybı ve saç dökülmesine kadar değişebilen çeşitli lupus semptomları vardır. Lupuslu kişilerde yaygın görülen semptomlardan biri, yüze, yanaklara ve buruna yayılan belirgin bir " kelebek döküntüsüdür ".

Kaynak: https://www.health.com/lupus-causes-7097159

Sonraki Haber