E-parada yeni düzenleme devreye girdi! IBAN dönemi

Yeni yapılan düzenlemeyle ödeme hizmeti sağlayıcısı elektronik para (e-para) kuruluşları da uluslararası banka hesap numarası (IBAN) oluşturabilecek. İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ’de yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan düzenlemeler doğrultusunda, tebliğin amaç cümlesinde uygulayıcı muhatap olarak işaret edilen ‘bankalar’ ifadesi, ‘ödeme hizmeti sağlayıcıları’ şeklinde değiştirilerek daha geniş bir kapsamda ele alındı.

Böylece tebliğin amacı; “uluslararası banka hesap numarasının (IBAN) ödeme hizmeti sağlayıcıları tarafından uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemek” olarak tanımlandı.

Tebliğe ödeme hizmeti  sağlayıcısının karşılığı da eklenirken, IBAN yapısının oluşturulmasında TCMB tarafından belirlenecek ödeme hizmeti sağlayıcısı kodu da baz alınacak. Bu kapsamda bankalar dışındaki ödeme hizmeti sağlayıcıları da para transferine konu müşteri hesapları için IBAN oluşturabilecek.

Bankalar dışındaki ödeme hizmeti sağlayıcılarının para transferine konu müşteri hesapları için IBAN oluşturması, 6493 sayılı kanun kapsamında katılımcı olarak yer aldıkları ödeme sisteminin sistem kurallarında bu konuda aksine bir hüküm bulunmadığı sürece zorunlu olmayacak.

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) de konuyla ilgili açıklamasında, tebliği değişikliğinin para transferlerini kolaylaştıracağını bildirdi.Açıklamada, müşteri numarasının uluslararası standartlarda tanımlanması suretiyle ödeme ve elektronik para kuruluşlarınca uluslararası ödemeler başta olmak üzere tüm para transferlerinin daha da kolay ve hızlı şekilde yapılabileceği aktarıldı.

‘Fon işlemleri kolaylaşacak’

TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ödeme hizmetleri ve elektronik para işlemlerinin ulusal ve uluslararası finansal sistemle tam entegrasyonu için çok önemli bir eşik aşılmış oldu. Ayrıca kullanıcıların fon işlemlerini ve akışını daha özgür ve kolayca yönetebilecekleri yeni bir dönem açıldı. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bu gelişmeyle birlikte artık çok daha hızlı ve yenilikçi ürünler geliştirebilecekler. Bu önemli adımın atılmasını sağlayan Merkez Bankamıza teşekkür ederiz.”

Sonraki Haber