Ali Erbaş hutbeye kılıçla çıktı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii'ndeki ilk cuma namazı için hutbeye elinde kılıçla çıktı. Öte yandan caminin minberine iki yeşil sancak asıldı. Peki Ali Erbaş hutbeye neden kılıçla çıktı? Hutbeye kılıçla çıkma geleneği nedir? İşte yanıtlar...

Ayasofya Camii'nin 86 yıl sonra yeniden camii vasfı kazanıp ibadete açılması nedeniyle kılınan Cuma namazında hutbeyi Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş okudu. Ali Erbaş, hutbeye elinde 3 hilalli kılıçla çıktı. Osmanlı geleneği olan hutbeyi kılıçla okumak, fetih geleneğinin sembolü olarak biliniyor.

Osmanlı döneminde padişahların tahta çıkma törenlerinin cuma günü camide yaptığını ve padişahların ilk hutbeyi de kılıçla okuduğu biliniyor. Camide hutbede kılıç taşımanın tabi ki taşıdığı bir mesaj var.

Hatta o mesajda kılıcı hangi elle tutacağının dahi özel anlamı sözkonusu. Sağ ele alınan Kılıç, “kullanma” niyetini ortaya koyuyor ve düşmanı korkutmayı amaçlıyor. Hutbelerde kılıç sol ele alınıyor. Bu da, dosta güven verme amacını taşıyor.

Hz. Peygamber’in hutbe okurken elinde asa ve yay gibi bir nesne bulundurduğu rivayeti, Müslüman toplumlarında özellikle fethedilen yerlerde güç göstergesi olarak hatiplerin hutbeyi kılıç ile okuması geleneğinin oluşmasına neden olmuştur.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da bu nedenden dolayı fethin sembolü olması nedeniyle Ayasofya Camii'ndeki hutbeyi elinde kılıçla okudu.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş kılıçlı hutbe açıklaması: Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenek

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ayasofya'da ilk cuma hutbesine kılıçla çıkmasını soran gazetecilere, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz İnşallah" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cuma namazı ile ibadete açılan Ayasofya Camii'nde ilk hutbeyi okudu. Kılıç geleneğiyle hutbeyi okuyan Erbaş, Ayasofya çıkışında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

"Cenabı Hak milletimize ve İslam alemine hayırlı eylesin, cemaatini bol eylesin, içerisinde imamlarımızın müezzinlerimizin güzel hizmetler yapmasını, insanlığı doğru dini bilgi ile doyurma noktasında, güzel tilavetlerle gönüllerini coşturma noktasında en güzel hizmetleri nasip eylesin. Ayasofya fethin sembolüdür. Fethin sembolü olan camimizde İnşallah nice insanlar ibadetlerini yaparlar ve dini bilgilerini öğrenirler. Her köşede bir cami dersi yapar geçmişteki Ayasofya medresesinin fonksiyonunu icra eder hale getirmeye çalışacağız İnşallah. Camiler aynı zamana bir mekteptir. Peygamber efendimizin camilerde nasıl sahabeyi yetiştirmesi mümkün olduysa, biz de gençlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hutbeye kılıçla çıkmasını da değerlendiren Erbaş, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz İnşallah" diye konuştu.

Sonraki Haber