Erdoğan açıkladı: Kur korumalı modelden sonra TL mevduatı ne kadar arttı ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erdoğan, korumalı mevduat programından sonra TL mevduatın 23,8 milyar arttığını açıkladı. Erdoğan, dövizdeki düşüşün de devam edeceğini ve faizi karşı gerekli adımların atılacağı söyledi. Erdoğan, enflasyon ve stokçulukla mücadelede de kararlılık mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV-AHaber ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, ekonomi gündemine ilişkin en sıcak başlıkları ile ilgili çok kritik mesajlar açıklamalar yaptı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

(Kur korumalı mevduat sistemi) Bu son gelişme bütün vatandaşlarımızın Türk Lirası'na güvendiğini gösteriyor. Hele hele bir Trabzonlu vatandaşımızın para konusunda Türk Lirası'na "Kaybettim ama Türk Lirası değer kazansın yeter" demesi güzel bir göstergeydi. Türk Lirası gücünü ekonomik altyapıdan, üretimden ve finansal sektörün sağlamlığından alıyor. 

TL mevduatı ne kadar arttı ? 

Programın açıklamasından beri Türk Lirası mevduatlar bugün saat 15 itibariyle 23,8 milyarın üzerinde arttı. Artmaya devam ediyor.

(Dolar/TL) Daha iyi olacak. Acele etmiyoruz. İstikrarlı şekilde gerek Maliye gerekse Merkez Bankamızın dayanışmasıyla, bizlerin de katkılarıyla yerli yerine oturtacağız. Sabırla yola devam etmekte fayda var.

Vadeden önce para çekilebilir mi ? 

Vadeden önce para çekilebilir mi diye soruyorlar. Evet çekilebilir. Hesap vadesiz hesaba dönüşecek sen de alman gereken paranı rahatlıkla alacaksın. Ama bir şeye güveneceksin, benim artık kaybım olmayacak. Kur stabil hale gelmiş olacak. Bu adım uzun vadede bütçeye katkı da sağlayacak. 

Dolardaki düşüş ne kadar sürecek ? 

Kurdaki stabilizasyon çok kısa sürede gerçekleşmiş olacak. Merkez Bankamız aceleci hareket etmeyecek. Kademeli bir şekilde tekrar geldiği yere doğru inşallah dönecek ve Türk Lirası da orada kendi asli gücünü bulacak. Bu bir hafta mı sürer, 10 gün mü sürer... Ama biz buradaki adımlarımızı gerek Hazine, gerek Merkez Bankası olarak atıyoruz. 

Kurdaki düşüş etikete ne zaman yansır ? 

Hazine Maliye, Ticaret, hatta Tarım Bakanımıza talimatları verdik. Kontrollerimizi sıklaştıracağız. Asla bunlara taviz vermeyeceğiz. Çünkü vatandaşımızı bu şekilde spekülatif hareketlerle ezmeye kimsenin hakkı yok. 

Eğer fiyat indirimleri hızla yapılmazsa bakanlıklarımız bunların üzerine gidecektir. Kimsenin şüphesi olmasın. Devlet olarak bu noktada kesin kararlıyız. Döviz kurlarındaki düşüşleri fiyatlara yansıtmayanlara gereken yaptırımları yapacağız. Kur çıkarken fiyatları aniden yükseltip kur düşerken yansıtmayanlar ağır yaptırımlarla karşılaşacak. 

Stokçulara da müsaade etmeyeceğiz. Çalışmalar Meclis'te tamamlanmak üzere. Stokçuluğa ağır ceza vermek suretiyle tedbirlerimizi artırmış olacağız. Bu konuda kararlıyız.

TÜSİAD'ın bildirisi

Ülkesinin ve milletinin hayrına düşman olanlar yine iş başında. Biz bunlara rağmen ekonomik bağımsızlık mücadelemizi sürdürüyoruz. 

İstihdamı, yatırımı önceleyen projelerle adım atıyor, sivil toplum kuruluşlarımızdan da buna uygun aksiyona geçmelerini bekliyoruz. Bahsettiğiniz sivil toplum kuruluşuyla Haziran'da görüşme yapmışlar. Haziran'dan sonra olayların patlak verdiği gün kalkıyor Bay Kemal mesaj atıyor. 

Türkiye'nin en önemli kuruluşu Odalar ve Borsalar Birliği gariP bir açıklama yapıyor. Bizim dayanışma halinde olmamızın gerektiği dönemde kimse, 'Aşağıdan baskılar geliyor, o yüzden bu açıklamayı yaptık' diyemez. En çok baskıyı hükümet görür.

Böyle bir gün siyaset yapma günü değildir. Gerçekten yerliysen, milliysen gereğini yapacaksın. Demek ki sen ne yerlisin, ne millisin. Biz Türkiye'ye özgü bir ekonomi modeli inşa ediyoruz. Ülkemizin ekonomik bağımsızlığı için çalışıyoruz. Faiz düzeni zulüm düzenidir. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Biz de bu düzene savaş açtık. 19 yıldır bunlarla savaş halindeyim. Bu can bu tende olduğu sürece faizcilere hiçbir zaman yürüyün diyemem. Onların ne yanında ne arkasında yer alamam.

Eski MB Başkanı Durmuş Yılmaz'a tepki 

Bu zat suç işlemiştir, bunları hesaba çekecekler. Şu anda tabii milletvekilliği sebebiyle yırtar ama en azından tazminat noktasında bunun bedelini öder.

Ülkemizde de küresel ekonomik yavaşlamanın ve salgının olumsuz etkilerini gidermek üzere çeşitli tedbirleri uygulamaya aldık. Üretimin ve istihdamın devam etmesi için hem bireylerin hem şirketlerin krediye ulaşım imkanını sağladık. Ancak bazılarının farklı harcamalarda bunu kullandıklarını biliyoruz. Amacı dışında kullanılan kredilere ilişkin olarak ilgili kurumlarımız gerekli değerlendirmeleri yapıyor. Bunda da kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.

Enflasyonla mücadelede net mesaj 

2020 yılında salgın sebebiyle küresel ekonomi daralma yaşadı. Bu dönemde G-20'de Çin'le beraber büyüyen iki ülkeden biri olduk. Diğer 18 ülke berbat durumdaydı. Ama ana muhalefet Türkiye'nin G-20'den dışlandığını söyleyecek kadar ileri gittiler. Şu anda önde gelen birçok ülke tarihin gördüğü en yüksek enflasyon oranını yaşıyor. Örneğin ABD'de enflasyon yüzde 6,8 ile son 39 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

IMF enflasyonunun 2022 yılının ikinci yarısından itibaren gerileyeceğini düşünüyor. Ama yukarı yönlü riskler bulunuyor. Bu çerçevede TCMB etkin bir şekilde iletişim kanallarını kullanıyor. TMCB doğrudan müdahalelerde bulunuyor. 5 müdahale yapıldı. Hemen muhalefet saldırdı. Merkez Bankası'nın bu yetkisi var. Bu yetkisini gerekli gördüğü hallerde kullanır. Lafa geldiği zaman 'MB bağımsız değildir' diyorsun. Bu bağımsızlığını sana sorarak mı yapacak?

'Önlem paketi işe yaradı' 

Önce MB'ye ardından da TÜİK'e gitmek istediler. Bu, devletin kurumlarını yıpratma anlayışını getiriyor. Ama ben görüyorum ki açıkladığımız önlem paketi işe yaradı. Mal ve hizmet piyasasına da yansımasını bekliyorum. Başta kamu bankaları olmak üzere reel sektöre her türlü proje bazlı desteği vermeye hazırız.

'Üretim istihdam ve ihracatı artıracağız'

Büyümede istikrarlı bir ortamı sağlıyoruz, sağlayacağız. Şu bütün köprülerden Kuzey Marmara Otoyolu'ndan, Marmaray'dan, Avrasya Tüneli'nden geçen otomobillere, TIR'lara bakın... Bu kadar TIR buradan geçtiğine göre bunlar bir şeyler taşıyorlar. Fakir bir ülke olsa bunlar olur mu? Yoğun bir şekilde TIR'lar geliyor, gidiyor. Türkiye, son dönemdeki güçlü performansı ile örnek olan bir ülke olarak öne çıkıyor. Bir ülkenin lojistiği, o ülkenin diğer ülkelerle olan yarışmasında onun önceliğidir.

Şu anda bizim lojistik muhteşem ve her geçen gün daha da ileri gidiyor. Serbest piyasa ekonomisinin kurallarından taviz vermeden istikrarlı bir ortamın tesisini sağlıyoruz. Üretim, istihdam ve ihracatı da artıracağız.

"İşsizlikte tek haneli rakamlara ineceğiz'' 

İşsizliği daha da aşağı indireceğiz. Tek haneli rakamlara indireceğiz. Turizmden de büyük bir gelirimiz oldu. Turizmde 35 milyonu yakalamıştık turist olarak. Bu dönemde Rusya bizi yalnız bırakmadı. Aynı durum Avrupa'dan da olabilirdi. İstanbul turizmde iyi bir sıçrama yaptı. İnanıyorum ki 2022'de bu konuda iyi bir konuma geleceğiz. İşsizlikte de hedefleri yakalayacağız.

Yerli aşı açıklaması

Uzun süreden beridir ülkemizde aşı üretimi ile ilgili zihinsel çalışmaları yürüttük. Salgın, bir yerde hızlandırıcı bir faktör oldu. Hedefi Kovid aşısı şeklinde daraltınca hızlı bir şekilde koronavirüs aşısı üreten 9 ülkeden biri oldu.

Aşımızın hem etkinliğini hem güvenilirliğini test ettik, emin olduktan sonra insanlığın kullanımına sunduk. Aşımız tüm insanların kullanımına sunulacak. Artık vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olmalıdır. TURKOVAC aşımız öncelikle vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak, daha sonra aşı tedarikinde zorlanan ülkelere gönderilecek. Talepler başladı.

Sonraki Haber