Devlet Bahçeli’nin Öcalan çıkışı sonrası herkes merak ediyor! Umut hakkı nedir?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında, "Terörist başının tecriti kaldırılırsa, TBMM'de DEM sıralarına katılıp silah bıraktığını ilan etsin, terörün tamamen bittiğini örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın" sözleri gündem oldu. Bahçeli’nin çıkışı sonrası “Umut hakkı nedir?” sorusu akıllara geldi.

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuşma gerçekleştirdi. Bahçeli dikkat çeken bir çıkış yaparak, 'umut hakkı' konusunu gündeme getirdi.

Devlet Bahçeli konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Geçen haftaki grup konuşmamda demiştim ki; ‘Türkiye’ye getirilirken, ‘her türlü hizmete hazırım’ diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin.’ Bu çağrımın içyüzünü henüz anlamayan, anlasa bile işine gelmediğinden saptırmaya çalışanlar çok sayıdadır. Türk ve Türkiye Yüzyılında terörü sıfırlamak, milli birlik ve beraberliği çelikleştirmek amacına matuf ikinci hüküm cümlem şöyledir: Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz diyenlere de sesleniyorum;

Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun.

Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, “Umut Hakkı”nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın.

Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız; vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız.

Türkiye ve Türk milleti için her fedakârlığı yapmaya, her çileye katlanmaya, lazım gelen her adımı atmaya kararlıyız, inançlıyız, tarih huzurunda diyorum ki, yeminliyiz. ’Yeni Yüzyıl, Yeni Hayat, Yeni Türkiye’ temelinde bagajları boşaltalım ve milli ülküleri hep birlikte yakalayalım."

Bahçeli’nin bu çıkışı sonrası ‘umut hakkı’ kavramı gündem oldu.

UMUT HAKKI NEDİR?

Umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumların belirli bir süre cezaevinde kaldıktan sonra, iyi halleri değerlendirilerek, koşullu salıverilme imkanı elde edebilmesi ilkesini ifade eder. Bu hak, insan hakları açısından önemli bir kavram olup, kişilere hapiste geçirdikleri süre boyunca bir gün serbest bırakılma umudunu sağlar.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında da umut hakkı üzerinde durulmuş, özellikle müebbet hapis cezalarının belirli aralıklarla gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. 2013 yılında Vinter ve Diğerleri- Birleşik Krallık davasında, AİHM müebbet hapis cezalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, en fazla 25 yılda bir serbest bırakılma durumunun değerlendirilmesini tavsiye etmiştir.

Sonraki Haber