CHP'nin İzmir adayı Cemil Tugay tv100'de konuştu! "Belediyenin son zamanlarda biraz borç yükü artmış olabilir"

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay tv100'e özel açıklamalarda bulundu. CHP İzmir Adayı Cemil Tugay, Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Borç durumuna dair bir bilginiz yok mu?" sorusuna yanıt verdi. Tugay, "Mali yapısının güçlü olduğuna inanıyorum son zamanlarda biraz borç yükü artmış olabilir ama bunun çevrilebileceğine inanıyorum." dedi.

This browser does not support the video element.

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı tv100'de 'Seçim Özel' adlı programa katıldı. Cemil Tugay, tv100'de Gazeteci Gürkan Hacır'ın sorularını yanıtladı.

Cemil Tugay'ın açıklamalarından satır başları:

“İZMİR’DE KÖTÜ BİR BELEDİYECİLİK VAR SÖYLEMİNE KATILMIYORUM”

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "İzmir’de eğer kazanırsanız önünüzde 5 yıl var. İzmir’in en temel sorunu şudur diyebileceğiniz sorun nedir?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

Tugay, "İzmir’de kötü bir Belediyecilik var söylemine katılmıyorum. İzmir’de tam tersine bence çok nitelikli bir Belediyecilik hizmeti var. Bu son geçen yıllarda temel Belediyecilik hizmetleri açısından aksayan birkaç şey oldu." dedi.

"İZMİR’DE DE EN BÜYÜK SORUN PLANLAMA"

"Bugün en temel sorun ne diyecek olursanız, Türkiye’nin diğer bütün şehirlerinde olduğu gibi bence en temel sorunu planlamayla ilgili. Şehrin bütününe baktığınız zaman yaptığınız planda öyle kararlar alacaksınız ki bundan 10-20-50-100 yıl sonra da o plan kararlarına uyarak şehrin gelişimini sağlayacaksınız. Burada konut alanı, tarım alanı, doğal kaynakları korumak için hassas olan bölgeler ve buralarda ne tür yatırımlar yapacağınız, sosyal ihtiyaçları karşılamak için kent içerisinde hangi bölgeleri ayırdığınızla ilgili planları çok önceden planlamanız lazım."

"HÜKÜMETİN 2. ÇEVRE YOLUNU YAPMASI İÇİN ÜZERİME NE DÜŞÜYORSA YAPMAYA HAZIRIM"

"Deniz ulaşımını İzmir’de geliştireceğimize, çeşitlendireceğimizi de söyleyeyim. Bu arada hükümetin görevi olan 2. çevre yolu bağlantısı var onu mutlaka yapmak durumundalar onu yapmalarını kolaylaştırmak için de üzerime ne düşüyorsa yapmaya hazırım."

“TRAFİĞİN YAVAŞLADIĞI YERLERE MÜDAHALE ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Trafik İstanbul ile kıyaslanmaz tabi ama neticede İzmirlilerin de şikayet ettiği bir konu haline geldi. Bir de her yere yer altından ucuz toplu taşıma ile ilgili planlarınız nelerdir?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Şehrin trafiğinin akışında yavaşladığı, tıkandığı yerlere müdahale etmeyi düşünüyoruz."

“BUCA METROSUNU HIZLICA AÇACAĞIZ”

"İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendine ait metro yatırımları var. Önümüzdeki dönem için planladıkları var. Bunlardan Buca metrosu inşaatı başlamış ve bitmekte olan, ilerlemekte olan bir metro çalışması. Onu en hızlı şekilde bitireceğiz."

"EN HIZLI ÇALIŞACAĞIMIZ, EN HIZLI BİTİRECEĞİMİZ İŞLERDEN BİRİ OLACAK"

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Ne zaman bitecek?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Normalde Ekim 2025’de bitsin diye planlanmış. Biraz daha gecikeceği kesin. Ama bizim en hızlı çalışacağımız, en hızlı bitireceğimiz işlerden biri olacak. Böyle olmak zorunda. Üniversitenin oradan başlıyor. 3 yol bağlantılı bir metro. 13 buçuk kilometre uzunluğunda bir metro."

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "İlave metrolar var mı?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Karabağlar-Gaziemir metrosunun onayı Bakanlıktan bugün çıktı."

"YURT DIŞINDAN FİNANSMANLA METRO PROJELERİ HALLEDİLEBİLİYOR"

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Bu projelerin paralarını nereden bulacaksınız?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Finansman durumunu tüm detaylarıyla bilmiyorum ama genel olarak belediyelerin tamamında yaşanan sıkıntılar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde de var. Mesele şu Buca metrosunu yaptığınız zaman kendi işletmesiyle kendi geri ödemesini yapabiliyor yurt dışından finanse edildi. Aynı finansman modelini Karabağlar-Gaziemir metrosu için de kullanabiliriz."

"SON ZAMANLARDA BORÇ YÜKÜ ARTMIŞ OLABİLİR AMA BUNUN ÇEVRİLEBİLECEĞİNE İNANIYORUM"

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Borç durumuna dair bir bilginiz yok mu?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Yakın zamana kadar kredilenme kuruluşlarının yüksek puan verdiği bir kurumdur mali yapısının güçlü olduğuna inanıyorum son zamanlarda biraz borç yükü artmış olabilir ama bunun çevrilebileceğine inanıyorum."

"YÜKSEK RİSKLİ ALANLARDA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Depreme karşı ne yapacaksınız?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Genel olarak deprem riskinin adını koyacağız, nerede en kadar risk var. Bu riski belirleyen şey aslında zeminin güçlü olması. Zaten bir süredir belirli alanlarda yapılan bir çalışma vardı onu bütün İzmir’e yapacak şekilde devam edeceğiz ve mikro bölgeleme yapacağız yani zemin sondaj çalışmalarıyla hangi bölgelerde daha yüksek risk olduğunu ortaya koyduktan sonra binaların hangisinin dayanıksız olduğunu da saptayacağız sonra oralarda bölgesel olarak kararlar alabiliriz, bina bazlı dönüşümler için insanlara yardımcı olabiliriz. Bu şekilde yüksek riskli alanlarda hızlı bir dönüşüm için üzerimize düşeni yapacağız."

İZMİR KÖRFEZİ NEDEN KOKUYOR?

"KOKAN KÖRFEZ DEĞİL ARITMA TESİSİYDİ"

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "İzmir’in kokusu ne durumda? Kokuyor mu gerçekten her gün İzmir’de bulunan bir Belediye Başkanı Adayı olarak? Bunu kökten nasıl temizleyeceksiniz?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Bir dönem bu yoğun bir problem oldu. Bütün şehrin kanalizasyonunun ulaştığı, körfezin çevresinden toplanarak Sasalı bölgesinde büyük bir arıtma tesisi var. Oraya taşınan bir sistem içerisinde arıtma tesisinin kapasitesiyle, işleyişiyle ilgili bir sorun vardı."

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Körfez neden kokuyor?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Körfezden çok körfezin hemen yakınında, dibindeki o arıtma tesisiydi kokuya neden olan. Rüzgarın yönüne doğru kimi zaman Doğu’ya kimi zaman Batı’ya gidiyordu o koku. Ancak arıtma tesisindeki sistemin iyileştirilmesiyle bu koku gitti aslında. 1 buçuk 2 senedir bu koku yok."

"SIKINTISI OLAN EMEKLİ YURTTAŞLARIMIZA KİRA, FATURA, MARKET, YILLIK EN AZ 12 BİN TUTACAK BİR YARDIM VERİLECEK"

Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Emeklilere özel bir sosyal destek projeniz var mı?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Emekli dayanışma kartı uygulamamız olacak. Özellikle düşük emekli aylığı olan ve 65 yaşın üstünde olan ama bu özellikle çok sorulduğu için daha aşağıda yaşı olan ama gerçekten sosyal destek ihtiyacı olan yurttaşlarımıza da aynı desteği vermeği düşünüyoruz. Neticede sıkıntısı olan yurttaşlarımıza kira, fatura, market, yıllık en az 12 bin tutacak bir yardım vadettim. Su faturalarında da ilk 4 metreküplük su ücretsiz sonraki fatura kısmı da yüzde 50 indirimli olacak. Aylık 2-2,5 TL2lik bir katkı vermiş olacağız."

Sonraki Haber