“Dün Bugün İstanbul” sergisi ziyaretçilerini bekliyor
Eylül ayında Sakıp Sabancı Müzesi’nde başlayan “Dün Bugün İstanbul” sergisi, 28 Kasım’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Eylül ayında Sakıp Sabancı Müzesi’nde başlayan “Dün Bugün İstanbul” sergisi, “Yeni Neslin Sabancı’sı” vizyonu doğrultusunda, Sabancı Holding’in desteği ile devam ediyor.
Sergi, 22 genç sanatçının eserleri aracılığıyla onların İstanbul’a dair özlem, endişe, düşünce ve izleminlerine yer veriyor.
28 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan sergi, İstanbul’un dünü ve bugününü ortaya koyarken, geleceğini de düşünmemizi sağlıyor.
Genç sanatçıların çağdaş gözü
Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Bu sergide sahneyi gençlere ayırdık. Onların yaratıcı bakış açılarının toplumda farkındalık yaratacağına, bir ışık yakacağına, bir umut vereceğine inandık. ‘Dün Bugün İstanbul’ sergisi, bu inancımızın bir sonucu” yorumlarını yaptı.
Ölçer, “Genç sanatçıların bu sergiye özel ürettiği birbirinden bağımsız eserlerini, İstanbul’un sanatçılara verdiği ilhamı ve aynı zamanda onlara yüklediği bellek inşa etmek misyonunu görmekteyiz.” dedi.
Sergiye, “Terkedilmişlik” üzerine durduğu eserlerle katkıda bulunan Sabancı Üniversite öğretim görevlisi ve sanatçı Murat Germen de “Sanatçıların kendi iradelerinin ürünü olan işler birbirine benzemiyor; ancak konuşuyor ve birbirlerini tamamlıyorlar: İstanbul’u önemsiyor, ‘acil yardım çağrısına nasıl cevap verebiliriz, bu kente biricikliğini nasıl tekrar kazandırabiliriz?’ sorularına cevap arıyorlar” dedi.
“Dün Bugün İstanbul” Sergisi; Ahu Akgün, Aslı Narin, Begüm Yamanlar, Beril Ece Güler, Burak Dikilitaş, Canan Erbil, Cemre Yeşil Gönenli, Deniz Ezgi Sürek, Didem Erbaş, Ege Kanar, Eren Sulamacı, Eser Epözdemir, Korhan Karaoysal, Mekânda Adalet Derneği, Murat Germen, Neslihan Koyuncu Bali, Nora Bryne, Onur Özen, Örsan Karakuş, Serkan Taycan, Sıla Ünlü İntepe, Sinan Tuncay ve Zeynep Kaynar’ın eserlerinden oluşuyor. Mekâna özel hazırlanan eserler, çevre, hayvan popülasyonu, kentsel dönüşüm, toplumsal yaşam, tarihi mekânlar, su kaynakları, ulaşım gibi temalar ışığında, kent dinamiklerine dair yorumlar içeriyor.
Sergi aynı zamanda, görme ve işitme engelli ziyaretçiler için erişilebilir bir içerikle hazırlandı. Erişilebilirlik çalışmaları kapsamında Erişilebilir Her Şey uzmanları sağır bireyler için tüm bilgi panolarını işaret diline çevirirken, kör bireyler içinse video eserleri, yerleştirmeleri ve görselleri betimleyerek ses kaydına aldı. Aynı zamanda, serginin yapıldığı alanın girişinden çıkışına kadar tüm mekânın sesli tarifi yapıldı. Sergi böylece bugüne kadar bireysel engellilerin yanı sıra Görme Engelliler Derneği, Dem Derneği, Değiştiren Adımlar Derneği, Çekmeköy Engelliler Merkezi gibi kurumlar tarafından da gruplar halinde ziyaret edildi.
Dün Bugün İstanbul sergisini aynı zamanda farklı okullardan yüzlerce öğrenci rehber eşliğinde gezdi ve sergi kapsamında düzenlenen atölyelere katıldı.
Dün Bugün İstanbul sergisi 28 Kasım’a kadar pazartesi günleri hariç ziyaret edilebilir.