Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trakya doğal gazda merkez olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni'nde (Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi) açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, "Adımlarımızı attık atıyoruz. Böylece özellikle Trakya, doğalgazda, enerji de bir hub haline gelecektir." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni'nde (Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi) açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Silivri Yeraltı Depolama Tesisimizin açılışını yaptığımız yeni fazıyla 4,6 milyar metreküpe ulaşan, toplam kapasitesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugünkü açılışla birlikte Silivri Avrupa'daki en büyük yer altı gaz depolama merkezi haline gelmiştir. Bilindiği gibi Silivri'deki bu tesisi biz kurmuş, ilk fazını da 2007 yılında hizmete almıştık. Son genişletme çalışmaları denizden 3 kilometre açıktaki platformlar vasıtasıyla 18 kuyuda 31 bin metre deniz sondajı yapılarak gerçekleştirildi.
Bu faaliyetler Karadeniz'deki sondaj işlemleri seviyesinde bir yoğunlukla yürütülmüştür. Tüm bu çalışmalarda kullanılan malzemeler tamamen yerli ve milli olarak üretilmiş, böylece ülkemizin gaz depolama alanındaki teknoloji birikimine de katkı sağlamıştır.
Silivri doğal gaz depolama tesisimiz, günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon ve 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine sahiptir. Yani tesisimiz ülkemizin en yoğun tüketiminde bile talebin 4'te 1'ini tek başına karşılayabilecektir.
Ankara Tuz Gölü'ndeki kapasite genişletme çalışmaları tamamlandığında orada da benzer orana ulaşacağız. Ülkemizin bu yılki toplam doğal gaz tüketimin 53 milyar metreküp olacağı göz önüne alındığında Silivri'de ulaştığımız 4,6 milyar metreküplük ve Tuz Gölü'nde hedeflediğimiz 5,4 milyar metreküplük kapasitesinin önemi daha da iyi anlaşılacaktır.
Silivri yer altı doğalgaz depolama tesisimizin yeni fazının hizmete girmesinde emeği geçen bakanlığımızı, kurumları ve yüklenici firmaları tebrik ediyorum.
Ülkemizi doğal gaz keşfi ve işletmesi yanında depolaması alanında da en güvenli seviyeye getirene kadar yatırımlarımız devam edecektir. Kısa ve orta vadede küresel enerji krizinin Avrupa'da yol açtığı sıkıntıların uzun vadede kalkınma hedeflerimizi yavaşlatacak sorunların ülkemizde yaşanmasını engellemek için her türlü tedbiri almayı sürdüreceğiz.
Türkiye Yüzyılı ile milletimize bir gelecek vizyonu sunduk. Ülkemizi her alanda dünya ile rekabet edebilecek seviyeye getirme hedeflerimizi kamuoyuyla paylaştık. Bu büyük atılımı geçtiğimiz 20 yılda çalışıp didinerek, gün be gün üzerine koyarak sahip olduğumuz eser ve hizmet altyapısı üzerinde gerçekleştirmek istiyoruz. Bir başka deyişle 20 yıla sığdırdığımız asırlık işlere harcadığımız emeklerimizin meyvelerini toplamaya başlayarak ülkemizi en üst lige çıkaracağımız yeni bir döneme giriyoruz.
Hükümete geldiğimizde, kısır hesapların, çekişmelerin, kavgaların, krizlerin içinde sıkışıp kalan Türkiye vardı. Sahip olduğumuz stratejik, beşeri ve tabii potansiyeli bu sancılı tablo içinde adeta heba ediyorduk.. Türkiye'nin güven ve istikrar iklimine döndürerek ülkemizi bu girdaptan kurtardık. Bugünde birilerinin ısrarla önemsizleştirmeye çalıştığı dev yatırımlarla ekonomimizi sürekli büyüttük.
Yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı destekleyerek cari fazla yoluyla bu büyümeyi 85 milyonun tamamının hayatına yansıttık. Son dönemde maruz kaldığımız siyasi, sosyal ve ekonomik saldırılara karşı verdiğimiz mücadeleyi ekonomi programımızı daha güçlü ve kararlı hale getirerek tahkim ettik. Kalkının temel unsurlarının başında yer alan enerji altyapı projelerimizin hep öncelikli başlığı olmuştur.
Bugün Türkiye kendi vatandaşlarına ve sanayisine sunduğu enerji hizmetiyle dünyanın 17'nci en büyük arzına sahip ülkedir.
Yaklaşık 4'te 1'ini konutta, 4'te 1'ini sanayide, 4'te 1'ine yakınını enerji sektörünün kendisinde, 5'te 1'ini de ulaştırmada kullandığımız 160 milyon ton eşdeğer petrol enerji arzımız var. Bunu 2021'de 51 milyar dolara yaklaşan maddi değere, bu yıl 81 milyar dolara ulaşacak. Yerli ve yenilenebilir kurulu gücümüzü yüzde 65 seviyesine getirmemize rağmen enerjide hala ciddi bir dışa bağımlılığımız söz konusudur. Ancak özellikle doğal gazda, hem konutların hem sanayinin hem elektrik üretim tesislerinin ihtiyaçlarını karşılamadan ülkemizi arzu ettiğimiz kalkınma seviyesine çıkarabilmemiz mümkün değildir.
Bu hafta Türkmenistan'daydık. Şimdi Türkmenistan'dan ülkemize gerek doğalgaz, gerekse enerji naklini gerçekleştirmek üzere görüşmelerimizi yaptık. Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan olarak başarılı bir zirveden sonra hamdolsun aramızda kararlılığımızı ortaya koyduk. Bu anlayışla hükümete geldiğimizde sadece 5 ildeki 57 yerleşim yerinde kullanılan doğal gazı 81 ilimizdeki 703 yerleşim yerimize yaygınlaştırdık. Böylece nüfusumuzun yüzde 85'ine yakınını doğalgaza kavuşturduk.
Dünyanın en geniş sondaj filosunu kurarak yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde 540 milyar metreküplük ülkemizin en büyük doğalgaz rezervi keşfini yaptık. Bu doğalgazı milli şebekemize aktarmak için hummalı bir inşaat faliyeti yürütüyoruz. Aynı zamanda yeni keşiflerin müjdesini milletimizle paylaşmak için de gece gündüz çalışıyoruz. Benzer bir gelişme petrol keşfi ve üretimi alanında da geliyor. Hem yeni sondajlar yapıyor hem eski kuyuları tekrar kontrol ederek üretime kazandırıyoruz.
En kısa sürede petrol üretimimizi 100 bin varile çıkartacak ardından daha büyük keşifler ve üretimler için yolumuza devam edeceğiz.
Tüm bu gelişmelerin bir diğer sonucu da ülkemizin sahip olduğu 7 doğal gaz boru hattı, 2'si yüzer 4 LNG tesisi, 15 giriş noktası ve diğer avantajlarıyla dünyanın önde gelen ticaret merkezleri haline dönüşmesidir.
TürkAkım projesiyle Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Bosna Hersek, Sırbistan ve Macaristan'a gaz akışı sağlıyoruz. TANAP Projesi üzerindende Avrupa'ya bugün 18,5 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yaptık.
LNG yatırımlarımız ve gaz depolama tesislerimiz ülkemizin arz güvenliğini temin yanında enerji ticaretimize olumlu gelişmelerdir. Saros'taki LNG tesisimizi hizmete açtığımızda bu alanda çok daha güçlü bir konuma geleceğiz. Amacımız ülkemizi en kısa sürede doğalgaz, referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez haline dönüştürmektir.
Bu konuda değerli dostum sayın Putin ile önemli görüşmelerimiz oldu. Adımlarımızı attık atıyoruz. Böylece özellikle Trakya, doğalgazda, enerji de bir hub haline gelecektir. Bununla ilgili çalışmalarımızı bölgedeki enerji ortaklarımızla birlikte yürütüyoruz. Halen toplamda 20 milyon dolarlık bir yatırımın sürdüğü nükleer güç enerjisini bu tabloya eklediğimizde artık enerji alanında bambaşka bir seviyeye yükseleceğiz.
Orta Asya ve Akdeniz'deki yeni gelişmelerin ardından ülkemizin bu özelliği dahada pekişecektir. Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmanın yol açtığı rahatsızlıkların gerisinde enerji alanındaki her yatırımın yarım asırlık, bir asırlık derinliğe sahip olması yatıyor. Siyasi ve diplomatik ağımızı ortak ekonomik çıkarlar temelinde genişleterek diğer alanlarla birlikte enerjide yeni kazanımlar elde etmek için yoğun çaba sarf ediyoruz.