Çiftçilerin gözleri yuvalarından fırladı. Toprağın altında sürüne sürüne geziyorlar üretime 140 milyon ton katkı sağlıyorlar

Bilim insanları tarafından yapılan son çalışma, oldukça ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Çiftçileri yakından ilgilendiren çalışma sonrasında o canlıları görünce gözleri gibi bakacaklar. Özellikle tahıl üretimine büyük katkı sağlayan solucanlar sayesinde dünya çapında yılda 140 milyon ton tahıl üretimine katkı sağlanıyor.

ABD merkezli Colorado Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları, yaptıkları bilimsel çalışmada, solucanların küresel gıda üretimine katkısını ve ürün verimini analiz etti. Çalışma sonucunda, solucanların tahıl üretimine yüzde 6.5 ve baklagillere yüzde 2.3 oranında katkıda bulundukları ortaya kondu. Bilim insanları, bunun yıllık 140 milyon tahıl üretimine eşdeğer olduğunu ifade etti. Araştırmada, özellikle tahıl veriminin düşük olduğu Sahra Altı Afrika’da yüzde 10, Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 8'den daha fazla katkıda bulundukları ifade edildi. 

 BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Çalışmanın baş araştırmacısı Steven Fonte, “Daha az kimyasalın bulunduğu alanlarda solucanlar büyük katkı sağlıyor” dedi. Steven Fonte ve meslektaşları, solucanların pirinç, mısır, buğday ve arpa üzerindeki etkilerini analiz edip toprak biyolojisinin daha iyi yönetimi, tarımsal verimliliği artırma ve tarım kimyasallarına olan bağımlılığı azaltma potansiyelini ortaya koydu. Araştırmada, solucanların bitki büyümesini destekleyerek sağlıklı toprakların oluşmasına yardımcı olduğu, iyi bir toprak yapısı oluşturduğu, su tutmaya yardımcı olduğu ve besin maddelerini bitkiler için daha erişilebilir hale getiren organik maddenin yararlı olacak şekilde karıştırılmasına yardımcı olduğu kaydedildi.

"BÜYÜK BİR KARA KUTU"

Toprak çeşitliliği hakkında çalışmaların devam etmesini umduğunu ve solucanları var olmadıkları alanlara taşımamak gerektiğini ifade eden Fonte, “Topraklar hala tam anlamıyla anlayamadığımız büyük bir kara kutudur” dedi.

Sonraki Haber