Bu hastalık sizi uyutuyor olabilir! Narkolepsi nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

"Uykusever" olduğu düşünülen kişiler, sadece uykusever olmayabilir. Uyku hastalığı olarak bilinen narkolepsi hastalığına sahip kişilerin, günlük yaşamları da olumsuz etkilenmektedir. Peki, narkolepsi nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

Uyku hastalığı olarak da bilinen narkolepsi, ciddi bir nörolojik rahatsızlıktır. Günlük yaşamın bir parçası olan uykunun aşırı hali gibi görülen narkolepsi hastalığı, tanısı zor olduğundan çoğu zaman anlaşılmayabilir. Narkolepsi hastalığı günlük işlerde aksamaya sebep olabildiği ve okulda, işte ya da sosyal ortamlarda ciddi kazalara sebep olma riski taşıdığı için oldukça önemli bir hastalıktır.

Narkolepsi belirtileri

Narkolepsi belirtileri, uyku bozukluğu yaşayan hastalarda tanı konulabilmesi yönünden büyük önem taşımaktadır. Narkolepsi belirtileri birden fazladır ve bu belirtiler narkolepsili hastalarda gece ya da gündüz görülebilir. 

- Gündüz aşırı uyku eğilimi

- Katapleksi (Ani kas tonusu kaybı)

- Uyku felci

- REM uykusunda değişiklikler

- Otomatik davranışlar

- Halüsinasyon

Narkolepsi Nedenleri Nelerdir?

Narkolepsinin iki türü mevcuttur ve bu iki türden sadece Narkolepsi Tip 1’in sebebi bilinmektedir. Narkolepsi Tip 1 hastalığı, uykuyu düzenlemeye yardımcı olan hipokretin (oreksin) isimli kimyasal salgının üretiminin bozulması sonucu ortaya çıkar. Çalışmalar, Narkolepsi Tip 1 görülen hastalarda hipokretin üretiminde rol oynayan nöronların %90 veya daha fazlasının kaybolduğunu göstermiştir. Narkolepsi Tip 2 hastalığında ise hipokretin eksikliği görülmediğini gösteren çalışmalar da mevcuttur.

Bununla birlikte narkolepsiyi tetiklediği düşünülen faktörler şunlardır:

- Kalıtsal sorunlar
- Hormonal değişiklikler
- Stres
- Domuz gribi

Narkolepsi Tedavi Yöntemleri

Henüz tam bir tedavisi olmasa da hastanın yaşam kalitesini artırmak ve belirtileri en düşük seviyeye indirmeye yönelik tedaviler vardır. 

- Doktor tarafından belirtilere göre reçetelenecek çeşitli ilaçlar (çeşitli uyarıcılar ve antidepresanlar)
- Alkol, kafein ve sigaradan uzak durmak
- Egzersiz yapmak
- Düzenli ve dengeli beslenmek
- Gündüz şekerlemeleri planlamak
- Düzenli uyumak
- Psikolojik destek almak

Sonraki Haber