Burnunuz sık sık kanıyor ve akıyorsa bu probleme dikkat!
Sık burun kanaması, baş ağrısı ve tekrarlayan sinüzit belirtileriniz varsa burun eğriliğiniz olabilir. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, burun eğriliğinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla aktardı. İşte burun eğriliğine ait tüm detaylar…
Burun boşluğunu ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan septum ve septum adını alan yapı merkez dışında olduğu zaman burun eğriliği (septum deviasyonu) oluşur. Burun eğriliyle ilgili açıklamalarda bulunan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk şöyle ifade etti: “Ön kısmı kıkırdaktan, arka kısmı kemikten oluşan septum, burun delikleri ile burun geçişlerini birbirinden ayıran duvar olarak tanımlanabilir. Septum, burnunuzu iki parçaya ayırır. Bu duvarın her iki yana çıkması burun kemiğinin eğriliğine neden olur. Bu sapma burun kemiği eğriliği (septum deviasyonu) olarak da tanımlanır.”
Burun eğriliğinin solunum sıkıntısına neden olduğuna dikkat çeken Öztürk kemiğin eğriliği ne kadar fazlaysa o kadar burun tıkanıklığı olduğunu belirtti. Dr.Güncel Öztürk burun eğriliğinin neden olabileceği durumları şöyle aktardı: “Burun kemiğindeki eğrilik genetik olarak doğuştan olabileceği gibi doğum sırasında bebek doğum kanalından geçerken travmaya bağlı olarak da oluşabilir. Aynı şekilde çocukluk döneminde düşme, dış yaralanma, darbe gibi kazalar da burun kemiği eğriliğine neden olabilir. Nazal septum da çocukluk dönemindeki büyüme evresinde normal olarak gelişmeyebilir. Burun şeklindeki şekil bozuklukları ve sapmalar da yetişkinliğe geçiş döneminde gelişebilir.
“Burun kemiği ameliyatı yaklaşık 30 ile 45 dakika arasında gerçekleştirilir”
Öztürk burun eğriliğinin tanı ve tedavi sürecini aktardı. Tanı sürecinde endoskopik muayene tercih ettiklerini belirten Op.Dr. Güncel Öztürk: Burun solunumu daha sonra rinomanometri ölçümleri yardımıyla objektif olarak teşhis edilir. Nazal kanal darlığının teşhisinde akustik rinometri yöntemi tercih edilir. Bu teşhis yöntemlerinin dışında alerji, sinüzit, konka şişmesi gibi sağlık sorunlarında tomografi, film, laboratuvar raporları gibi tetkikler yapılabilir” dedi.
Burun kemiği ameliyatı yaklaşık 30 ile 45 dakika arasında gerçekleştirildiğini belirten Öztürk Septum Deviasyonu ameliyat sürecinden şöyle bahsetti: “Septoplastide kesi burun içinden yapılır ve burun hava geçişini engelleyen kemikler çıkarılır. Bu aşamada kıkırdak eğrilikleri düzeltilebilir ise gerekli düzeltme yapılır ve kıkırdak eğriliği düzleştirilir.”
“Burun eğriliği ameliyatından 3 gün sonra hastalar normal hayatlarına dönebilirler.”
Ameliyat sonrasında burun tamponunun önemine dikkat çeken Op. Dr. Güncel Öztürk: Ameliyattan sonra genellikle burun tamponu kullanılır. Kullanılan tamponlar da hava kanallı ve silikon olmalı; silikon olmalarının sebebi ise kolayca çıkarılabilmeleridir. Nefes almaya yardımcı olan bu hava kanallı tamponlar, hastanın ameliyat sonrası iyileşme sürecini çok daha rahat geçirmesine yardımcı olur. Burun eğriliği ameliyatından 3 gün sonra hastalar normal hayatlarına dönebilirler” ifadelerini kullandı.
Op. Dr. Güncel Öztürk Septum Deviasyonu hakkında merak edilenleri açıkladı;
Burun eğriliğinin belirtileri nelerdir?
Burun kemiği eğriliği olan hastalarda en sık görülen belirti burun yollarındaki tıkanıklıktan kaynaklanan nefes alma güçlüğüdür. Diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Sık burun kanaması,
Sık tekrarlayan sinüzit,
Yüz ağrısı,
Baş ağrısı,
Burun akıntısı,
Bebeklerde ve çocuklarda yüksek sesli solunum,
Solunum yolu enfeksiyonu.
Burun kemiği eğriliği nedeniyle hangi hasarlar olabilir?
Burun kemiği eğriliğinin birçok hasarı yaşam kalitesini düşürse de burun kemiği eğriliğinden şikayetçi olan hastalarda görülen hasarlar şu şekilde sıralanabilir;
Burnun eğriliği nedeniyle horlama oluşabilir,
Apne,
Östaki borusu tıkanıklığı,
Kulakta sıvı birikmesi,
Farenjit (kişide burun tıkanıklığı olduğu için sürekli ağızdan nefes almaya başlar),
Baş ağrısı,
Tekrarlayan burun kanamaları ve sinüzit atakları,
Burun akıntısı.
Burun kıkırdağının eğriliği nedeniyle burundan oksijen geçişi azalır, bu nedenle ağızdan çekilen hava akciğerlerde ve üst solunum yollarında sorunlara neden olabilir.