Deprem sırasında çıkan ışık nedir? İşte deprem sırasında gökyüzünde ışık belirmesi neden olur?

Önce Kahramanmaraş depremleri, iki hafta sonra da yaşanan Hatay depreminin ardından deprem anında görülen ışık hüzmelerinin ne olduğu merak konusu oldu. Bilim insanlarının geçmiş yıllarda yaptığı açıklamada, deprem ışıklarının fay hareketleriyle alakalı olduğu ifade edilmişti. Peki, Deprem sırasında çıkan ışık nedir? İşte deprem sırasında gökyüzünde ışık belirmesinin bilimsel açıklaması!

Türkiye deprem felaketleri ile sarsılırken, art arda yaşanan depremler paniğe neden olmaya devam ediyor. Deprem anında ve sonrasında yaşananlar, yayınlanan görüntülerde ortaya çıkıyor. Deprem ile ilgili akıllarda pek çok soru varken, deprem anında ortaya çıkan ışık da merak edilen konular arasında yer alıyor.

DEPREM SIRASINDA ÇIKAN IŞIK NEDİR, NEDEN OLUR?

Bazı modeller, deprem ışıklarının üretilmesinin, bir deprem öncesinde ve sırasında dolomit, ve riyolit gibi bazı kaya türlerindeki iyonlaşmayı takiben, iyonların kayalardaki çatlaklardan yukarı doğru hareket etmesine dayanmaktadır. Bu iyonlar atmosfere ulaştıklarında, hava ceplerini iyonize ederek ışık yayan plazma oluşturabilir.

Deprem uzmanlarının geçmişte yaptığı açıklamalarda, biriken enerjinin tümü sismik dalgalara dönüşerek farklı tepkimeler yaratmadığı (ışık huzmesi gibi) durumda, ölçülen depremin şiddeti hali hazırda yaşanan büyüklüğün 10 katı şiddetinde meydana gelebilir.

Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar daha öncesinde yapmış olduğu bir açıklamada deprem ışıkları hakkında, 'Görülen o ışıklar yüzde 90’lık kısım dediğimiz sismik enerjinin ısıya dönüşme olayıdır.' ifadelerine yer vermişti.

Prof. Dr. Pınar, fayın hareketiyle biriken enerjinin yüzde 90'ının ısıyla ortaya çıkması faydalı bir olay olarak yorumlayarak; 'Bir fay üzerinde biriken sismik enerjinin yüzde 90’ı tamamen ısıyla çıkar. O hareketle birlikte büyük ısı oluşmaktadır. Sadece geri kalan yüzde 10 sismik enerjiyle açığa çıkar.' açıklamalarında bulunmuştu..

Sonraki Haber