Zeminde sıvılaşma ne demek? Zemin sıvılaşması neden olur? İşte zemin sıvılaşması için alınacak önlemler!

Kahramanmaraş merkezli her iki depremde hem can hem de mal kaybı ciddi boyutlara ulaştı. Deprem uzmanları kayıpların bu kadar fazla olmasının nedenini sıvılaşmanın gerçekleşmesi olduğunu ifade ediyor. Binaların, sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan projelendirildiği bunun da büyük yıkıma neden olduğu dikkat çekiliyor. Peki, Sıvılaşma nedir? Zeminde sıvılaşma ne demek? Zemin sıvılaşması neden olur? Sıvılaşma hangi zeminlerde olur? İşte Zemin sıvılaşması için alınacak önlemler!

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem büyük bir yıkıma neden oldu. Depremin acı tablosu yürekleri dağlarken hem can hem de mal kaybı ciddi boyutlara ulaştı. Depremin ilk gerçekleştiği günden bu yana depremin görüntüleri, yaşanan kayıplar ve verdiği hasar tüm dünyada şaşkınlık yarattı. Açıklamalarda bulunan ve yayınlara katılan hemen hemen tüm deprem uzmanları zemindeki sıvılaşmaya dikkat çekiyor. Kahramanmaraş’ta bu büyüklükte bir depremin beklendiği, binalar ile ilgili önlemlerin alınmadığı sürekli vurgulanıyor. Peki, Depremde sıvılaşma nedir? Zeminde sıvılaşma nedir, ne anlama geliyor? Zemin sıvılaşması için alınacak önlemler neler? Sıvılaşma hangi zeminlerde olur? İşte detaylar…

SIVILAŞMA NEDİR? ZEMİNDE SIVILAŞMA NE DEMEK?

Sıvılaşma, deprem sırasında zemin hasarlarına neden olan en önemli faktörlerden biri olarak görülüyor. Deprem anında zeminin adeta bir sıvı gibi davrandığı olay olarak adlandırılan zemin sıvılaşması, zeminde farklı türlerde deformasyonlara neden oluyor. Sıvılaşmanın yerleşim alanlarında meydana gelmesi halinde, yapılar olumsuz yönde etkilenebiliyor ve önemli derecede hasara yol açıyor. Sıvılaşma, zeminin mukavemeti ve sertliğinin deprem titreşimleri ya da diğer hızlı yüklenme ile azaldığı durumda oluşuyor. Sıvılaşma tüm dünyada meydana gelmiş depremlerde ortaya çıkan çok büyük hasarın nedeni olarak görülüyor.

ZEMİN SIVILAŞMASI İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER NELER?

Kum – siltli kum gibi zeminler içeren tabakaların, bir deprem esnasında sıvılaşma potansiyelini saptayabilmek amacıyla arazi ve laboratuvar çalışmalarından elde edilebilen zemin ve sismik parametrelerin bir arada kullanıldığı birçok kriterle değerlendirilerek sıvılaşma hesaplarının yapılması gerekiyor. Sıvılaşma tehlikesi analizlerinde öncelikli olarak sıvılaşmanın meydana gelmesi için gerekli koşulların mevcut olup olmadığının incelenmesi gerekiyor. Bir yapının inşasından önce arazinin sismik geçmişine bakmak önem taşıyor. Sıvılaşma tehlikesi açısından durumu görmek ve bölgeye ait mikro bölgeleme çalışmaları sonucunu incelemek de alınacak önlemler açısından önemli görülüyor.

Sonraki Haber