İşte korona virüsün yeni fotoğrafı! Vücuda böyle saldırıyor

Korona virüste dünyanın korktuğu ikinci dalga haberleri gelmeye devam ederken, bilim insanlarının virüse çare bulma çalışmaları da devam ediyor. Son olarak California Üniversitesi liderliğinde yapılan yeni araştırmanın sonuçları ve korona virüsün mikroskopla çekilmiş yeni fotoğrafları yayınlandı.

This browser does not support the video element.

ABD'de California Üniversitesi, korona virüsün mikroskopla çekilmiş yeni fotoğraflarını yayınladı. Virüs bulaşan hücrelerin "dokungaçlar" çıkardığını tespit eden bilim insanları, hastalıklı hücrelerin bu dokungaçları kullanarak yayıldığını belirtti. Hasta hücrelerin tıpkı zombiler gibi tutundukları sağlıklı hücrelere Covid-19 bulaştırdığı kaydedildi.

Görülmemiş hızda uzuyor

Araştırmacılar, HIV ve çiçek hastalığı gibi bazı ölümcül virüslerin de benzer yöntem kullandığını ifade etti. Ancak korona virüsün filopod adı verilen bu dokungaçları üretme hızının diğerlerine göre şaşırtıcı derecede yüksek olduğu açıklandı.

Bu son keşif, Covid-19’un evriminin bir noktasında bağışıklık sistemini yerle bir etmek için bir destek planı geliştirdiğini gösteriyor.

Filopodların uzamasını engelleyecek yöntemlerin, Covid-19 tedavisinde çığır açabileceği kaydedildi. California Üniversitesi'nde hücresel ve moleküler farmakoloji profesörü ve baş araştırmacı Nevan Krogan, LA Times'a araştırma sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Nevan Krogan, 'Virüs, hücreyi öldürmeden önce diğer hücreleri enfekte etmek için farklı mekanizmaları kullanıyor. Bunu yapması çok şeytani.' diye konuştu. Profesör Krogan ayrıca, filopodların bir ağaçtaki dallar gibi diğer hücrelere doğru uzanma şeklinin de garip olduğunu söyledi.

 Columbia Üniversitesi'nden mikrobiyolog Profesör Stephen Goff, bulgunun 'ilgi çekici' olduğunu itiraf etti, ancak dokungaçların ikinci bir yayılma modu olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

Profesör Stephen Goff, LA Times'a yaptığı açıklamada 'İlgi çekici ve gerçekten harika bir gözlem. Ancak henüz enfeksiyonun hangi evresinin etkilendiğini bilmiyoruz." dedi. Araştırmacılar filopodların büyümesini engelleyen yedi kanser ilacı belirlediler.

Öte yandan Çin’den aşı ile ilgili umutlandıran bir haber geldi. CanSino tarafından geliştirilen potansiyel bir korona virüs aşısının orduda kullanımı onaylandı.

Yeni tip korona virüs (Covid-19) aşısının geliştirilmesi için ülkeler birbiriyle kıyasıya bir rekabet içindeyken, pandeminin ortaya çıktığı Çin bir adım öne geçti.