Dünya’ya doğru yola çıktı, yalpalana yalpalana geliyor! Çıplak gözle ilk kez göreceğiz, heyecan dorukta

Dünyaya doğru hızla ilerleyen yeşil kuyruklu yıldız, buzul çağından bu yana ilk defa görülebilecek. Son dönemde büyük heyecan yaratan ZTF kuyrukluyıldız çıplak gözle görülebilecek kadar yaklaştı ve 1 Şubat tarihinde en yakın noktada olacak.

ZTF kuyrukluyıldızı, Dünya'ya doğru hızla ilerlemeye devam ediyor. Son günlerde iyice heyecan yaratan yeşil kuyrukluyıldız 50 bin yıl sonra ilk kez bu kadar yaklaştı ve 1 Şubat tarihinde dünyaya en yakın noktaya ulaşacak. 

KUYRUĞU KOPUYOR 

Kuyrukluyıldız avcısı Michael Jäger'ın çektiği son görüntülerde, yeşil kuyrukluyıldızın yeni görüntülerinde cismin kuyruğu kopuyormuş gibi duruyor. Görüntüler için yapılan tahminlere göre,  bilim insanlarının "bağlantının kopması olayı" dediği olayın sonucu olabilir. Bağlantının kopması durumunda güneş rüzgarı kuyruğu savuruyor. 2018'de yapılan bir çalışmada bu olay, bu tür kuyrukluyıldızların arkasında oluşan plazma kuyruklarında görülen "en dikkat çekici fenomen" diye adlandırılmıştı.

Bahsi geçen fenomen, güneş rüzgarının yoğun yaşandığı zamanlarda gerçekleşiyor. Bu hava olayı sebebiyle kuyrukluyıldızın kuyruğunu ve başını ayrılıyor. Bilim insanları, bunun kuyrukluyıldızın arkasında biriken elektrostatik alan sonucu gerçekleştiğini düşünüyor. Bazı durumlarda bağlantı kopukluğu o kadar güçlü olabiliyor ki kuyruk, kuyrukluyıldızdan kopuyor.

ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLEBİLİR

Oldukça güçlü güneş rüzgarı patlamalarına sebep olabilen taçküre kütle atımları (TKA) son dönemde yoğun yaşandı. SpaceWeather.com tarafından belirtilen bilgiye göre, güneş aktivitelerinin yoğun olduğu bir dönemde Dünya'ya ve Güneş'e yaklaşan kuyrukluyıldızın yanından hızlı bir şekilde geçen bir dizi TKA olduğunu düşünülüyor.

Evinde faaliyet gösterenler de dahil gökbilimciler, kuyrukluyıldızı Dünya'ya yaklaşırken izleyebilecek ve hatta kuyrukluyıldızda değişiklik olduğunda bunları gözlemleyebilecek. ZTF daha da yaklaştıkça kendisi ve belki kuyruğu da çıplak gözle görülebilecek.

Bir kuyrukluyıldızda gördüklerimizin çoğunu kuyruk oluşturuyor: Cismin kendisi sadece birkaç kilometre genişliğinde olsa da arkasındaki kuyruk binlerce kilometre uzanabiliyor. Kuyruk, Güneş'in ısısıyla fırlatılan cisimden fışkıran tozdan oluşuyor.

Sonraki Haber