Bu adama dikkat!

Dyson Lin isimli deprem kahini İstanbul'da 5 gün için 6-7 büyüklüğünde deprem olacağını ileri sürdü. Dyson Lin, daha önce de İstanbul'da deprem olacağını iddia etmişti. Kendisini uzman olarak tanıtan bu adam aslında kim?

Türkiye yıllardır deprem gerçeceği ile yaşıyor. İstanbul Silivri'de meydana gelen depremin ardından insanların aklına yine olası büyük İstanbul depremi geldi. Uzmanlar yıllardır büyük bir deprem olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Her sarsıntının ardından da fısıltı gazetesi sosyal medya aracılığıyla devreye giriyor ve insanların daha çok korkmasına sebep oluyor. Son depremlerin ardından bir isim daha sosyal medya sayesinde gündeme geldi. Adı Dyson Lin. Kendisini deprem uzmanı olarak tanıtıyor ve İstanbul için çok ciddi uyarılarda bulunuyor.

Dyson Lin'in gerçek kimliği olup olmadığı ise net değil. Taiwan'da yaşadığını ve Quake Forecast Institute kurumunun CEO’su olduğunu vurguluyor ancak şirketin tüm bilgilerine ulaşmak mümkün olmuyor. İnternet arama motorları şahsın konumunun ve iş yerinin Taiwan'da olmasından dolayı yeterli bilgiyi sağlamıyor. Tahminlerini Air 2 adını verdiği bir cihazla yaptığını söyleyen Dyson Lin, domateslerden faydalandığını da söylüyor. Kimi zaman da bir papağanı kullandığını açıklıyor. Açıklamaları şahsın güvenilir biri olmadığına işaret ediyor.

Silivri'de yaşanan ve tüm İstanbul'un yeniden deprem gerçeğiyle yüzleşmesini sağlayan şiddetli sarsıntının ardından Dyson Lin, Twitter aracılığıyla Türkiye hakkında deprem tahminlerinde bulunmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde "5-6 gün sonra İstanbul'da 6-7 büyüklüğünde bir deprem" olacağını ileri sürdü. Bugün ise aynı deprem tahminini 5 gün revize ederek yeniden yayınladı. Türkiye'de yaşayan konunun uzmanları ise bu konuda vatandaşları uyarıyor ve bu şahsa itibar edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Bu isimlerden biri de Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş.

"Bu şarlatana inanmayın"

Dyson Lin'in iddialarının sosyal medyada hızla yayılmasının ardından kendisi de bir jeoloji mühendisi olan Dr. Ramazan Demirtaş kişinin iddiaları hakkında bir dizi açıklama yaptı. Lin'in yaptığı açıklamaların hiçbir kaynağa ve veriye dayanmadığının altını çizen Demirtaş, şahsın tamamen yalancı ve şarlatan olduğunu söyledi. İkili sosyal medya aracılığıyla yaptıkları yazışmada karşılıklı suçlamalarda bulunsa da Lin, Demirtaş'ın soruları karşısında 'engelleme' hakkını kullandı ve bir nevi kaçtı. Demirtaş ise sosyal medya hesabından seri paylaşımlar yaparak bu tür söylemlere inanılmaması gerektiğini vurguladı.

Dr. Ramazan Demirtaş ile Dyson Lin'in tek ortak noktası 'deprem olacak' demeleri. Demirtaş, Türkiye'deki diğer meslektaşları gibi gelecek süreçte Türkiye'nin Marmara bölgesi büyük bir depremi ön görüyor. Bunu tüm bilimsel verileri kullanarak yapan Demirtaş, fay hatlarının bulunduğu bölgelere bizzat giderek çektiği fotoğraflarla anlatıyor. Fay hatlarının önünde fotoğraf çektiren Demirtaş, durumun büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak insanları deprem konusunda uyarıyor.

Dyson Lin durmuyor!

Dyson Lin, bugün bir kaç dilde birden yaptığı paylaşımlarla İstanbul'un 6-7 büyüklüğünde bir depremle sarsılacağını ileri sürdü. Kocaeli Air2 İstasyonu'ndan aldığı verileri kullanarak tahminlerini yaptığını ileri süren Lin, yine insanların panik olmasına ve sosyal medyada sorular sormasına neden oldu. Lin'in aksine hiçbir Türk uzman bu konuda böyle bir iddiada bulunmadı.

Frank Hoogerbeets de uyardı

Deprem kahini olarak bilinen Frank Hoogerbeets de benzer bir uyarıda bulunmuş ancak tarih vermemişti. Daha önce de İstanbul ve civarında yaşanan depremler hakkında açıklamalar yapan Frank Hoogerbeets, dünyanın diğer bölgeleri hakkında da isabetli tahminlerde bulunmuştu. Hoogerbeets, son açıklamasında ''Dün baktığımızda 4.9 oldu bugün baktığımızda ise 5.7 şiddetinde oldu. Bu kesinlikle daha da şiddetlenecek gibi görünüyor. Bir açıdan baktığınızda gerçekten şanslı hissedebiliriz kendimizi, çünkü bu bizim için bir uyarı niteliğinde. Peki, önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor? Bunu söylemek oldukça güç. Belki önümüzde 6 veya 7 büyüklüğünde depremler olabilir. Ama bu 1 yıl da 10 yıl da alabilir" demişti.

Dyson Lin aslında kim?

Dyson Lin isimli kullanıcı Twitter hesabını 2015 yılının Kasım ayında açmış ve Taiwan Quake Forecast Institute kurumunun CEO’su olduğunu ileri sürüyor. Çeşitli arama motorlarında Dyson Lin ismi hakkında çok fazla bilgiye ulaşmak mümkün değil.

Tahminlerini nasıl yapıyor?

Lin’in sadece kullanıcı profiline bakarak belki analiz gerçekleştirmek haksızlık olabilir. Bu noktada kullanıcının bu deprem tahminini nasıl yaptığına ilişkin soru gündemimize geliyor. Lin’in blogspot sayfasında çok yoğun bir tempo ile dünyanın farklı yerlerine ilişkin deprem tahminleri ile karşılaşıyoruz. Lin tahminlerini Air 2 adını verdiği bir cihaz ile gerçekleştiriyor.

Depremler gerçekten tahmin edilebilir mi?

Bilim dünyasının sıkça tartışma yaşadığı konulardan biri, depremleri önceden tahmin etmenin mümkün olup olmadığı. Depremi önceden tahmin etmek üç nokta ile açıklanıyor, depremin büyüklüğünü, yerini ve tarih/saatini bilmek. Bilimsel olarak bu konuda şu anda net bir tahminde bulunmak mümkün görünmemekte. Bu konuda bir yazı kaleme alan Prof. Dr. Haluk Eyidoğan depremlerle ilgili bir olasılık hesabı yapılabileceğini, ancak depremi önceden bilmenin mümkün olmadığını söylüyor. Yer sarsıntısı öncesi yayılan P (Primary) dalgaları sayesinde erken uyarı sisteminden faydalanılabilir ama, sarsıntıyı hissettiren S dalgası ile P arasındaki farklılığın sadece birkaç saniye olması yalnızca geçici önlemler için kolaylık sağlayabilir.

Bilim insanlarının da göz önüne aldığı hesaplamalardan biri olan olasılık hesabı ise dünyada olan depremler, lokasyonları ve sıklıkları üstüne kurulu istatistiki bir yöntem.

Günün sonunda bilim insanları bugün için depremi önceden bilmenin mümkün olmadığı görüşünde hemfikir. Ancak bu konuda her gün farklı çalışmalar yapılıyor.

Sonraki Haber