Dalgalandı! İşte dolardaki düşüşün nedeni...

Son dönem iç ve dış piyasada yaşanan gelişmelerle yukarı yönlü ivmelenen dolarda yükseliş beklentisi sürüyor. Hafta içi 8.77 liraları gören dolar kurundaki düşüşün sebebi ne? İşte detaylar...

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler iç piyasa döviz kurları üzerinde de etkili oluyor. NATO zirvesi öncesinde gelişmekte olan paralar içinde Türk lirası öne çıktı. Dolar/TL kuru 8.77’lerden 8.28’e kadar geriledi.

Küresel bazda enflasyon yüksek seyretse de, güçlü seyrin kalıcı olmayacağı beklentisi, gelişmekte olan ülke kurlarını yukarı doğru hareketlendirdi.

ABD’de enflasyon mayısta yıllık yüzde 5, aylık yüzde 0.6 oldu. Enflasyonun yüksek seyri ile 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi bir yılın en yüksek haftalık düşüşüyle yüzde 1.43’e geriledi. Enflasyon yüksek seyretse de kalıcı olması beklenmiyor. Öte yandan TL ilgi görüyor. NATO zirvesi öncesinde gelişmekte olan paralar içinde Türk lirası öne çıktı. Dolar/TL kuru 8.77’leri test etmesinin ardından 8.28’e kadar geriledi. Fiyat şimdilerde 8.39 seviyelerinde dengelendi.

S-400 konusunda olumlu beklentiler dolar kurunun 8.28’li seviyelere kadar gerilemesine neden oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın S-400’e ilişkin yaptığı açıklamada, “NATO’nun önemi giderek artmaktadır. Bu nedenle ittifak daha da güçlendirilmeli ve NATO’nun gerçek bir müttefiklik ruhu içinde çalışması sağlanmalı” sözleri olumlu etki yarattı. Akar’ın “Makul ve mantıklı çözümler her zaman mümkün” söylemi beklentileri yüksekte tutuyor.

Dolar kurunda daha önce kritik destek seviyesi olan 8.54 şimdi direnç konumuna geldi. Dolar kurunda 8.28 ve 8.25 seviyeleri ilk destekler bu seviyelerin aşağı kırılması halinde 8’lere doğru geri çekilmeler yaşanabilir.

JPMorgan’dan ‘erken gevşeme’ uyarısı

Dolar/TL kuru bir süredir gelişmekte olan ülkelerden ayrılıyor. Bunun nedenleri:

1- Cumhurbaşkanı’nın faiz indirim söylemi.
2- Yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonlarını korumaları.
3- Aşılama konusunda henüz beklentilerin çok altında kalınması.
4- Turizm gelirlerinin beklentilerin altında kalacağı kaygıları.
5- Reel negatif faiz ortamı.
6- Sıcak para girişinin durması.

TL, yükselişe öncülük ederken, kurlarda düşüş artıyor

Kurda geri çekilme yaşanmasına rağmen kaygılar sürüyor. TCMB’nin haziran Faiz kararı bekleniyor. JP Morgan, TCMB’nin para politikasında erken bir gevşetmeye gitmesinin hali hazırda zayıf olan politika kredibilitesini baltalayacağı ve ekonomik görünüm için zarar verici olacağını belirtiyor.

JP Morgan yayınladığı “Gelişmekte olan Piyasalar Görünüm ve Strateji” raporunda Türkiye’ye de yer verdi. İlk faiz indirimini eylülde beklediklerini belirten JP Morgan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi için temmuz ve ağustosa atıfta bulunmasının erken bir faiz indirimi riski yarattığını da belirtti.

Maliyet bazlı fiyat baskılarının enflasyonu yılın son aylarına kadar yüzde 16’nın üzerinde tutacağını öngören JP Morgan, yıl sonu için enflasyon tahminini ise yüzde 13.4 olarak tuttu.

(Zeynep Aktaş /Milliyet)

Sonraki Haber