Covid-19 kalıntılarına dikkat! Kansere sebep olabilir

Covid-19 geçiren kişilerde kalan nodüller sık görülen kanser türlerinden olan akciğer kanserine sebep olabilir. Göğüs Cerrahisi Doç. Dr. Orhan Yücel belli aralıklarla bu nodüllerin takip edilmesine dikkat çekerek açıklamalarda bulundu. Koronavirüs sonrası ciğerlerdeki nodüller kansere sebep olur mu? İşte ayrıntılar…

Erkeklerde daha sık görülen ve tüm dünyada en fazla ölüme sebep olan akciğer kanseri korkusuna karşı Covid-19 virüsünün ciğerlerde bıraktığı lekeler ve nodülleri bilim insanları araştırıyor. Covid geçiren herkeste olmadığını belirten Doç. Dr. Orhan Yücel “Koronavirüs sonrası ciğerlerdeki nodüller kansere sebep olur mu ya da kanser başlangıcı mı acaba” sorularına cevap verdi.

Yücel, Özellikle riskli hasta grupları ve ileri yaşlardaki kişilerde nodüllerin takip edilmesinin şart olduğunu belirterek “Nasıl biz Covid’in kimde ne kadar bir etki olduğunu ön göremiyorsak bazen hasta çok ağır bir hastalık geçirmesine rağmen etkisi ve izi hiç kalmıyor ama çok hafif geçirmelerine rağmen ciğerlerde ciddi sekeller kalıyor. Covid sonrasındaki dönemde ‘nodüller acaba akciğer kanserinin bir başlangıcımı yoksa covidin bırakmış olduğu bir sekel mi’ bu ikisi arasında bazen ikileme düşüyoruz. Bu yüzden belli aralıklarla bu nodüllerin takip edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Öncesinde insanların akciğerlerine bu kadar hakim değildik”

Nodüllerin kanser yapılarına benzeyip benzemediğine dair değerlendirmelerde bulunan Yücel “Nodülün şekline, uzantılarına, yapısına, büyüyüp büyümediğine gibi birçok özelliğine bakıp takipte bulunuyor ve elimizde bir öngörü oluşuyor. Eğer hasta riskli bir hasta ise ve bu nodülün özellikleri de akciğer kanseri tümürünü çağrışım yaptırıyorsa hemen iğne veya doku biyopsisi yaparak tümürün olup olmadığını kesinleştiriyoruz. Bu devam eden bir sürecin parçası. Bunu Covidle ilişkilendirmek her vakada kolay bir süreç değil. Anacak şu bir gerçek, Covid kendisinden bağımsız olarak ortaya çıkan akciğer tümörlerinin de ortaya çıkabilmesi için çok ciddi bir veri tabanı oldu. Bizim literatürden öğrendiğimiz enfeksiyon zemininde tümör kesinlikle gelişebilmektedir. Bunları da yakaladık ve tedavi ettik” dedi.

Tedavi ve tanı yönteminde geliştiklerini ifade eden Doç. Dr. Orhan Yücel,  “Öncesinde insanların akciğerlerine bu kadar hakim değildik. Bu Covid zamanında çok ciddi tetik yapma imkanımız oldu. Bu tetikler soncunda çok detay gördük, bu detaylar içerisinde de akciğer kanserini daha başlangıç evresindeyken çok küçükken tespit ettik” şeklinde konuştu. .

“Bir nodül varsa büyük oranda tümör olma ihtimali var”

Covid sonrası nodül bulunan hastalar için Yücel: “Nodüllülerimiz varsa ve eğer yüksek riskli hastaysak kesinlikle ipin ucunu bırakmamız lazım. Bir nodül varsa büyük oranda tümör olma ihtimali var o yüzden çok dikkatli olunması gerekiyor. Sık aralıklarla hekiminize gidip kendisinin koymuş olduğu takip sürecinde devam edilmeli. Gerekiyorsa cerrahi yapılmasına hiçbir zaman uzak kalınmamalı. Cerrahi müdahaleden tabi herkes çekiniyor fakat ileride daha sıkıntılı bir sürecin geçirilmesini bu şekilde önleyebilirler. Ama kişi daha genç yaşta ise, birden fazla nodül varsa, 3 milimin altında ise tümörü pek düşünmeyiz” diye konuştu.

Akciğer kanserini tetikleyen en önemli etkenin sigara içmek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Orhan Yücel “Kişinin eğer akciğer kanseri ile ilgili aileden gelen bir hikayesi varsa, belli aralıklarla 50 yaş üzerindeyken kontrole gidilmelidir. Diğer bir tehlike konusu ise sigara içmek. Eğer kanserden korunmak istiyorsak sigara içememeliyiz. Aynı zamanda hava kirliliği de sigara kadar önemli bir konu. Riskli insanların hava kirliliğinin mümkün olduğu kadar uzak olduğu alanlarda yaşamasında fayda var. Ayrıca bol su tüketerek de ciğerlerimizin temizlenmesine yardımcı olmalıyız” dedi.

Sonraki Haber