Öğrenciye geri ödemesiz 1611 TL destek! E-devlet üzerinden başvuruluyor, PTT'ye yatırılıyor!

Son dönemde öğrenciler burs veren kurum ve kuruluşları arayışına girdi. Ülkemizde birçok kurum ve kuruluş tarafından farklı tutarlarda öğrenci bursları veriliyor. Periyotlar aylık ya da 2 aylık olarak değişebiliyor. Peki burs veren kurum ve kuruluşlar hangileri? Şartları neler? Kim ne kadar burs veriyor? Şimdi detaylar...

Ülkemizde VGM bursu, SED yardımı, Şartlı Eğitim Desteği, KYK bursu, Özel çocuklara eğitim yardımı, SGK eğitim yardımı, Belediye eğitim burs yardımları ve SYDV yardımı ile maddi destek alınabiliyor. İlkokul, ortaokul, liseli öğrenciler bir çok program aracıcılıyla aylık ya da 2 ayda bir burs kazanabiliyor. 

SED yardımı İlkokul, ortaokul, lise ve üniversitede okuyan öğrencilere veriliyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılının başlamasına az bir süre kala milyonlarca öğrenci ve velisi, burs veren kurum ve kuruluşları araştırmaya başladı. Devlet tarafından verilen SED yardımı özellikle ilgi çekiyor. Eğitim yardımları, maddi durumu kötü olan, hane geliri asgari ücretten düşük olan vatandaşlara yapılıyor. Devletten okuyan çocuğu olan anne babalara 1611 liralık eğitim desteği veriliyor.

SED ile 1611 liralık destek!

SED yardımı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından mahkeme kararı ile bakım tedbir kararı alınmış olan ve sosyal hizmetlerde bakılan veya bakım tedbir kararı alınan çocuklar için verilen para yardımıdır.

Çocukların ihtiyacını karşılamakta zorluk çeken yoksul ve muhtaç aileler, SED yardımına başvurabilir.

SED desteği başvuru şartları neler?

- TC vatandaşı olmak
- Hakkında mahkeme tarafından tedbir kararı alınmış, bu yüzden sosyal hizmetlerde bakılan ancak para yardımı ile desteklenmeleri durumunda aileleri veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar
- Mahkeme tarafından tedbir kararı alınmamış ama para yardımı ile desteklenmedikleri durumda yoksul ve muhtaç konuma düşecek olan çocuklar

- Deprem, sel vb. afetler ya da yangın vb. kazalar yüzünden kendisine ve çocuklarına bakamayacak duruma düşen velilerin çocukları
- Hayati bir tehlikeye sahip hastalık ya da ameliyat gerektiren rahatsızlığı olan velilerin ya da vefat eden velilerin çocukları
- Muhatçlık sınırının altında yaşayan(asgari ücretin üçte biri altında yaşayan aileler) SED yardımına başvurabiliyor

SED başvuru nasıl yapılır?

SED başvurusu yapmak isteyen aileler, ikametgahlarının bulunduğu yerde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkez Müdürlüğü'ne giderek başvurabilirler.

Ön başvuru e-Ddevlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Sosyal eğitim desteği için gerekli belgeler

- SED yardımı için aileler şu belgeleri yanında bulundurmak zorunda:

- Öğrenciye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi

- Öğrenci belgesi

- SED yardımı başvuru formu/dilekçesi

- Öğrenci için sağlık kurulu raporu

- Öğrencinin İŞ-KUR veya meslek kurslarına başvurduğuna ilişkin belgeler

- SED YARDIMI KAÇ ÇOCUĞA VERİLİR?

- SED yardımı en fazla iki çocuğa verilmektedir.

- Sosyal Eğitim Desteği aynı zamanda geçici ve sürekli olarak ikiye ayrılıyor. Geçici olan yardımlar yılda bir sefer veya birkaç defa verilmekte.

- Sürekli yardımlar ise her ay için düzenli bir şekilde verilmektedir. Sürekli SED yardımları 1 yıllık sözleşmeyle yapılmaktadır. Ailenin ve çocuğun muhtaçlık durumu bittiği takdirde ödemeler sonlanır.

Öğrencilere burs desteği veren kurum ve kuruluşlar şöyle;

- VGM bursu

- SED yardımı

- Şartlı Eğitim Desteği

- KYK bursu

- Özel çocuklara eğitim yardımı

- SGK eğitim yardımı

- Belediye eğitim burs yardımları

- SYDV yardımıŞehit çocuklarına, harp ve vazife malullerinin çocuklarına özel olarak da birçok öğrenci yardım desteği veriliyor. Bahsi geçen yardımlar 50 TL ile en fazla 5 bin 394 TL tutarları arasında değişiyor. Ödeme tutarları, öğrencinin öğrenim seviyesine göre belirleniyor.

VGM bursu ne kadar?

2021-2022 eğitim yılından itibaren;

- Ortaöğrenim eğitim yardımı miktarı aylık 200,00 TL,

- Yükseköğrenim burs miktarı aylık 650,00 TL, yabancı uyruklu öğrenci

- Yükseköğrenim burs miktarı ise aylık 650,00 TL olarak belirlenmiştir.

SGK eğitim yardımı ne kadar?

2022 yılında SGK Eğitim-Öğretim yardımı tutarları aşağıdaki gibi olacaktır.

İlk-Orta: 3.667,00 TL,
Lise: 5.501,00 TL,
Üniversite: 5.394,00 TL.

Yakını vefat edene 750 tl destek!

Sosyal yardım faydalanıcılarına yönelik bu yıl ilk kez vefat yardımı uygulaması başlatıldı. 15 Nisan 2022 ve sonrasında vefat eden yakınlar için 750 lira nakdi destek verilecek. Başvuru sonucu ödemeler 1 ay içerisinde yapılıyor.

Ücretsiz anaokulu

Bir başka destek programı da 1 milyon çocuğa anaokulu desteği verilecek. Sosyal yardım alan ailelerin çocukları bu imkandan faydalanacak. Çocuklara eğitim desteğini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sağlayacak. Ailelerin yapacaklarını tek şey, çocuklarını okula kaydettirmek olacak.

Devlet tarafından sağlanan diğer destek yardımları ise şu şekilde:

- Eğitim destek

- Kira yardım

- Hibe destek

- Erzak yardımı

- Doğrudan nakdi yardım

E-devlet eğitim yardımı başvurusu

Eğitim yardımı başvuru e-devletten yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-egitim-ogretim-yardimi-talebi linke tıklayarak başvuruda bulunabilirsiniz.

KYK yurt başvurusu ne zaman?

KYK'nın yurt başvuru tarihleir hakkında henüz Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi veYurtlar Kurumu'ndan bir açıklama gelmedi. Ancak geçtiğimiz fönemlerde başvuru süreci eylül ayında başlamıştı. Bu sene de aynı tarihlere denk gelmesi bekleniyor.

Kaymakamlık üzerinden yapılacak maddi yardımın başvuru şartları neler?

Kaymakamlık tarafından sağlanan para yardımından faydalanmak isteyen vatandaşlar için başvuru şartları aşağıdaki gibidir;

- Türk vatandaşı olmak.

- Muhtarlıktan fakirlik (muhtaçlık) belgesi almak.

- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından yapılacak gelir testi sonucu uygun olmak.

- Sosyal yardımlar kapsamında aynı anda farklı bir yardımdan faydalanılmaması gerekmektedir.

Kaymakamlık üzerinden yapılacak maddi yardımın başvurusu nasıl yapılır?

kaymakamlık yardım parası için başvuru yapacak olan vatandaşlar başvurularını şahsen yapmaları gerekmektedir. öncelikle kendi kaymakamlıklarına gidecek olan vatandaşlar orada yer alan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarıyla görüşecekler.

KYK burs/kredi başvuruları ne zaman?

Yükseköğrenim hayatına başlayacak adayların KYK burs başvuru süreçlerine dair tarih şu ana kadar açkıklanmış değil. Başvuruların daha önceki dönemlerde olduğu gibi ekim ayı içerisinde olması beklenenler arasında.

KYK bursu ne kadar?

KYK lisans öğrencileri 850 TL, Yüksek Lisans öğrencileri 1700 TL ve doktora öğrencileri 2550 TL alıyor. 2021 yılında ise lisansta 650 lira, yüksek lisans 1300 lira, doktora ise 1950 lira olarak düzenlenmişti.

KYK yurtlarında barınma şartları

a) Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması.

b) Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu veya programının, ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunması.

c) Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, Cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama, kamu barışına karşı suçlar veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hayasızca hareketler, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike, teşvik primi, kanuna aykırı olarak spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarını oynatma, oynatılmasına yer ve imkan sağlama, reklamını yapma veya para nakline aracılık etme suçlarından mahkûm olmaması.

ç) Yurt dışında bulunan yurtlarda barınan öğrencilerin öğrenim gördükleri ülke kanunlarına göre taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı hakkında altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmaması.

d) Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine hizmet veren yurtlarından çıkarma cezası veya yükseköğretim kurumlarından altı aydan fazla uzaklaştırma cezası almamış olması.

e) Uluslararası öğrencinin, öğrenci belgesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından almış olduğu ikamet izni belgesi ile pasaportunun onaylı suretini ibraz etmiş olması.

f) Zorunlu staj hariç brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışmaması.

g) Kamu personeli olmaması.

ğ) Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığının olmadığına ve bulaşıcı hastalığının bulunmadığına dair beyanda bulunması.

h) Yurt başvurusu yaptığı tarihte otuz beş yaşını doldurmamış olması.

Sonraki Haber