Çöpleri ve gereksiz eşyaları biriktiriyor musunuz? Bu durum büyük bir sorun olabilir!

Çöpleri ve gereksiz eşyaları atmak yerine saklamayı tercih ediyor. Pek çoğunu evinizde biriktiriyorsanız bu büyük bir sorun olabilir. Diyojen sendromu olarak anılan bu psikolojik sorun, insan yaşamını ve sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Peki, Diyojen sendromu nedir? Diyojen sendromunun belirtileri nelerdir? Diyojen sendromu tedavi edilir mi?

Adını kinik felsefe öncüsü ve filozof olan Diyojen'den alan bu sendrom, çöp ve gereksiz eşyaların biriktirilmesi hastalığı olarak tanımlanıyor. Genelde ileri yaşlardaki bireyler görülen bu psikolojik rahatsızlık, bir çeşit davranış bozukluğudur. 

Ünlü filozof Diyojen'in kendisini toplumdan soyutlayarak, kurallar olmadan hayatını devam etmiş ve geçinmek için dilencilik bile yapmıştır. Diyojen, hayat boyu sadelik ve basitliği kendine prensip edinmiştir. Bahsi geçen rahatsızlıkta aynı belirtiler gözlemlendiğinden Diyojen sendromu adı verilmiştir. 

Diyojen Sendromu neden olur ve nasıl anlaşılır?

Bu hastalığın en belirgin sebebi yaşlılık ve yalnız kalma korkusudur. Aynı zamanda ileri derecede bunama, şizofreni, beyin tömürü ve beyindeki dejeneratif hastalıklar da bu sendromun nedenlerinden sayılmaktadır. 

Hastalığın belirtileri, hastadan hastaya değişiklik göstermekle beraber en önemli belirtisi dış görünüştür. Hastalığa yakalanan bireyler, dış görünüşüne önem vermez, genelde pis kokulu, bakımsız ve kirli olurlar. Öz bakım becerileri zayıflayan bu kişilerde zaman zaman açık ve enfeksiyonlu yaralar görülebilir. 

Bunun yanı sıra sosyokültürel seviyesi üst düzeyde olan kişiler, çevresindekilerle iletişimini keserek bu süreçte sosyal duygularında çöküş yaşar. Sağlığı önemli ölçüde tehdit eden bu hastalığa sahip bireylerin mutlaka bir klinikte uzman psikologlar tarafından tedavi altına alınması gerekiyor. 

Diyojen sendromu tedavi süreci

Bu sendrom tedavisi en zor rahatsızlıklardan biridir. Çünkü bu rahatsızlığa sahip kişiler, tedaviye direnç göstermektedir. Tedavi için hastaların kliniğe yatırılması gerekmektedir. Ruhsal bozukluğun yanı sıra fiziksel olarakta kötü durumda olan bu hastaların aynı zamanda dahiliye klinikleri tarafından da tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Psikolojik tedavisi terapilerle yapılan bu rahatsızlıkta ileri safhalarda ilaç desteği de verilmektedir. 

Sonraki Haber