Düşük faizli kredi fırsatı, deprem riski olan binaları kapsıyor! 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vade ile…
Deprem riski olan binalar için kredi fırsatı! 2 yıl geri ödemesiz, toplam 10 yıl vade ile 240 bin TL’ye kadar kredi kullandırılıyor. Evini yıkmak yerine güçlendirmek isteyenler için devreye alınan kredi, 240 bin liraya kadar sağlanıyor. 'Bina Güçlendirme Kredisi' ile evi hasar gören vatandaşlar için düşük faiz oranıyla 2 sene geri ödemesiz ve 10 yıla kadar vadelerle krediyi geri ödeyebiliyor. Peki, Bina Güçlendirme Kredisi nasıl alınır? Kredi başvurusu nasıl yapılır?
Milyonlarca kişiyi kapsıyor! Bankalar harekete geçti. 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vade ile düşük faizli kredi fırsatı sunuluyor. Depremin ardından binalarında hasar oluşan veya riskli raporu olan vatandaşlar için finansal destek paketleri ve krediler açıklanmaya devam ediyor. Hem deprem bölgesinde hem de deprem riski olan yerlerde evini yıkmak yerine güçlendirmek için pek çok banka “Bina Güçlendirme Kredisi “veriyor.
Evi hasar gören depremzedelere kamu tarafından sağlanan desteklerin yanında, bankaların güçlendirme kredileri de imdada yetişiyor.
BİNA GÜÇLENDİRME KREDİSİ NE KADAR?
Bina Güçlendirme Kredisi, 2022 yılında üst limit ve faiz desteği iki kez arttırılırken, konut yapım ve edinme kredileri ile işyeri yapım kredisi 400 bin liradan 600 bin liraya yükseltildi. Evini yıkmak yerine güçlendirmek isteyenler için güçlendirme kredisi 160 bin liradan 240 bin liraya çıktı. Faiz desteği ise 400 baz puan iken 600 baz puan oldu. Faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 2 milyon liradan son düzenleme ile 3 milyon liraya çıkartıldı.
DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İÇİN RİSKLİ RAPORU YETERLİ!
Hem deprem bölgesi için, hem de depreme riskli bölgeler için kullandırılan bina güçlendirme kredisine ilişkin açıklama yapan Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Kahraman, “Esasen bu kredi yaklaşık üç yıldır sistemde. Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşlarımız, öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından alacakları riskli yapı raporu akabinde bankaya başvurması gerekiyor” dedi.
“RİSKLİ KONUT SAYISI 6,5 MİLYON”
“Kredi, düşük faiz oranlarının yanı sıra 2 sene geri ödemesiz ve 10 yıla kadar vadelerle alınabiliyor. Kentsel dönüşüm ve güçlendirme çerçevede verilen desteklerin üst limiti ise, 2 katına çıkarıldı” diyen uzman isim, “Yenilenecek binalar harç ödemelerinden muaf olurken, konut sahipleri de 18 aya kadar kira desteği alabiliyor. Türkiye’de riskli konut sayısının ise, yaklaşık 6 buçuk milyon olduğu tahmin ediliyor” şeklinde konuştu.