Emasya nedir, açılımı ne? Emasya protokolü içeriği ne, daha önce depremlerde uygulandı mı?
Emasya protokolü nedir? sorusu sorgulanıyor. Türkiye’yi vuran deprem felaketi geniş alanda ilk aşamada acil müdahaleyi zorlaştı. Dünyaya çağrılar yapıldı ve arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi. Ancak ilk aşamada askerin afet koordinasyonunun içinde yer almaması “Emasya protokolü”nü akıllara getirdi. Peki, Emasya protokolü nedir açılımı ne? Emasya protokolü daha önce depremlerde uygulandı mı? İşte detaylar...
Türkiye Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran büyük bir depremle sarsıldı. Depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren bölgeye başta AFAD kurtarma ekipleri olmak üzere, yerel yönetimler ile özel kurtarma ekipleri ulaştı. Dünyaya kurtarma çalışmaları için çağrılar yapıldı. İlk günden itibaren askerin sahaya inmemesi de sık sık gündeme geldi. Askere şehirlerde afet ve toplumsal olaylara müdahale imkanı tanıyan Emasya protokolünün ne olduğu sıklıkla merak edildi.
EMASYA PROTOKOLÜ NEDİR, AÇILIMI NE?
EMASYA', "Emniyet-Asayiş-Yardımlaşma" ifadelerinin kısaltılmış halidir. Bu Protokol 27 maddeden oluşarak, askere şehirlerde toplumsal olaylara müdahale imkanı tanır. Böylece teröre ilişkin şüphe olduğu durumlarda, sel, yangın, deprem gibi doğal afet durumlarında afetin gerçekleştiği ilçe veya illerde yeterli müdahale kuvvetinin bulunmadığı durumlarda, askerden sivil bir kontrol ile yardım alınmasını düzenlemiştir.
EMASYA PROTOKOLÜ DAHA ÖNCE DEPREMLERDE UYGULANDI MI?
EMASYA Protokolü ile asker doğal afet yaşanan bölgeye müdahale edebiliyor, afetzedelerin her türlü ihtiyaçlarını (çadır, su, yiyecek vb) karşılayabiliyor. Bu protokol ile "Vali izni olmadan" asker harekete geçebiliyordu. Ancak 2010 yılında EMASYA Protokolü'nü kaldırıldı.
AFET BÖLGESİNDE ASKER SAYISI KAÇ?
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar deprem bölgelerindeki asker sayısını açıkladı:
“Türk Silahlı Kuvvetleri 25 bin 67 personeli ile fiilen deprem bölgesinde görev yapmakta… 63 uçakla şu ana kadar 707 sorti gerçekleştirildi, 9 bin 780 uzman personel ile 625 ton malzemeyi hedeflerine ulaştırdık… TCG İskenderun gemimiz şu ana kadar 327 yaralımızı deprem bölgesinden Mersine taşıdı.”