Domuzdamı nedir? Domuzdamı tekniği nasıl yapılır? İşte Madencilerin kullandığı domuzdamı sistemi!
Domuzdamı tahkimatı nasıl yapılır sorusu Türkiye’deki depremlerin ardından yeniden gündemde! Deprem bölgelerinde madencilerin kullandığı domuzdamı tekniği ile kurtarma çalışmaları devam ediyor. Zonguldaklı madenciler deprem bölgelerinde yeniden bir yıkım oluşmaması için bu sistemi kullanıyor. Peki, Domuzdamı nedir? Domuzdamı tekniği ne demek? Domuzdamı tahkimatı nasıl yapılır? İşte Madencilerin kullandığı domuzdamı sistemi!
Türkiye’yi sarsan deprem felaketinde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Zaman daraldıkça umutlu bekleyiş de devam ediyor. Yıkımın olduğu yerlerde arama kurtarma ekipleri, madenciler, gönüllüler canla başla çalışıyor. Özellikle Zonguldaklı madenciler deprem bölgelerinde çalışmalarda en önemli rolü üstleniyor. Madencilerin kullandıkları yöntemlerle pek çok kişi enkazdan sağ kurtarıldı. Bu yöntemlerden biri de Domuzdamı tahkimatı sistemi. Peki, Domuzdamı yöntemi nedir? Domuzdamı tahkimatı nasıl yapılır? İşte Madencilerin kullandığı domuzdamı sistemi hakkındaki bilgiler!
DOMUZDAMI TEKNİĞİ NEDİR?
Domuzdamı yöntemi maden ocaklarında kullanılan ve göçük oluşmaması için kullanılan bir sistemdir.
17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde 103 kişiyi yığınların altından sağ çıkarmayı başaran kömür işçileri, yerin metrelerce altındaki ocaklarda uyguladıkları tavan kısmının çökmesini engelleyen ‘domuz damı' denilen tahkimat sistemini enkazlarda da kullanıyor.
MADENCİLERİN KULLANDIĞI DOMUZDAMI SİSTEMİNDE NE YAPILIYOR?
Madenciler kendi güvenlikleri açısından da önemli olan tahkimat sistemi sayesinde, binaların derinliklerine oluşturdukları galerilerden ilerleyebiliyor. Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü Aydın Apartma'nında da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu madencileri enkazın çökmesini engellemek için bu yöntemi kullandı. 'Domuzdamı', genellikle madencilikte kullanılan bir yöntem. Enkaz alanlarında da göçük riskinin önüne geçilmesi için tercih ediliyor. Adıyaman'da da aynı metodu kullanan kömür işçileri, 7 katlı Bereket Apartmanı enkazında yürüttüğü çalışmada,17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya'yı 90 saat sonra kurtarıldı.
DOMUZDAMI TAHKİMATI NASIL YAPILIR?
Ahşap malzeme, önce uygun boyutlarda kesiliyor. Tahkimat yapılarak tavanın çökmesi engelleniyor. Bu sistemde uygun boyutlarda kesilen ahşap malzeme tavan kısmına sıkıştırılıp enkazın göçmesi engellenerek yaşam koridoru oluşturuluyor. Böylelikle madenciler açtıkları galerilerde güvenli bir şekilde ilerleyebiliyor. 'Domuz damı' yönteminde genellikle mukavemeti yüksek kayın ve meşe tercih ediliyor. Madenciler, bugüne kadar birçok depremde kullandıkları "domuz damı" yöntemi ile, sayısız canı enkazdan kurtardı.