Düzce depreminden 1 gün önce fark etti...
Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, karıncalar ve bulutlarla deprem arasındaki ilişkiyi araştıran Kadir Sütçü ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Bayer'in yazısı şu şekilde...
Kadir Sütçü, 1955 Tokat Reşadiye doğumlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Gıda Teknolojisi ve Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu...
1980’de İngilizce öğretmeni olarak göreve başlamış, pedagojik formasyon üzerine dersler vermiş. Emekli olduktan sonra Sütçü, depremlerle karıncaların davranışları arasındaki ilişkilere kafayı takmış. Karıncalardan sonra bulutların hareketlerini izlemeye başlamış. “Sonuçta depremle bulut hareketlerinin ilişkisi olduğunu tespit ettim” diyor.
Depremin nerede olacağını tahmin etmek mümkün mü?
Sütçü, bunun için aile fertleri ile (6 kişi) gece gündüz çalışıyor. Evinde kurduğu bir yapıda karıncalar için lokal araştırma yapıyor. Şimdiye kadar deprem tahmini konusunda üç makale yazmış:
1- 2013’te coğrafya konulu sempozyumda ‘deprem tahmininde bulutların rolü’ üzerine,
2- 2015’te atmosfer bilimleri konulu sempozyumda ‘meteorolojik olaylar ile deprem ilişkisi’ üzerine,
3- 2016’da uzaktan algılama konulu sempozyumda ‘meteorolojik uydu görüntüleri ile deprem ilişkisi’ üzerine yazdıklarını sunmuş.
Ve yaşamlarını yeraltında devam ettirip yeraltında olanları yeryüzündekilerden çok daha önce hisseden karıncaların davranış biçimleri üzerine de odaklanmaya başlamış.
Sütçü örneğin basıncın, rüzgârın, nemin, yağmurun, sıcaklığın etkili parametreler olduğunu tespit etmiş. “Sıra dışı değişiklikler de deprem öncesinde ortaya çıkıyor” demesi ilginç geldi bize.
Karıncaların davranışsal değişikliklerini çok önemsiyor. Bunu rahmetli Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’ya anlattığında “Sakın karıncaları incelemekten vazgeçme” demesi de ilgisini arttırmış.
Kadir Sütçü şöyle konuşuyor:
“11 Kasım 1999 günü bahçemdeki erik ağacının gölgesinde karıncaların çay posası şeklinde kümeleştiğini gördüm... 12 Kasım 1999 günü Düzce depremi oldu, İstanbul sallandı. Karıncaların depremden kaçtığını düşünerek inceleme ve araştırmaya koyuldum. Karıncalarla koloni kurmak için altı yıl uğraştım, 16 Nisan 2006’da koloniler tamamlandıktan sonra gözlem ve deneye başladım. Karıncaların sıra dışı davranışları ile gökyüzündeki bulutlar paralellik sağlayınca da gökyüzünü incelemeye yöneldim.
Karıncalar ve bulutlar
Gökyüzündeki bulutlar depremin işaretini verdiği zaman da uydu görüntülerini takibe aldım. ‘Deprem kuvveti organize sistemi’ adı altında bir sistem oluşturdum. Depremlerin yerini, büyüklüğünü, zamanını uydu görüntülerindeki (Türk Patent Enstitüsü’nden ‘sütçü bulutları’ markasını aldıktan sonra) oluşum, gezinme, yön istikâmeti, girdabını takip ederek depremleri analiz edebiliyor olduğumuzu gördüm. 20 yıldır çalışıyorum, ailece çalışıyoruz. Ben depremlerle meteorolojik olayların ilişkisinin yüzde yüz olduğuna inanıyorum. Üniversitelerin bu konudaki disiplinlerarası çalışmalarının faydalı olacağını düşünüyorum. Biz bilgilerimizi hiç akademik kıskançlığa mahal vermeksizin paylaşıyoruz, esirgemiyoruz. Üç makalemi de akademik toplantılarda anlattım. Bunları dünyaya da İngilizce olarak sundum.” (www.kadirsutcu.com/english.html)
Sarıyer’deki evinde konuştuğumuz Kadir Sütçü’nün anlattıklarını aktarmaya devam edeceğiz.