En kısa nasıl emekli olabilirim?
Prim gün sayısını doldurduktan sonra en kısa sürede emekli olabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken çeşitli adımlar bulunuyor. Primi tamamlayan kişilerin emekli olana kadar çalışma zorunluluğu bulunmuyor. Primi tamamlayanlar ne yapmalı? İşte emeklilik detayları...
Her çalışanın en büyük hayali olan emeklilik için sadece çalışmak ve prim gününü doldurmak yetmiyor. Prim gününün haricinde belirli bir yaşa da gelmiş olmanız gerekiyor. Emeklilik artık yaşla da ilgili olduğu için çoğu insan prim gününü dolduruyor ancak yaştan dolayı emekli olamıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar terimi de buradan geliyor. Peki prim gününüzü doldurduktan sonra en kısa sürede nasıl emekli olabilirsiniz? İşte erken emeklilik için yapılması gerekenler.
Emekli olma tarihini ve şartlarını, sigorta başlangıç, doğum ve askerlik tarihleri belirliyor. Peki emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Prim, hizmet süresi ve yaş koşullarının tümünün karşılandığı tarihin hafta sonu ya da dini bayram gibi resmî tatillere denk gelebilir. Emekliği aylığının bağlanacağı sigortalının posta ya da kargo yoluyla gönderdiği dilekçe bu durumda, kuruma intikal ettiği tarihe göre esas alınır. Taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi ile gönderilen dilekçede ise, dilekçenin postaya verildiği tarih SGK’ya intikal edilen tarihtir. Dolayısıyla bu gibi durumlara dikkat emek gerekmektedir.
Emeklilik dilekçesi ne zaman verilir?
Emeklilik dilekçesi verirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da emekli maaşının, hak ediş tarihinden sonraki ay başı kişiye bağlanmasıdır. Yani, emeklilik hak ediş tarihi 25 Ağustos ise ve çalışan emekli dilekçesini 1 Ekim’de gönderirse, maaşını 1 Ekim’de alır. Bu nedenle emeklilik dilekçesi başvurusu, emeklilik hak ediş tarihine yakın olan bir tarihte verilmelidir. emeklilik dilekçelerini ayın son günü veya bir gün öncesi verirlerse hem çalıştıkları iş yerinden maaş alırlar hem de bir gün sonra emekli Maaşına hak kazanmış olurlar.
Hizmet süresini doldurduğu halde prim ödeyen birinin emekli maaşı düşer mi?
30.06.1974 doğumluyum. 01.01.1993 tarihinde işe girişim var. SSK prim ödeme günümü ve hizmet süremi doldurduğum halde prim ödemeye devam ediyorum. Aylık 3.000 TL üzerinden prim ödeniyor. Emekli maaşımda düşme olur mu? Maaştaki düşüşü engellemenin yolları var mıdır? Sorusuna Faruk Erdem şu şekilde cevap veriyor: Bu şekilde ödemeye devam ederseniz maaşınız düşmez. Ne kadar yüksek öderseniz o şekilde emekli maaşınız da artacaktır. Emekli maaşınızı artırmak için pirme esas kazancınızın yüksek olması gerekiyor. Maaşınız yüksek olduğu halde asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Bu durum emekli maaşınızı düşürecektir.”
Malulen veya en kısa şekilde nasıl emekli olabilirim?
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu aranıyor. Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede engelli olanlardan 10 yıllık sigorta süresi aranmıyor. En az bir yıl daha prim ödeyerek priminizi 1800 güne tamamlamak ve yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu almanız şartıyla, 10 yıllık sigorta süresini doldurulması durumunda malulen emekli olabilirsiniz.