Dünyada bildiğimiz her şeyi değiştirebilir. Araştırmacılar Güneş hakkında herkesi hayrete düşüren detayı açıkladı

Bilim insanları tarafından yapılan son araştırma sonrasında dünyada bilinen her şey değişebilir. Araştırmacılar, Güneş hakkında herkesi hayrete düşürecek bir detaydan bahsetti. En büyük yıldız olarak bilinen Güneş, aslında bahsedildiği kadar büyük olmayabilir.

Güneş sandığımızdan biraz daha küçük olabilir. Güneşi ölçen araştırmacılar, ışığının çoğunu engellemek ve koronaya veya dış atmosferine bir göz atmak için genellikle tam güneş tutulmalarını kullanır. Bu yöntem, güneşin yarıçapını 1970'lerden bu yana standart olarak kabul edilen bir ölçüm olan yaklaşık 695.990 kilometre olarak sabitledi. Ancak güneşin fiziğini ve atmosferini gerçekten anlamak için daha hassas ölçümlere ihtiyaç var. Güneş her zaman hareket halinde olduğundan dalgalar sürekli olarak yüzeyinde ve kütlesinde hareket eder. 1990'larda, f modları olarak bilinen dalgaların neden olduğu bazı salınımları ölçen araştırmacılar, güneşin önerilen ışık tabanlı güneş tutulması yöntemlerinden yüzde 0,03 ile yüzde 0,07 arasında daha küçük olduğunu buldu. 

BENZER BİR BOYUTA İŞARET EDİYOR

Şimdi, p-mod olarak bilinen başka bir tür güneş dalgası salınımını ölçen yeni bir çalışma, 1990'lardaki bu çalışmaların haklı olduğunu doğruluyor: Güneş, standart tahminlerin sunduğundan biraz daha küçüktür. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen ancak 17 Ekim'de fizik önbaskı veri tabanı arXiv'de yayınlanan araştırmaya göre , güneşin yarıçapı 695.780 km civarındadır. Bu yaklaşık 1.391.560 kilometre çapındadır. Araştırmacılar, özünde hem eski f modu verilerinin hem de yeni p modu ölçümlerinin benzer bir boyuta işaret ettiği sonucuna vardı.

"YANILTICI SONUÇLARA VARMA POTANSİYELİ VAR"

Bu rakamlar yalnızca yüzde birin küçük bir kısmı kadar farklıdır, ancak önemlidirler. Çalışmanın yazarlarından Cambridge Üniversitesi'nden astrofizikçi Douglas Gough, New Scientist'e, bu dalgalar ve salınımların güneşin nükleer reaksiyonlarına, kimyasal bileşimine ve temel yapısına bir bakış olduğunu söyledi. Araştırmada yer almayan Birleşik Krallık'taki Birmingham Üniversitesi'nden astrofizik profesörü William Chaplin, New Scientist'e, doğru yarıçap olmadan, "Güneş'in iç yapısının incelikli unsurları hakkında yanıltıcı sonuçlara varma potansiyeli var" dedi.

"DÜNYA'NIN EN ERİŞELEBİLİR YILDIZI"

Güneşi anlamak, yalnızca güneşin Dünya'nın en erişilebilir yıldızı olması nedeniyle değil, aynı zamanda güneş yüzeyinden gelen manyetik fırtınaların Dünya'nın telekomünikasyonunu etkileyebilmesi nedeniyle de önemlidir. NASA'nın Parker Solar Probe'u, yüklü parçacıkları Dünya atmosferiyle temasa getiren güneş rüzgarını anlamak amacıyla, şu anda güneşe diğer tüm uzay araçlarının sahip olduğundan yedi kat daha yakın yörüngede dönüyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın 2020 yılında fırlatılan Solar Orbiter'ı da güneş rüzgarlarını araştırıyor ve güneşin kutup bölgelerinin ilk yakın çekim fotoğraflarını çekecek.

Sonraki Haber