Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Fransa, Libya'ya bizzat silah gönderiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü. Görüşmenin ardından ikili bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

Ülkemizde ikinci defa ağırlamanın gururunu yaşıyorum. İtalya ile ikili ilişkilerimizi nasıl daha güçlendireceğimizi dostum Luigi ile uzun uzun konuştuk. Önümüzdeki süreçte özellikle düzenlememiz gereken önemli toplantılar var. Hükümetlerarası zirveyi ertelemiştik, bunu gerçekleştireceğiz.

İtalya ile ortak ekonomi ve ticaret komisyonumuz var. Ruhsar hanım önümüzdeki günlerde videokonferans ile gerçekleştirilmesi kararını verdik. Ticaret hacmimize baktığımız zaman yaklaşık 20 milyar avro.

AB içinde en büyük desteği İtalya'dan gördük. Bugün bunları da konuştuk. Türkiye - AB ilişkilerindeki var olan zorlukları ele aldık ki birlikte adım atalım. Bölgesel konuları da konuştuk. İtalya ve Türkiye'yi yakından ilgilendiren konular var. Örneğin Libya. Libya ziyaretinde yaptığımız çalışmaları anlattım.

Burada İtalya'nın oynadığı kritik rolün farkındayız ve kendilerine teşekkür ediyoruz. Dengeli bir rol oynadı. Bazı AB ülkeleri gibi darbeci Hafter'in yanında olmadı. Bundan sonra bu çabaları İtalya ile birlikte sürdürmek istiyoruz.

DOĞU AKDENİZ

Şu anda Türkiye'yi dışlama çabalarının neticesi olarak bir işbirliği yok. Biz de kendi haklarımızı korumak için adımlar atmak zorunda kaldık. Kıbrıs Türk halklarını korumak da bizim yükümlülüğümüzde. Bu konuda herkesle işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu, başta Yunanistan başta olmak üzere söyledik.

İtalya her zaman dengeli, adaletli ve objektif davranan, arabuluculuk yapan bir ülkedir.

İtalya ve Yunanistan arasında imzalanan anlaşmayı da bölgemiz için önemli buluyoruz. Demek ki diyalogla meseleler çözülebiliyor. Ayrıca dışlama ya da diğerlerinin haklarını yok sayma, bizim hakkımızı yok sayma yerine yine paylaşılabiliyor.

Yunanistan'ın aynı anlayışla bize de yaklaşmasını tabi ki isteriz. Bu konularda önümüzdeki süreçte görüş alışverişinde bulunmaya devam edeceğiz.

İtalyan Bakan Maio'nun açıklamaları şöyle:

Libya meselesi artık AB ve İtalya için tehlike arz etmemeli. Bölgede ateşkes için çalışıyoruz. Akdeniz'de istikrar istiyoruz. İtalya ile Libya'da kalıcı barış ve sonuç getirici bir siyasi süreç için çalışmaya devam edeceğiz. 

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vişegrad Dörtlüsü (V4) Slovakya, Çekya, Macaristan, Polonya Dışişleri Bakanlarıyla video konferans toplantısına katıldı.

Soru-cevap

Çavuşoğlu: Doğu Akdeniz'de her ne kadar İtalya ile sınırlarımız olmasa da, Doğu Akdeniz'in barışı, huzuru ve refahı için birlikte çalışabiliriz. Var olan sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi için İtalya da katkı sağlayabilir.

Bizim reaksiyonumuz, Türkiye'yi dışlamaya çalışanlara karşı atılmış adımlardır. Paylaşıma inanan herkesle bu işbirliğine hazır olduğumuzu sık sık vurguladık. Gerçekten buna inanıyoruz. Huzurun olmadığı, paylaşımın olmadığı yerde her zaman gerginlikler olur. Enerji faaliyetleri konusunda da İtalya ile birlikte çalışmak isteriz.

Libya'nın bugün elektrik ihtiyacı var. Bunların tedariki için de beraber çalışabiliriz. Burada Libya'daki durumun en çok etkisi Malta ve İtalya'da görülüyor. Burada Doğu Akdeniz'deki konuyu vurgularken, İrini ile ilgili fikirlerimi de söylemek isterim.

İrini Operasyonu dengeli değil, taraflı. Libya hükümetinin beklentilerini karşılamamıştır. Kuzey'den gelen teçhizatı kısmen denetleyebiliyor. Suriye'den veya Abu Dabi'den gelen silahları denetleyebiliyor mu? İrini'nin içinde bulunan Fransa, Libya'ya bizzat silah gönderiyor.

Seyahat uyarısı

Çavuşoğlu: İtalyan turistler Türkiye'ye gelmek istiyor. Türk turistler İtalya'ya gitmek istiyor. Ağustos itibariyle uçuşların başlamasını konuştuk. Sağlık ve Turizm bakanlıklarımız devrede. AB'nin bize yönelik aldığı karar hakkaniyetten uzak. Objektif kriterler belirlenmesi lazım. Bunlar vaka sayısı, alınan tedbirler gibi veriler olabilir.

İtalya ile Türkiye bu konuda aynı bakıyor ancak AB'deki bazı ülkelerin bu konuları siyasi olarak kullanmaması lazım.

Sonraki Haber