Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde: Şehir merkezlerini ovalardan dağlara kaydırmak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. ''Her konuda vatanımıza sahip çıktık, çıkıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin 3 ay ertelendiğini söylerken kamu bankalarının da depremde vefat edenlerin kredi borçlarını sileceğini duyurdu. Erdoğan, Hatay'ın demografik yapısının değişebileceği iddialarına ilişkin ise "Hatay'ın demografik yapısını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki MHP Lideri Devlet Bahçeli ve bakanlar Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Erdoğan, burada kanaat önderleri ve muhtarlarla toplantı yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Vatanımızı derin bir aşkla sevdiğimiz için onun zorluklarını da kabulleniyoruz. Vatanımıza hep sahip çıktık çıkıyoruz. Cumhuriyet tarihimiz boyunca demokrasi ve kalkınma mücadelemiz kesintisiz sürdü. Ne yaşarsak yaşayalım vazgeçmedik, umutsuzluğa kapılmadık. Şu anda aramızda ailesinden eşini, çocuğunu kaybeden nice kardeşlerim var. Hepsine başsağlığı diliyorum. Ölenlerimizin ruhları için gelin birer Fatiha okuyalım.

Haberin Devamı

Deprem etki alanı gücüyle dünyada eşi benzeri olmayan bir deprem. Depremden sonraki ilk günlerde kimi eksikliklerin yaşandığını biliyoruz. Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm ekiplerimizi harekete geçirdik. Tüm imkanları bölgeye ulaşmak, arama-kurtarma çalışmalarını başlatmak için seferber ettik.

9 saat arayla yaşadığımız depremler etki alanı ve yıkım gücüyle dünyada eşi benzeri olmayan etkiler olarak tarif ediliyor. 7 metreyi aşan yer değiştirmeye neden olduğu belirlendi. Depremden sonraki ilk günlerde kimi eksiklik ve aksaklıklar yaşandığını biliyoruz.

Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm kurumlarımızı harekete geçirdik. Devletin tüm imkanlarını arama kurtarma çalışmalarını başlatmak için seferber ettik. Arama kurtarma yapabilecek tüm kamu görevlilerini deprem bölgesine yönlendirdik.

“ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISI YAPARAK EKİPLERİ DE DAVET ETTİK”

Haberin Devamı

Uluslararası yardım çağrısı yaparak ekipleri de davet ettik. Süreci yürütmek için gereken hukuki süreci oluşturduk.

Tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki enkaz kaldırıldı. Bakanlığımız hasar tespit çalışmalarını bitirmek üzeredir.

Deprem anından itibaren yürütülen çalışmalarda 271 bin güvenlik personeli görev aldı. 12 binin üzerinde kişi alt yapı çalışmalarına katıldı.

Ülkemizin dört bir yanından sivil toplum kuruluşlarımız depremzedelerimizin yardımına koştu.

Haberin Devamı

"YENİ BİNALAR 3-4 KATI GEÇEMEYECEK" 

Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız şundan emin olsun, şehirlerimizin tamamını yeniden ayağa kaldıracağız. Bu bölgeye devlet ve millet olarak hep birlikte sahip çıkacağız. Hayatın normalleşmesini sağlayacak adımları atıyoruz. 

VEFAT EDENLERİN KREDİ BORÇLARI SİLİNİYOR 

Kamu bankaları vefat edenlerin kredi borçlarını siliniyor.

Ağır yıkımın yaşandığı bölgedeki 152 belediyemizin İller Bankasına olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik. İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası'ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik. Depremin ülke genelindeki ekonomik faaliyetlere olumsuz etkisini önlemek amacıyla 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya yükselttik.

Kalıcı konutlar için TOKİ hazırlığını yapıyor. Konutlarımızın hiçbiri zemin +3 ya da 4 katı geçmeyecek. Konutlar kendi özgün mimarisine göre yapılacak. Güçlendirme diye bir mantıkla inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan zemin +3 şeklinde yapılacak. Üniversitelerimizden hocalarımızla, deprem uzmanlarıyla istişare ediyoruz. Sağlam zeminlere doğru tekniklerle inşa edilen yapıların yıkılmadığını bu depremlerde gördük. Yerleşim yerlerimizi ovalardan dağlara kaydırararak zemindeki sıvılaşmadan uzak tutmak istiyoruz. Her adımımızı ortak akla göre yapıyoruz.

TOKİ ÖDEMELERİNE ERTELEME

Depremden etkilenen bölgelerde TOKİ ödemelerini 3 ay süreyle erteledik. Deprem bölgesindeki öğrencilerimiz için devam şartı aramayacağız. Geçici sağlık merkezlerinde herhangi bir aksaklığa izin vermiyoruz. 

Türbe, cami, kilise, havra gibi yapılarımız için gerekli çalışmalara hemen başladık. Amacımız 1 yıl için de kültür varlıklarımızı yeniden kazandırmaktır.

Ana muhalefetin başındaki zat Hatay Havalimanı'nı kendi belediyelerinin imar ettiğini söylemeye devam ediyor. Haddini bil, bu senin işin değil, anlamazsın bu işlerden. Bugüne kadar hep sustum, dürüst ol, bir gün de dürüst olduğunu görelim. Bizzat Hatay'a geldiğim gün genel başkan vekilimizi oraya gönderdim ve 'yerinde git gör' dedim, oranın yapılması döneminde zaten Binali Bey bakandı ne olduğunu ne bittiğini biliyor. Yalan bunlarda diz boyu. İGM ortaklarından Kalyon İnşaat orayı 5 günde eline aldı ve süratle bitirip yaptı ve milletimize teslim etti, işin aslı bu. Ama bunlarda doğruluk, dürüstlük maalesef yok. Biz iletişimdeki sıkıntılarda bölgeye sevk edilen mobil istasyonlar ve mevcut altyapının çalışır hale getirilmesine çalıştık.

'MHP nerede?' diye soranları ciddiye alıp cevap verecek değilim. Ancak yine de bir hatırlatma yapmadan geçmeyeceğim: Biz her yerdeyiz, göz pınarlarından sicim gibi akan yaşlardayız, viraneye dönmüş gönüllerdeyiz, kimse var mı diye soran dillerdeyiz, beton blokların arasında can arayan, yetim yavruların başını okşayan, ailesini kaybetmiş mazlumların yanında duran, Fatiha okuyan, tabutlara omuz veren, milletimizin derdiyle dertlenen hem kahırlı hem sevdalı hem de kararlı yürekleriz. 'Devlet nerede?' diyenlere de bir çift sözüm pek tabii vardır ve olması da doğaldır.

'Deprem bölgesinde her şey var, sadece devlet yok' diyen kanı bozuklar size söylüyorum; devlet baktığınız ve bastığınız her yerde tüm heybetiyle, tüm haysiyetiyle, tüm hükümranlığıyla havidir, hakimdir, hadimdir. Şu hassas günlerde ağır konuşuyorum, kimse kusura bakmasın ama mecburum; 'devlet yok' diyen kalite ve karakter yoksunları iç işgal cephesinde konuşlanmış işbirlikçi sefillerdir."

"HATAY" İDDİALARI

"Hatay'ın demografik yapısını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez"

Sonraki Haber