Buradan geri dönüş yok!
Altı siyasi parti, güçlendirilmiş parlementer sisteme ilişkin, mutabık kalmış oldukları metni kamuoyuna açıkladılar ve tüm Türkiye’nin gözü önünde imzaladılar. Artık bu noktadan geri dönüş yok. Hatta bu masada olan hiçbir siyasi parti, dünden sonra ben millet ittifakında olmayacağım diyemez.
Bende dün TV100 adına, güçlendirilmiş parlementer sistemin tanıtımı için düzenlenen organizasyondaydım. Ankar, Bilkent Otel ve Konferans Merkezi seçilmişti. Bu salonda 20 yıl önce Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak diyerek Ak Parti’nin kuruluşunu açıklamış ve gerçekten de ülkemizde bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmamıştı.
Dünkü organizasyonda da benzer bir tutku vardı. Tüm siyasi parti temsilcileri, oldukça inanmış bir hava veriyorlardı. Basından da katılımın yoğun olduğunu söylemekte yarar var. Gündemde her ne kadar Ukrayna - Rusya savaşı olsada, medyada çok değerli isimler dün Ankara’daydı. Hiçbir taşkınlık olmadı. Genel başkan yardımcıları, sisteme ilişkin önce eleştirileri, sonra mutabık kaldıkları çözüm önerilerini açıkladı. Genel başkanlar konuşma yapmadı. Törenin kısa sürmesi, tadında bırakılmış hissi verdi. Dikkat çeken önemli noktalardan bir ise, yapılan açıklamaların tamamında somut çözüm önerilerinin mevcut olmasıydı.
AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması gibi sorunlara çözüm üretilmiş. AİHM ve Anayasa Mahkemesi tarafından verilen tazminat kararlarına sebep olan, hakim ve savcılara rücu sorumluluğu düzenlenmiş. Hakimler ve Savcılar kurullarının ayrışması, Adalet Bakanı ve müsteşarının, hakimler kurulunda olmamasının düzenlenmesi, dikkat çeken diğer noktalar.
Yasamaya ilişkin en önemli değişiklikler ise gensoru, soru ve yazılı soru gibi denetim mekanizmalarının yeniden getiriliyor ve işlevsel kılınıyor olması. Yönetimde istikrarın sağlanması için, hükümet düşürme ile düşen hükümetin yerine yenisini kurma sürecinde toplam üye sayısının salt çoğunluğu zorunluluğu getirilmiş. Seçim sonrası hükümeti kurmak için ise basit çoğunluk öngörülüyor.
Yürütmeye ilişkin ise, Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl olarak düzenlenip sembolik yetkileri olması beklenen bir şeydi. Bunun yanı sıra OHAL döneminde KHK çıkarılması yasaklanıyor. Cumhurbaşkanın görev süresi dolduktan sonra siyaset yapamayacak olması da bir diğer önemli nokta.
Yasama, yürütme ve yargı dışında altı siyasi parti, ihale kanunundan, kadına şiddete ve bu konuda ki eğitimlere kadar pek çok hususta anlaşmış durumda. Aslında metnin adı her ne kadar güçlendirilmiş parlementer sistem olsa da benim anladığım, toplumsal mutabakat ile topyekün bir anayasa değişikliğinin temelleri atıldı.