AFAD ‘Deprem Bölgeleri’ ve ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı paylaştı!

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından iki hafta sonra Hatay merkezli iki deprem daha meydana geldi. Korkutan depremlerin ardından deprem riski olan bölgeler ve fay hattının geçtiği iller merak ediliyor. AFAD’ın yenilenen Türkiye Deprem Tehlike Haritası araştırılıyor. Peki, Deprem bölgesi haritasında riskli yerler nereler? Türkiye Deprem Tehlike Haritasında fayların geçtiği iller hangileri? İşte AFAD Deprem bölgesi ve Türkiye Deprem Tehlike Haritası…

Türkiye depremlerin ardından yas tutarken meydana gelen depremler de endişeye neden oluyor. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Hatay merkezli depremler, pek çok kişiyi korkutuyor. Evlerinin bulunduğu illerin risk durumunu kontrol etmek isteyenler de yer bilimciler tarafından hazırlanan Deprem Bölgesi Haritası ile Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı araştırıyor.

DEPREM BÖLGESİ HARİTASINDA RİSKLİ YERLER NERELER?

AFAD tarafından yenilenerek yayınlanan Deprem Bölgesi Haritası’na göre, deprem riski taşıyan iller derecelendirilmiştir.

İşte deprem riski bulunan iller,

1. derece deprem bölgesi olan iller;

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt...

2. derece deprem bölgesi olan iller;

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum...

3. derece deprem bölgesi olan iller

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Deprem riskinin en az olduğu iller

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASINDA FAYLARIN GEÇTİĞİ İLLER HANGİLERİ?

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER

AFAD tarafından edinilen bilgiye göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi'nden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalır.

Sonraki Haber