Deprem felaketinde 8'nci gün! Can kaybı sayısı 31 bin 643'e yükseldi

Son dakika haberi: Kahramanmaraş merkezli meydana ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6'lık depremlerle ilgili son durum açıklandı. AFAD, depremlerdeki can kaybı sayısının 31 bin 643'e yükseldiğini duyurdu.

AFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. İki şiddetli deprem başta Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere birçok kentten hissedildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor.

 10.55 

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre; Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremlerin arından bölgede 2 bin 724 artçı sarsıntı meydana geldi. Depremlerde can kaybı 31 bin 643'e ulaştı. Bölgede görev yapan toplam arama kurtarma personeli sayısı 35 bin 495 oldu. Bölgede görev yapan yabancı arama kurtarma personeli sayısı ise 9 bin 793. Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede görev yapan toplam personel sayısı 238 bin 459'e ulaştı.

ADALET BAKANLIĞI: HIRSIZLIK VE YAĞMA OLAYLARINDA 57 KİŞİ TUTUKLANDI
 Adalet Bakanlığı Twitter hesabından yapılan paylaşımda, bölgeye görevlendirilen ilave personel sayısının bin 275, adli tıp görevlendirilmeleri için 323, CEKUT Arama Kurtarma timi personel sayısı 326 olduğu açıklandı. 2 bin 146 depremzedenin ise Adalet Bakanlığı tesislerinde konakladığı bildirildi. Hırsızlık ve yağma olaylarında ise; 75 vaka olduğu, 64 kişinin gözaltına alındığı ve 57 kişinin tutuklandığı açıklandı. Öte yandan, depremde yıkılan binalarla ilgili 134 kişi hakkında işlem yapıldığı, 7 kişinin gözaltına alındığı ve 3 kişinin tutuklandığı açıklandı. 

Haberin Devamı
MALATYA'DA 5.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLDU

 Kandilli Rasathanesi, Malatya'nın Hekimhan ilçesi Başkavak köyünde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelldiğini duyurdu.

CAN KAYBI 29 BİN 605'E YÜKSELDİ

 AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından toplam 2 bin 412 deprem meydana geldiği belirtilerek, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 233 bin 320 personel ile 12 bin 322 araç ve iş makinasının görev yaptığı kaydedildi. Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi'nden (SAKOM) alınan son bilgilere göre, depremde saat 15.55 itibarıyla 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği; deprem bölgesindeki 147 bin 934 depremzedenin de bölgeden diğer illere tahliye edildiği ifade edildi.

BAKAN BOZDAĞ: DAVALAR 2 AY SÜREYLE ERTELENECEK
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptığı açıklamada "Deprem bölgesinde davalar 2 ay süreyle ertelenecek. Deprem yaşanan illerde adli soruşturmaların süratle başlatılması, yürütülmesi, sorumluluğu olduğu düşünülen şüphelileirin gözaltı maksadıyla Cumhuriyet Savcılıkları tarafından yoğun bir çalışma sürdürülmektedir." dedi.

BÖLGEDE EĞİTİME 1 MART'A KADAR ARA VERİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer "71 ilde eğitim 20 Şubat'ta başlayacak. 71 ildeki okulların kapasitesini artırmak için çalışmalarımız devam ediyor ki bu 10 ilden gelen öğrencilerimizin taleplerini karşılayabilelim. Özel öğretim kurumlarımız kapasitelerinin %3'ü kadar şehit yakınları gibi tam burslu olarak öğrencileri yararlandırmaktadırlar. Özel öğretim kurumlarındaki bu %3'ü %10'a artırıyoruz. Bölgede 1 Mart'a kadar ara veriyoruz. 1 Mart tarihi itibari ile 10 ilimizde bölgesel eğitime açma kararları vermeyeceğiz." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı
CAN KAYBI 24 BİN 617'YE YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Tüm gücümüzle arama kurtarma çalışmalarına devam edeceğiz. 32 bin 71 isimsiz kahraman, arama kurtarma ekiplerimiz. Teknoloji ve arama kurtarma köpekleri kullanılıyor. Üzücü Haberler de devam ediyor. 24 bin 617 hayatını kaybeden kardeşlerimiz. Defin işlemleri devam ediyor.

BAKAN KURUM: YIKILAN BİNALARIN YÜZDE 95'NİN 99-2000 ÖNCESİ YAPILAR OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Gaziantep Merkez, Nurdağı ve İslahiye'ye elektrik vermeye başladık. Hasar tespit çalışmalarını 10 ilde yürütmekteyiz. 10 ilde 171 bin 882 bina incelendi. 24 bin 921 binada 120 bin 940 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Hasar tespitinin yapılmadığı binalara vatandaşlarımın girmemesi uyarıları yineliyoruz. Hasarsız ve az hasarlı yapılarda oturan vatandaşlarımız e-devletten binalarına ilişkin tespitlerini yapabilirler. Vatandaşlarımın barınma ihtiyaçları ne zamana kadar isterlerse yapılacaktır. Şu ana kadar Gaziantep'te 19.320 evin ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu konuda vatandaşlarımız e-devlet üzerinden bilgilendirilmektedir. Yıkılan binaların yüzde 95'nin 99-2000 öncesi yapılar olduğunu görüyoruz. 2000 sonrası yapılan yapılarda mevzuatın ne kadar önemli olduğunu bu nokta da görebiliyoruz. Ben tekrar her bir vatandaşımız için mücadele eden 85 milyonluk Türkiye ailesine şükranlarımı sunuyorum. Allah razı olsun. İnşallah her dakikayı değerlendireceğiz ve son ana kadar enkaz altındaki vatandaşlarımız için mücadele edeceğiz.

MSB: HELİKOPTERLER YARALILARI TAHLİYE EDİYOR
Milli Savunma Bakanlığı sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı paylaşımda, “Hava araçlarıyla aralıksız şekilde yardım ve tahliye görevine devam ediyoruz. Deniz Kuvvetlerimize ait SH-70 Sea Hawk helikopterleri de deprem bölgesinde hız kesmeden yaralı vatandaşlarımızın hastaneye tahliyesini gerçekleştiriyor” ifadelerine yer verdi.

CAN KAYBI 22 BİN 327'YE YÜKSELDİ

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bugün afetin 6. günündeyiz. Depremden en çok hasar gören Hatay'da üniversite hastanemiz hizmet vermektedir. Diğer illerimizde de sağlık hizmetleri eksiksiz verilmektedir. Deprem bölgesinde gönüllü sağlık hizmetlerine katılmak isteyen personelimizin bulundukları yerde kalmalarını, gönüllü olanların sağlık müdürlüklerinde bildirmelerini rica ediyorum. Sahada yeterli personel bulunamaktadır. Acil müdahale gerektiren hastalarımızın sayısı azalmaktadır. Afet bölgesinde, depremzedelerin bulunduğu yaşam alanlarında, 1. basamak sağlık hizmetleri verilmeye başlandı. Mobil eczaneler kurulmaya başlandı.Deprem sonrası salgın hastalıklara karşı önlem alınmaya başladı. Devlet ve millet buradadır, sağlık ordumuz burada ve hizmet başındadır. Deprem faciasında 22 bin 327 can kaybımız, 80 bin 278 yaralı vatandaşımız var.

Haberin Devamı

BAKAN AKAR: 63 UÇAK VE 24 GEMİ KULLANILMAKTA
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Deprem olduktan sonra kriz merkezlerini kurduktan sonra ilk yaptığımız husus ulaştırma hizmetlerini gerçekleştirmek olmuş ve hava köprüsü kurulmuştur. 841 sorti gerçekleştirilmiştir. 63 uçak kullanılmış ve İHA ve SİHA'larımız görev yapmaktadır. Helikopterler bizim için önemli, deprem bölgesine ulaştırmada rolü çok büyük. Hatay Havalimanı'nın kapalı olması nedeniyle gecikme yaşandı, bugün yarın hizmete açılması ila çalışmalarımızın hızlanacağına inanıyorum. Deniz Koridoru ile İskenderun'dan Mersin'e yaralı nakli yapılmakta. 24 gemi kullanılmakta. Helikopterlerle ücra köy ve ilçelere yardım ulaştırıldı.

ÇAVUŞOĞLU: 99 ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ VAR
Türkiye'ye gelen Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Kahramanmaraş’taki deprem bölgesini ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada 99 ülkenin yardım teklifinde bulunduğunu belirterek,” 68 ülkeden ekipler sahada. Ekip gönderecek ülke sayısı 13 ilave ile bin 563 kişi daha önümüzdeki saatlerde gece Türkiye’ye intikal etmiş olacak” dedi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ise “Biz Türkiye’nin yanındayız ve ne kadar ihtiyaç olacaksa yanınızda olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber