Çalıştırılacak çoban bulunamıyor: 150 bin kişiye ihtiyaç var

Hayvancılıkta çoban sıkıntısı yaşandığını aktaran TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'nin 150 bin çobana ihtiyacı olduğunu belirtti.

Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların son dönemdeki en büyük sorunlarından biri, çalıştıracak çoban bulamamak.

Öyle ki çoban bulamamaktan şikayet eden hayvan yetiştiricileri, gerektiği durumda mültecilerin de çoban olarak değerlendirilmesi çağrısında bulunuyordu.

Sektördeki çoban sıkıntısı devam ederken Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik'ten konuyla ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.

"ACİLEN 150 BİN ÇOBANA İHTİYAÇ VAR"

Çelik, Türkiye'nin acilen 150 bin çobana ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Çelik, hükümetin Afganistan ve Türk Cumhuriyetleri ile yabancı çoban istihdamı için görüşmeler yaptığını bildirdi.

Türkiye'deki Afgan çobanların bir süre çalıştıktan sonra alternatif işlere yöneldiğini anlatan Çelik, "Her sabah 'işletmemizdeki çobanımız acaba kaçtı mı?' korkusuyla uyanıyoruz. Dolayısıyla bu sektöre yatırım yapamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"YERLİ ÇOBANLAR DESTEKLENMELİ"

Sözlerine devam eden TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, ülkede çoban açığı bulunduğunu belirterek, yerli çobanların desteklenmesini istedi.

Yerli çobanların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Türkiye'de hayvan sayısı istediğimiz seviyede değil. Biz çoban bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Çobanlığın ismi değiştirilerek 'sürü yöneticiliği' yapıldı. 'Sürü yöneticiliği' mesleğinin sevdirilmesi ve özendirilmesine yönelik bir adım atılmıyor. Çobanların sosyal güvencesi sağlanmalı. Şu an 5-6 aylık çoban desteği sağlanıyor ama bu yeterli değil. Bu destekler 12 aya yayılmalı." şeklinde konuştu.

Çelik, yabancıların kayıtları ve güvenceleri olmadan çalıştırılmasına izin verilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

"TASLAK BİR ÇALIŞMA VAR"

Çelik, Türkiye'deki çoban sorununu çözmek için hükümetin bir çalışma yürüttüğünü bildirdi.

Ülkedeki çoban ihtiyacının karşılanması için hükümetin Afganistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ile görüştüğünü söyleyen Çelik, şunları kaydetti:

"Şu anda böyle bir çalışma var. Yabancı çobanların istihdamıyla ilgili taslak bir çalışma var. Bu çalışma devam ediyor. Yabancı çoban istihdamı yasal mevzuata dayanarak ve karşı taraftaki ülkelerle iş birliği protokolü yaparak istihdam sağlanabilir. Bu durum bizim için çok iyi olur. Bir konu daha var. Çalıştırılan yabancı çobanların gerçek kimlikleri bilinmiyor. Bunların bir suç kaydı var mı, aranıyor mu, bilmiyoruz. Adam kırmızı bültenle aransa bile biz bilmiyoruz. Şu anda hükümetin bu çalışmayı yapması bize de güvence verir. Biz de kendimizi güvende hissederiz."

Sonraki Haber