En tatlı gelenek aşure: İşte püf noktaları

Birlik, beraberlik ve paylaşmanın en güzel örneklerinden biri olan aşure, kültürümüzdeki en köklü geleneklerden biridir. Şu sıralarda bazı evlerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Ay boyunca tencerede bütün malzemelerin harmanlanarak bir araya gelmesiyle yapılan bu güzel tatlı, komşularla paylaşıldığında daha da güzelleşiyor. Peki, güzel bir aşure nasıl yapılır? Şefi anlatıyor...

Muharrem ayının gelmesiyle aşure yapımı ile ilgili aramalar hız kazandı. Muharrem ayı 7 Temmuz itibariyle başladı. Aşure günü ise bu yıl 16 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında devam edecek; dolayısıyla pek çok evde aşure tencereleri kaynatılmaya başladı.

Peki, iyi bir aşurenin püf noktası nedir? Şef Necati Tunuslu şöyle anlattı:

"Aşurenin olmazsa olmazı buğdaydır. Tabii ki diğer malzemelerin de girmesi gerekir; fasulye, şeker, nohut, fındık, fıstık, ceviz, kayısı, incir ve üzüm çeşitleri gerekli. Aşurenin sıralamasını iyi kullanıp şeker oranını ayarlamak gerekir ve buğdayın suyuyla bağlamak gerekir, nişasta değil. O zaman doğru orantıda aşure elde ederiz. Aşureyi yaparken 300 gram şeker koyup hafif eritiyorum. Şeker eridikten sonra buğdayın suyu ve buğdayı ilave ediyorum. Ne kadar? 300 gramda buğday. Diğer karışımları aynı anda koyabiliriz; nohut, fasulye, üzüm ve bademimizi ekliyoruz, ceviz ve fındığı ilave ediyoruz. 50’şer gram incir ve kayısı ilave ediyoruz, antep fıstığını da ekleyip kaynatıyoruz. Biraz su ilave etmem gerekiyor, yarım litre kadar. Pişme süresi ne kadar? Ürünler haşlandığı için 15 dakikada pişmiş oluyor."

Sonraki Haber