Denizlerde balık av sezonu için geri sayım başladı

Denizlerde 15 Nisan tarihinde başlayan balık av yasağı bugün sona eriyor. Balıkçılar yeni sezondan umutlu. Karadeniz'de palamutun Marmara Denizi'nde ise bu yıl hamsinin bol gelmesi bekleniyor. İşte detaylar...

Denizlerde 15 Nisan tarihinde başlayan balık av yasağı 1 Eylül tarihinde sona eriyor. Yeni sezondan umutlu olduklarını kaydeden balıkçılar Karadeniz'de palamutun Marmara Denizi'nde ise bu yıl hamsinin bol gelmesini bekliyor. 

Diğer yandan balıkçılar motorin fiyatlarındaki artışın ve en fazla 24 metre derinliğe kadar avlanılabilmesi uygulamasının sorun yaşatabileceğini ifade etti.

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Işık, 2022-2023 avcılık sezonuna sayılı günler kala bol av bekledikleri balık çeşitlerini açıkladı. Işık şu değerlendirmelerde bulundu:

Genel duruma bakacak olursak, Karadeniz'deki palamudun yüzde 10'u Marmara'dan Ege Denizi'ne akıp gitti. Yaz döneminde avcılık yapanlarda sardalya beklentileri az oldu. Hava şartları da izin vermedi sardalya avlanmasına. Marmara Denizi'nde hamsi çok bol. Göz ve radarlarla yapılan gözlemlerde bazı bölgelerde daha yoğun gözüküyor. Sezon açılmadan onunla ilgili ne kadar olur, ne kadar yakalanır bilemiyoruz tabii ama gözlemlediğimiz kadarıyla şu anda Marmara Denizi'nde bol miktarda hamsi görülüyor. Karadeniz'de görünen palamut geçişlerinde, Marmara'da balıkçılarımız yakalayıp, değerlendirip parasını kazanabilir.

Geçiş dönemlerinde palamut, lüfer gibi balıkları yakalayıp tüketicilere sunmak istediklerini anlatan Işık, "Sezondan umutluyuz. Balıkçılarımız umutlu. Kazasız belasız bol bereketli bir sezon diliyorum." dedi.

"İstanbul Boğazı bölgesinde son yılların en büyük lüfer popülasyonunu bekliyoruz"

DEM-BİR Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber de şu ifadeleri kullandı:

İki yıl önce müsilaj nedeniyle kötü bir sezon geçirdik. 2021-2022 sezonu ise daha kötü geçti. Sebebi, müsilaj nedeniyle balığın normal döngüsünü tamamlayamamış olmasıydı. Ama bu yılki verilere göre, öngörülerimiz Karadeniz'de muazzam bir palamut olduğu yönünde. Belki de denizlerimizde son 50 yılın en iyi palamut popülasyonunu göreceğiz. Erken olmasına rağmen şu anda palamut özellikle Çanakkale Boğazı'ndan bile geçmeye başladı. Karadeniz'de o kadar çok palamut var ki Çanakkale'de bile görülüyor. Çok erken olmasına rağmen lüfer görülmeye başladı. Yalova, İzmit Körfezi ve İstanbul tarafından lüfer görülüyor. İstanbul Boğazı bölgesinde son yılların en büyük lüfer popülasyonunu bekliyoruz. Marmara Denizi'nde çok iyi bir hamsi popülasyonu var. Ege'de sardalya var, kolyoz var. Bir hafta sonra durum daha net belli olacak ama şu anda denizin durumu çok iyi görünüyor.

Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş, balıkçılar olarak Karadeniz endeksli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Karataş, Yalovalı balıkçıların çoğunun palamut için Karadeniz'e gideceğini dile getirerek, "Denizlerde gelişmeler var. Hiç görmediğimiz balıkları Yalova'da görüyoruz. Mesela yıllardır mercan yavrularını görmüyorduk. Bu yaz epey bir mercan yavrusu oldu. Balık çeşitlerinde gelişme var. İnşallah bu daha da ileriye gidecek" değerlendirmesini yaptı.

Kooperatif üyesi balıkçı Bülent Arı ise özellikle çinekop, lüfer, palamut gibi çeşitlerde bol av beklediklerini, maliyetlerinin uygun olması durumunda tüketicilere ucuz fiyatlardan balık yedirmek istediklerini ifade etti.

Sonraki Haber