Dünyanın başındaki yeni bela açıklandı... Yüzde 60 oranında ölümcül, ilaca karşı bile bana mısın demiyor
Bilim insanları, yeni bir salgından korkmaya başladı. Dünya üzerinde toplam 1,5 milyon insanın ölümüne neden olan yeni hastalık git gide artış göstermeye devam ediyor. Şimdiye kadar hastalığa yakalananların yüzde 60'ının ölümle sonuçlandığı bildirildi. Antibiyotiklerin işe yaramadığı hastalık, çok hızlı bulaşıyor. Kısa sürede katlanan vaka sayıları, tıp dünyasında büyük bir korku uyandırdı.
Amerikan Doktorlar Koleji (ACAP), endişe verici olarak tanımladığı antibiyotiğe dirençli ölümcül bir mantarın yükselişi hakkında bir uyarı yayınladı. Daha çok C auris olarak bilinen Candida auris vakaları son aylarda hızla arttı ve bu da başka bir ölümcül hastalık korkusunu ateşledi.
BULAŞANLARDA YÜZDE 60 ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2019'da zaten "acil bir tehdit" olarak tanımlamıştı, ancak istatistikler sayıların son dört yılda arttığını gösteriyor. CDC'nin yeni araştırması, 2020 ile 2021 arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde vaka sayılarının üç kattan fazla arttığını ve antibiyotiğe dirençli suşların daha sık hale geldiğini ortaya çıkardı. Mantarın bulaştığı insanların yüzde 60'ının ölüm oranına sahip olduğu düşünülüyor.
1.5 MİLYON KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU
Bir kişi, kontamine bir nesneyle doğrudan temastan sonra enfekte olur ve doğrudan temas yoluyla insanlar arasında yayılabilir. Sıkı el yıkama yayılmayı sınırlayabilir. Son çalışma, 2016 ile 2021 yılları arasında eyalet ve yerel sağlık tesislerine bildirilen doğrulanmış ve olası vakaların sayısına baktı. CDC'ye göre mantar enfeksiyonları, dünya çapında 1,5 milyon ölümle 2021'de ABD'de 7 bin ölüme neden oldu. Bazı uzmanlar tarafından bunun mantar için ideal olan değişen iklimden kaynaklandığı öne sürülmüştür. Araştırmacılar, enfeksiyon vakalarının 2020'de bin 310'dan 2021'de 4 bin 41'e yükseldiğini, geçen yıl 5 bin 754 tarama sonucuyla klinik C auris vakalarının 2 bin 377'ye yükseldiğini buldu.
YÜKSEK DÜZEYDE ENDİŞEYE YOL AÇTI
Daily Mail'e göre CDC çalışmasının yazarları, bulguların "Cauris'in yayılmasını önlemek için gelişmiş tespit ve enfeksiyon kontrol uygulamalarına duyulan ihtiyacı vurguladığını" söyledi. Ayrıca, mantarın yayılmasının "sağlık hizmetleri ve halk sağlığı sistemleri üzerindeki salgınla ilgili baskı nedeniyle daha da şiddetlenmiş olabileceğini" de sözlerine eklediler. Antifungal ilaç ekinokandin, C auris'i tedavi etmek için verilen ilk tedavi yöntemidir. İlk olarak 2016 yılında Amerika'da bildirildi, ancak birçok ilaca sık sık direnci ve sağlık ortamlarında yayılma kolaylığı vnedeniyle CDC tarafından büyük bir endişeye yol açtı.
ATEŞ VE TİTREME
Ölümcül mantarın ana semptomları, iyileşmeyen ateş ve titremedir. Farklı enfeksiyon türlerine neden olabilir ve ülke genelinde mantar taraması tek tip yapılmadığından, çalışmada C auris vakalarının sayısının hafife alınabileceği düşünülmektedir. New York City ve Chicago'nun en kötü etkilenenler olduğu bildirildi, ancak şu anda ABD eyaletlerinin yarısından fazlasında C auris vakaları meydana geldi. Vakaların yayılmasının çoğu, uzun süreli bakım hastanelerinde ve bakım evlerinde olmuştur.
BULAŞMA ORANLARI ARTIYOR
Üç eyalet - Oregon, Minnesota ve Michigan, 2021'de ilk mantar vakalarını bildirdi. Bu arada, daha önce vakaların görüldüğü ancak sınırlı yayılımın olduğu Kaliforniya, Teksas ve Florida gibi bölgelerde yeni ve artan bulaşma oldu.