Binlerce araç çürümeye terk edildi!

Çeşitli nedenlerle trafikten men edilen binlerce motosiklet ve otomobil, yediemin otoparklarında çürümeye terk edildi. Ne araç sahipleri almaya geliyor ne de satışı yapılıyor. Çalıntı, eksik belgeli ya da icralık araçların çekildiği yediemin otoparklarındaki yoğunluk yıllardır çözümsüz. Türkiye'nin dört bir yanındaki otoparklar, değeri milyonları bulan araçlarla dolup taşıyor.

This browser does not support the video element.

Servet değerindeki otomobiller çürümeye terk edildi Türkiye genelinde yüzbinlerce araç yediemin otoparklarında bekletiliyor. Çeşitli sebeplerden dolayı trafikten çekilen araçlar yediemin otoparkına alınıyor araç sahipleri yıllar içerisinde biriken borçlar yüzünden araçlarını otoparktan teslim almıyor.

 Araçların satışının yapılması için haciz koyan kişinin satışını istemesi gerekli hacizi başlatan ve aracın yediemin otoparkına gelmesine neden olan kişi aracın üzerinde sgk'nın, vergi dairesinin veya başka alacaklıların hakkı olduğunu fark edince işlemleri başlatmıyor çünkü borçludan alacağı paradan daha az para alacağını görüyor. 

Satış işlemleri başlatılmayınca yedieminlere bırakılan araçlar yıllarca kalıyor bu durum ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor. Yedieminlere bırakılan hacizli araçları 6 ay içinde kanunen satılması gerekiyor fakat bunla ilgili yeterli kanunlar çıkmadığı ve altyapısı olmadığı için bu işler çok ağır yürüyor. Yedieminlerin kanunen hiçbir yaptırımları yok. Araç sahibine ulaşmak için bilgi bile alınamıyor. araçlar beklediği sürede değer kaybı da oluyor. 

Dikkat çeken bir konu da araç sahipleriyle alakalı araçlarının icra nedeniyle yakalama hacizli olduğunu bilen kişiler, araçların motor ve iç konsol gibi değerli parçalarını söktürüyor.  Sonrasında da aracın kasasını bir araziye bırakıp polisi arayıp ihbar ediyorlar polis aracı şase
numarasından kontrol ettiğinde yakalamalı hacizli olduğunu tespit edip otoparka çektiriyor. 

Aracını bu şekilde parçalayan kişi, kasasını ilerde açılan ihalede tekrar ucuza alarak söktüğü parçaları yerine takıyor.  Buna genellikle lüks segment araçlarda daha çok rastlanıyor. 

Çekilen araçların üzerinde yalnızca icra daireleri değil, vergi dairesi ve sigortanın da haciz kararları yer alıyor. Alacaklı alacağının tahsilini yapamıyor borçlu da alacaklı mercilerin çokluğundan dolayı araçları depolarda kaderine terk ediyor.

Türkiye'de 25 milyonun üzerinde motorlu araç bulunuyor iddiaya göre 2 milyonun üzerinde hacizli araç yediemin otoparklarında çürüyor.