Covid-19 sprey aşısına 2 ülkeden onay geldi! Uzman isimden dikkat çeken değerlendirme: Bundan sonra ortaya çıkacak...

Dünyada milyonlarca insanın ölümüne yol açan covid-19 salgınıyla ilgili geliştirilen sprey aşıyla ilgili Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu. Çin ve Hindistan'ın onay verdiği aşıyla ilgili Altundağ , bu gelişmelerin bundan sonra ortaya çıkacak pandemilerde de önemli bir metodu önümüze sunabileceğini öne sürdü.

Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran Covid-19’da yaşanan hastalık ve ölümlere karşı birçok ülke aşı ve ilaç geliştirdi. Her geçen gün yeni yöntemlerin araştırıldığı pandemiyle ilgili, son olarak geliştirilen sprey aşı dikkat çekti. İlk olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin onay verdiği  sprey aşıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Kulak Burun Boğaz, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, virüslere karşı önümüzdeki süreçte burun yoluyla uygulanacak aşılar çok önemli rol oynayacağını savundu.

İki önemli rota: Burun-beyin ve burun-akciğer yolları
Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmelerde sprey aşı ile ilgili gelişmelerin bundan sonra ortaya çıkacak pandemilerde de önemli bir metodu önümüze sunacağını ifade etti. Prof.Dr. Aytuğ Altundağ, Covid-19 pandemisi en başından beri üst solunum yolunun burun içinde iki önemli rota olan burun-beyin ve burun-akciğer yolları içerisinde burun-beyin yolunun koku siniri yoluyla covid kliniğinin önemli bir nedenini oluşturduğunun algılanması sonrasında bir sorun daha ortaya çıktığını, bireyler aşı ile sistemik bağışıklık kazansa bile tekrar çok kısa süre içerisinde enfeksiyon geçirebildiğini,sistemik antikorlar oluştuğu için bireyler enfeksiyonu daha hafif geçirebilirken bir kısım kişide ise tüm bunlara rağmen covid bulguları oluşturabildiğini söyledi.

Mukozal plazma bağışıklık hücreleri
Yeni yapılan bir çalışmanın, burun-beyin yolu burada da koku siniri aracılığıyla covid parozmi bulgularına yakalanmayı engellemek için mutlaka mukozal plazma bağışıklık  hücrelerine ihtiyaç duyulduğunu aktardı.İhtiyaç sebebinin de koku mukozasının da serum antikoru tarafından korunmaz Kan-endotel bariyeri, koku alma mukozasını dolaşımdaki antikorlardan ayırdığını sistemik aşıların genellikle plazma hücrelerini koku alma mukozasına götürmede başarısız olacağınından bahsetti.

Sprey aşıya ilk onay Çin'den
Ekranhaber'in haberine göre Burun içi koku alanına ulaşan koku sinirlerini tutarak beyin dokusuna ulaşıp uzun dönem etkilere yol açacak tüm viruslere karşı önümüzdeki süreçte burun yoluyla uygulanacak aşıların da çok önemli bir rol oynayacağının bilgisinden söz ederken Çin Halk Cumhuriyeti'nin dünyada ilk olarak covid-19 için sprey aşılara onay veren ülke olduğunu söyledi. Altundağ açıklamalarında Çin'in ardından Hindistan da burun spreyi ile covid-19 aşısı yapılmasına izin verdiğini,bu gelişmelerin bundan sonra ortaya çıkacak pandemilerde de önemli bir metodu önümüze sunabileceğini öne sürdü.

Sonraki Haber