Ne zaman emekli olurum? Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım? Emeklilik ve emekli maaşı hesaplama ve e-Devlet Çalışma Hayatım bilgileri!

Milyonlarca çalışanın gözü emeklilikte! Emeklilik şartları olan yaş ve prim ile iş başlangıç tarihi ile ilgili süreyi tamamlayan veya tamamlamak üzere olan pek çok kişi emeklilik hesaplamalarına başladı. Çalışma yaşamı boyunca emeklilik hayali kuran çalışanlar emeklilik ve maaş hesaplamaları yapıyor. “Emeklilik tarihi ve emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır? Ne zaman emekli olurum, ne kadar maaş alırım?” diyorsanız işte hesaplama bilgileri!

“Normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim? Ne zaman emekli olurum?” soruları emekli maaşı, bayram ikramiyesi ile EYT’lilerin emeklilik düzenlemesiyle birlikte son aylarda en çok araştırılan konuların başında geliyor. Emeklilik hayali kuran milyonlarca SGK güvencesine sahip çalışan emeklilik tarihlerini hesaplamak istiyor. Peki, Emeklilik ve emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır? Bugün emekli olsam kaç para maaş alırım? Ne zaman emekli olurum? Diyorsanız işte emekli maaşı hesaplama ve e-Devlet Çalışma Hayatım bilgileri!

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Çalışmaya başlayan herkesin hayali olan emeklilik, milyonlarca çalışanın merak ettiği konuların başında geliyor. Çalışma hayatına başlayan ve devam ettiren ve bu sürecin sonuna yaklaşmış  emekliliğe yakın pek çok vatandaş ne zaman ve hangi şartlarla emekli olacağını, emekli maaşının nasıl hesaplandığını ve nasıl artırılabileceğini sıklıkla araştırıyor.

Öncelikle emekli olabilmek için 3 şartın yerine getirilmesi gerekiyor. İster işçi, ister memur ya da kendi hesabına çalışan biri olun emeklilik hakkına kavuşabilmenin temelde 3 şartı bulunuyor.

Bunlar, sigortalılık süresinin tamamlanması, prim ödeme gün sayısının tamamlanması ve işe giriş tarihine göre değişebilen belirli bir yaşın tamamlanmasıdır. ne zaman emekli olunacağının bilinmesinde iki tarih çok önemli: Doğum tarihi ve ilk kez sigortalı olunan tarih. Ayrıca prim ödeme gün sayısının da bilinmesi gerekiyor. Prim gün sayınızı e-devlet üzerinden alınabilecek hizmet dökümü sayesinde kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu 3 koşul sağlandığında emekliliğe hak kazanabilirsiniz.

SGK NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM ROBOTU İÇİN TIKLAYIN

EMEKLİLİK TARİHİNİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET ÇALIŞMA HAYATIM EKRANI İÇİN TILAYIN 

EMEKLİLİK YAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emekli olabilmek için çalışanlarda iki tarih önem kazanıyor. Bunlardan ilki 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008’dir. Bu tarihlerden önceki ve sonraki sigortalılık giriş tarihleri emeklilik şartlarında önemli farklılıklara neden olabiliyor. Mesela emeklilik hesaplamalarında örneğin 8 Eylül 1999 tarihinde ilk kez sigortalı olan bir kişi emekli olabilmek için kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş ve 7000 gün prim ödemek zorunda.

Diğer şekilde ise 7 Eylül 1999 tarihinde ilk kez sigortalı olan bir kişi, kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurduğunda ve 5975 gün prim ödemiş olduğunda emekli olabiliyor.

BUGÜN EMEKLİ OLSAM NE KADAR MAAŞ ALIRIM?

Emekli maaşları hesaplanırken memur, kendi hesabına çalışan ve işçi ayrımı ön plana çıkıyor. Dönemsel olarak sosyal güvenlik reformları ile sadece emekli olma yaşı değil emekli aylığı hesaplama yöntemleri de değişiyor. Türkiye’de emekli maaşı hesaplamalarında birkaç farklı hesap dönemi dikkate alınıyor. Emekli olurken maaş hesaplarken, 2000 yılı öncesi dönem, Ocak 2000 ile Ekim 2008 arası dönem ve Ekim 2008 sonrası dönem için olanların maaşları ayrı ayrı hesaplanıyor.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA FORMÜLÜ

2000 yılından itibaren ortalama aylık kazanç, aylık bağlama oranı ile çarpılıyor ve ortaya emekli aylığı çıkıyor. Formül şu şekilde:

Emekli aylığı: Aylık bağlama oranı X ortalama aylık kazanç.

2000 yılından önceki çalışmalar için ise emekli aylığı formülü şu şekilde:

Memur maaş katsayısı X gösterge X aylık bağlama oranı.

ORTALAMA AYLIK KAZANÇ NEDİR?

Kişinin her yıla ait prime esas kazançlarının, kazancın ait olduğu yıldan emekli aylığı talep edilen tarihe kadar güncelleme katsayısı ile güncellenmesiyle bulunuyor.

MEMURUN EMEKLİLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Memurun emekli aylığını memurun derecesi, kademesi, hizmet süresi ve ek göstergesi belirliyor. Memurların emekli maaşını en çok etkileyen şey ek göstergedir. Ekim 2008’den önce göreve başlayan memurların emekli aylığı hesaplamasında gösterge ve katsayı sistemi esas alınıyor.

Bu hesaplamaya göre 25 yıl hizmet vermiş memurun aylık bağlama oranı yüzde 75. Yani ortalama aylık kazancın yüzde 75’i emekli aylığı olarak bağlanıyor.

Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olan memurlar 25 yıl çalışmaları karşılığı ancak ortalama aylık kazançlarının yüzde 50’sini yani yarısını emekli aylığı olarak alabiliyorlar.

BAĞ-KUR’LULARIN EMEKLİ AYLIĞI NASIL HESAPLANIYOR?

4B  yani Bağ-Kur'luların da emekli maaşlarının hesaplamaları SSK'lı çalışanlarla benzerlik gösteriyor. Bağ - Kur’luların emekli maaşları için üç dönem çalışmaları ve bu çalışmaların karşılığında belirlenen aylık bağlama oranı önem taşıyor.

Bağ-kur'lular içinde 1999 öncesi sonrası ve 2008 reformundan sonraki dönem olmak üzere üç ayrı hesaplama şekli bulunuyor. 2008'de tüm kurumların tek çatı altında (Sosyal Güvenlik Kurumu) birleşmesiyle asgari ücret ile asgari ücretin 7.5 katı arasında bir kazanç belirlemeye başladılar.

Dolayısıyla Bağ-Kur'luların daha önce ödedikleri basamak, emekli maaşını ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle 1999 öncesi aylık bağlama oranlarının yüksek olması, buradaki yüksek kazançla birleşince emekli maaşını da artırıyor.

SSK’LILARIN EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIYOR?

SSK’lıların emekli maaşının belirlenmesinde yapılan hesaplamalarda üç ayrı dönem ve üç ayrı hesap ortaya çıkıyor.

2000 yılından önceki çalışmalar için gösterge sistemi esas alınıyor. Bu dönemde aylık bağlama oranı yüksek. Bu dönem içerisinde ne kadar çok prim ödenmiş ise emekli aylığı o kadar yüksek oluyor.

İkinci dönem; 2000 sonrası ile 2008 Ekim ayı öncesi dönem: Bu dönemde aylık hesabında gösterge sistemi yerine TÜFE ve gelişme hızının birlikte dikkate alındığı güncelleme katsayısı sistemi uygulanıyor. Bu tarihler arasında aylık bağlama oranı düşük olduğu için ödenen primlerin etkisi biraz daha az. 

Üçüncü dönem; 1 Ekim 2008 sonrası dönem: Bu dönemde en düşük aylık bağlama oranı ortaya çıkıyor. Çünkü bu dönemdeki hesaplamalarda güncelleme katsayısı hesaplanırken gayri safi yurt içi hasıla gelişme hızının yüzde 30’u dikkate alınıyor. Dolayısıyla üç dönem içerisinde en düşük aylık bağlama oranı bu dönemde oluşuyor.

Sonraki Haber