Dünyanın 155 milyon yıldan bu yana kayıp olan köşesi bulundu. Araştırma ekipleri yeryüzüne çıkan kıta ile şaşkına döndü

Dünyanın 155 milyon yıldan bu yana kayıp olan köşesi bulundu. Araştırma ekipleri yıllardır peşinde olduğu kıtanın sonunda yeryüzüne çıkmasıyla birlikte şaşkına döndü. Günümüz Batı Avustralya'sından kopup denize sürüklenen kara kütlesinin gizemi 155 milyon yıl sonra çözülmüş oldu.

Son olarak, Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nden jeologlar, Dünya yüzeyinin çok altında yer alan Down Under bölgesini buldular. Araştırmacılara göre, bilim adamlarının artık Argoland olarak adlandırdığı ve bir zamanlar süper kıta Gondwana'nın bir parçası olan, bulunması zor, 3 bin 106 mil uzunluğundaki bölge, başlangıçta bugün birkaç güneydoğu Asya adasının bulunduğu kuzeybatıya doğru sürüklenmişti. O zamandan beri birkaç parçaya bölündü ve Argoland'ın varlığına dair geriye kalan çok az kanıt olmasına rağmen, jeologların dedektiflik çalışması Endonezya ve Myanmar ormanlarının altında bulunuyor.

DÜNYA'NIN MANTOSUNA ENTEGRE OLMUŞTU

Argoland hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı, 2019'da yeniden keşfedilen Büyük Adria adlı başka bir tarih öncesi kıtayla karşılaştırdılar. Adria da tekil, tektonik bir plaka haline gelmeden önce okyanus havzaları arasında bölünen birden fazla parçaya bölündü. Yüzyıllar önce Dünya'nın mantosuna entegre olmuştu ve varlığının geriye kalan tek kanıtı, Güney Avrupa'daki dağları oluşturan üst katmandı. Güneydoğu Asya'da Argoland'ın aranması kaya oluşumlarında iz bırakmadığı için daha az ipucu verdi. Sumatra, Andaman Adaları, Borneo, Sulawesi ve Timor da dahil olmak üzere birçok adanın yapısını araştıran araştırmacıların sağlam sonuçlara varması yedi yıl sürdü.

BULMACAYI BİR ARAYA GETİRMEK İÇİN 7 YIL HARCADILAR

Üniversite araştırmacısı Eldert Advokaat, “Gerçekten bilgi adacıklarıyla uğraşıyorduk, bu yüzden araştırmamız bu kadar uzun sürdü. Bulmacayı bir araya getirmek için yedi yıl harcadık. Güneydoğu Asya'daki durum, kıtanın düzgün bir şekilde ikiye ayrıldığı Afrika ve Güney Amerika gibi yerlerden çok farklı. Argoland birçok farklı parçaya bölündü. Bu da kıtanın yolculuğuna dair görüşümüzü engelledi.” dedi.

"300 MİLYON YIL ÖNCE BAŞLADI"

Advokaat sonunda Argoland'ın pek çok parçasının aynı zaman dilimi içinde ayrı hedeflere ulaştığını öğrendi. Sonunda Argoland'ın hem Himalayalar hem de Filipinler'deki komşu jeolojik sistemler arasında yalpaladığını buldular. Bu ipucu, kıtanın daha büyük ama gizli konumunu belirlemek için çok önemliydi; tek bir birleşik kara kütlesi yerine okyanus havzalarıyla ayrılmış bir takımadaya dönüşen birkaç parçadan oluşan bir kıta. Utrecht Üniversitesi jeologu Douwe van Hinsbergen, "Argoland'ın parçalanması yaklaşık 300 milyon yıl önce başladı" dedi. Yaklaşık 215 milyon yıl önce bir olay, parçalanmanın hızlanmasına ve çok sayıda ince parçaya bölünmesine neden oldu. Van Hinsbergen'e göre bunun ortaya çıkarılması Yer bilimi açısından önemli. "Bu yeniden yapılanmalar, biyolojik çeşitliliğin ve iklimin evrimi gibi süreçleri anlamamız veya hammadde bulmamız açısından hayati önem taşıyor. Daha temel düzeyde: dağların nasıl oluştuğunu anlamak veya levha tektoniğinin ardındaki itici güçleri çözmek için; Birbiriyle yakından ilişkili iki olgu.” dedi.

Sonraki Haber