Milyonlarca kadın çalışana müjde! Maaş ve doğum izinleriyle ilgili flaş değişiklik!

Milyonlarca kadın çalışana sevindiren bir haber geldi. Yeni yönetmeliğe göre; çalışan anneler çocuk sayısına göre belli sürelerle haftanın yarısında çalışıp tam maaş alabilecek. Maaşın yarısını işveren, kalanını İŞKUR ödeyecek.

Çalışan annelerin maaş ve doğum izinleriyle ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Bu kapsamda çalışan milyonlarca vatandaş için yeni yönetmelik çıkarıldı ve uygulanmaya başlandı. Buna göre; çalışan anneler yarım mesai yapıp tam maaş alabilecekler... İşte detaylar ve gerekli şartlar...

Milyonlarca çalışan kadın vatandaşa müthiş bir haber geldi.. Yeni yönetmeliğe göre; çalışan anneler çocuk sayısına göre belli sürelerle haftanın yarısında çalışıp tam maaş alabilecek. Maaşın yarısını işveren, kalanını İŞKUR ödeyecek. Üstelik bazı vergi tutarları da alınmayacak. Peki, yarı çalışmanın şartları nelerdir? Hangi belgeler ile nereye başvuru yapılabilir? İşte yeni düzenlemenin ayrıntıları...

Doğum izinleri sonrası annelere tanınan yarı çalışma ödeneği ve izinlerle ilgili yasadan sonra yönetmelikler de çıkartıldı ve uygulama başladı. Özel sektörde uygulanan sistemle anneler çocuk sayısına göre yarım gün çalışırken maaşlarının eksik kalan kısmını İŞKUR tamamlayacak. Anneler çocuk sayısına göre analık izinleri bittikten sonra birinci çocuk için 60, ikinci çocukta 120 ve üçüncü çocukta 180 gün yarım çalışma yapabiliyor. Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün ekleniyor.

Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süreler 360 gün olarak uygulanıyor.
Bu sürelerde işveren yarım maaş öderken, anneye İŞKUR tarafından yarım çalışma ödeneği de veriliyor.
Böylece ödemeler birinci çocukta 30 gün, ikinci çocukta 60 gün ve sonraki doğumlarda 90 gün olarak yapılıyor.

Kimler yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilir?

Doğum sonrası analık hali izni bitiminden itibaren kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiler.

Yarı çalışmanın şartları nelerdir?

1) İşçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması.
2) Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması.
3) Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekiyor.

 Hangi belgeler ile nereye başvuru yapılabilir?

Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekiyor.

Yarım çalışma yapılacak süre ne kadar?

Yarım çalışma süresi birinci doğumda 60 gün, ikincide 120, sonraki doğumlarda ise 180 gün.
Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün ekleniyor. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süreler 360 gün olarak uygulanıyor.

 En fazla ne kadar süreyle ödenir?

Birinci doğumda en fazla 30 gün, ikinci doğumda en fazla 60 gün, sonraki doğumlarda en fazla 90 gün, çocuğun engelli doğması hâlinde en fazla 180 gün, yarım çalışma ödeneği ödeniyor.

 Hesaplama nasıl yapılıyor?

Yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, kişinin çalıştığı işte aldığı ücret ne olursa olsun, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır.
Yarım çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır.

Nereden, nasıl ve ne zaman alınabilir?

Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde aylık olarak ödenmektedir.
İlgililer ödemelerini TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak alabilmektedir.

Sonraki Haber