Dijital ekonomide çöküş riski 2025’te olabilir! Blockchain ve kriptoya yönelik saldırılar an meselesi

Kaspersky'nin yayımladığı 2024 güvenlik raporu, akıllı cihaz kullanıcılarının karşılaştığı tehditlerin ne kadar ciddi bir seviyeye ulaştığını gözler önüne serdi. Rapora göre, bu yılın günlük ortalama 467 bin kötü amaçlı dosyası, akıllı cihazlara sızdırıldı.

Uzmanlara göre yapay zeka, kuantum bilgisayarlar, IoT cihazları ve bulut teknolojilerindeki gelişmelerle, 2025’te siber saldırı maliyetinin dünya genelinde 12 trilyon doları bulması bekleniyor. Bitdefender Türkiye distribütörü Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, 2025’te öne çıkacak 5 güvenlik tehdidini Alev Akkoyunlu belirtti. 

KİMLİK AVI SALDIRILARI OLACAK 

Yılın ilk yarısında, kripto para hırsızlıklarından kaynaklanan kayıplar 1.4 milyar dolara ulaştı. 2025 yılında, kripto para piyasasının daha da büyümesiyle birlikte, siber suçluların hedefleri arasında dijital cüzdanlar ve merkeziyetsiz finans (DeFi) platformları ön planda olacak. Özellikle cüzdanlara yönelik “kimlik avı” saldırıları ve akıllı kontrat açıkları, kişi ve kurumlar için ciddi mali kayıplara yol açabilir.

BASİT ŞİFRELER KOYMAYIN 

IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarının sayısı hızla artarken, beraberinde ciddi güvenlik endişeleri de getiriyor. Özellikle akıllı ev sistemleri, bu konuda en dikkat çekici örneklerden biri. Bu cihazların birçoğu, üretim aşamasında yeterli güvenlik önlemleri alınmadan tasarlanıyor. Basit ve tahmin edilebilir şifreler, güncelleme eksikliği gibi sorunlar, saldırganlar için açık kapı bırakıyor.

YAPAY ZEKA SALDIRILARI OLABİLİR

Oltalama e-postalarını daha inandırıcı kılmak için yapay zekanın sunduğu doğal dil işleme teknolojisinden yararlanan saldırganlar, bu yıl hedef kullanıcıların yüzde 60’ını kandırmayı başardı. 2025 ve sonrasında bilgisayarlardaki veya internetteki güvenlik açıklarını otomatik olarak bulan ve bu açıkları kullanarak sisteme sızabilen özel programlar daha yaygın hale gelecek.

KUANTUM TEHLİKESİ

Uzmanlar kuantum bilgisayarların mevcut şifreleme yöntemlerini 2025 gibi erken bir tarihte kırabilecek kadar güçlü olabileceğini tahmin ediyor. Bu nedenle kuruluşların çok geç olmadan, kuantum şifre çözmeye karşı koyabilecek şifreleme yöntemlerine geçmelerine geçmesi kritik önem taşıyor.

SAHTE PROFİLLER VE DEEPFAKE

2025’te derinlemesine kişiselleştirilmiş oltalama saldırıları, yapay zeka destekli sahte profiller ve deepfake (gerçekmiş gibi görünen ancak aslında sahte olan video veya ses kayıtları) videolar gibi yöntemler daha sık kullanılacak. Siber güvenlik ekipleri de bunlara karşı koymak için yapay zeka destekli araçlara daha fazla güvenecek.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI? 

* Güvenilmeyen kaynaklardan uygulama indirmeyin ve yüklemeyin.

* Her zaman iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın.

* Ofis veya siber güvenlik yazılımları için güvenlik sistemlerini devre dışı bırakmanızı isteyen mesajları dikkate almayın.

* Tüm cihazlardaki yazılımları her zaman güncel tutun.

* Kesinlikle gerekli olmadıkça uzak masaüstü hizmetlerini genel ağlara açmayın.

* Gerekirse acil bir durumda yedeklere hızlı bir şekilde erişebileceğinizden emin olun.

Sonraki Haber